Turkije blokkeert doorzoeking vrachtschip door Duitse marine
Kort nieuws - 24 november 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebTurkije heeft afgelopen zondag een wapeninspectie door de Duitse marine op een Turks vrachtschip geblokkeerd. De Duitse marinesoldaten moeten het VN-wapenembargo tegen Libië handhaven.
De Duitse soldaten zijn zondag 200 kilometer ten noorden van de Libische stad Benghazi per helikopter op het Turkse vrachtschip geland om de lading te controleren. Pas na vier uur kwam er verzet vanuit Turkije tegen de operatie, aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie. Turkije dwong de marine de doorzoeking te staken.
Het Duitse fregat "Hamburg" handhaaft als onderdeel van de Europese operatie "Irini" het wapenembargo tegen Libië. Het fregat heeft als opdracht de smokkel van wapens, olie en andere brandstoffen te verhinderen. De operatieleiding in Rome nam het besluit om het Turkse schip te doorzoeken.
Er zijn geen verboden goederen gevonden aan boord van het vrachtschip. Wat voor goederen de soldaten vermoedden aan te treffen, bleef onduidelijk. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verscheepte het containervrachtschip humanitaire hulpgoederen en verf. De Turkse vice-president Fuat Oktay noemde de wapeninspectie onacceptabel. Turkije heeft de ambassadeurs van Duitsland, Italië en de EU ter verantwoording geroepen.
Het was al de derde keer dat Turkije een Europese wapencontrole tegen heeft gehouden. Afgelopen zomer heeft Turkije al een door Frankrijk georganiseerde wapeninspectie weten te verhinderen. Ook een Griekse doorzoeking werd vanuit Ankara tegen gehouden. Begin december wil de EU in Brussel overleggen over mogelijke sancties tegen Turkije. Lees meer bij Der Tagesspiegel en Die Welt
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Het was wel opvallend dat de Kapitein van deze Duitse oorlogschip een griek was, wat de essentiële vraag is, waarom de VN Frankrijk niet op matje roept en geen sancties neemt. Frankrijk neemt het openlijk op tegen de door de VN erkende regering.
Gelukkig hebben ze alleen maar biscuits gevonden, anders had Turkije een problem. Ik hoop dat de Turkse autoriteiten dit een rechtzaak maakt, tegen de betrokken landen bij dit onrechtvaardige doorzoeking. Schandalig dat het zo kan en dat je ook Turkije beschuldigd.