Duitslandweb logo Duitslandweb

Turkije blokkeert doorzoeking vrachtschip door Duitse marine

Kort nieuws - 24 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Turkije heeft afgelopen zondag een wapeninspectie door de Duitse marine op een Turks vrachtschip geblokkeerd. De Duitse marinesoldaten moeten het VN-wapenembargo tegen Libië handhaven. 

De Duitse soldaten zijn zondag 200 kilometer ten noorden van de Libische stad Benghazi per helikopter op het Turkse vrachtschip geland om de lading te controleren. Pas na vier uur kwam er verzet vanuit Turkije tegen de operatie, aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie. Turkije dwong de marine de doorzoeking te staken.

Het Duitse fregat "Hamburg" handhaaft als onderdeel van de Europese operatie "Irini" het wapenembargo tegen Libië. Het fregat heeft als opdracht de smokkel van wapens, olie en andere brandstoffen te verhinderen. De operatieleiding in Rome nam het besluit om het Turkse schip te doorzoeken. 

Er zijn geen verboden goederen gevonden aan boord van het vrachtschip. Wat voor goederen de soldaten vermoedden aan te treffen, bleef onduidelijk. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verscheepte het containervrachtschip humanitaire hulpgoederen en verf. De Turkse vice-president Fuat Oktay noemde de wapeninspectie onacceptabel. Turkije heeft de ambassadeurs van Duitsland, Italië en de EU ter verantwoording geroepen.

Het was al de derde keer dat Turkije een Europese wapencontrole tegen heeft gehouden. Afgelopen zomer heeft Turkije al een door Frankrijk georganiseerde wapeninspectie weten te verhinderen. Ook een Griekse doorzoeking werd vanuit Ankara tegen gehouden. Begin december wil de EU in Brussel overleggen over mogelijke sancties tegen Turkije. Lees meer bij Der Tagesspiegel en Die Welt

Reacties

Razi Duymazlar - 22 januari 2021 08:07

Het was wel opvallend dat de Kapitein van deze Duitse oorlogschip een griek was, wat de essentiële vraag is, waarom de VN Frankrijk niet op matje roept en geen sancties neemt. Frankrijk neemt het openlijk op tegen de door de VN erkende regering.

Reageer
mehmet arslan - 27 november 2020 23:46

Gelukkig hebben ze alleen maar biscuits gevonden, anders had Turkije een problem. Ik hoop dat de Turkse autoriteiten dit een rechtzaak maakt, tegen de betrokken landen bij dit onrechtvaardige doorzoeking. Schandalig dat het zo kan en dat je ook Turkije beschuldigd.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.

Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger