Het Duitse kiesstelsel

Achtergrond - 14 september 2006

In Duitsland worden de leden van de Bondsdag gekozen door middel van het zogenaamde personalisiertes Verhältniswahlrecht. Dit houdt in, dat de Duitse kiezer twee stemmen tegelijk uitbrengt. De eerste stem is op een kandidaat in het kiesdistrict. De kandidaat, die de meeste stemmen heeft in het kiesdistrict (meerderheidsprincipe), krijgt een Direktmandat, waarmee hij of zij in de Bondsdag komt. Door middel van deze Erststimme komt het persoonlijke aspect van het kiesstelsel tot uitdrukking: de in het kiesdistrict gekozen kandidaat komt rechtstreeks in de Bondsdag. Op deze manier worden 299 afgevaardigden (want 299 kiesdistricten) in de Bondsdag gekozen.

De tweede stem is op de partijlijst van een partij uit het kiesdistrict. Deze partijlijsten zijn in ieder district anders. Het resultaat van de Zweitstimme bepaalt het aantal zetels van een partij in de Bondsdag. Het aantal behaalde Zweitstimmen van een partij wordt gedeeld door het totaal aantal Zweitstimmen. Hieruit volgt het percentage van het totaal aantal zetels in de Bondsdag, dat aan de partij wordt toegewezen. Dit is het principe van de Verhältniswahl. Wanneer dit percentage lager is dan 5%, komt de partij niet in de Bondsdag, tenzij de partij minstens drie Direktmandate heeft gekregen. Op deze manier kwam bijvoorbeeld de PDS in 1994 in de Bondsdag.

Er liggen nu eigenlijk twee resultaten: een partij heeft een aantal zetels toegewezen gekregen op basis van de Zweitstimme, en een aantal direct gekozen kandidaten (Direktmandate). Als een partij meer Direktmandate heeft, dan zetels op basis van de Zweitstimme, hoeft zij die zetels niet af te staan. Deze zetels worden Überhangmandate genoemd. De gekozen kandidaten komen gewoon in de Bondsdag. Het kan ook voorkomen, dat een partij meer Zweitstimmen heeft gekregen, dan Direktmandate. Dit betekent, dat de partij meer zetels dan kandidaten in de Bondsdag heeft. Deze zetels worden verdeeld onder de kandidaten die boven aan de landelijke lijst staan, maar geen Direktmandat hebben gekregen. 

Klik hier voor uitgebreide informatie over het Duitse kiesstelsel.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger