Frits Bolkestein over de FDP

Achtergrond - 14 september 2006

17 september 2002

 Frits Bolkestein

Europees Commissaris
Interne Markt

 

Voelt U zich verbonden met de FDP?
Ja, ik heb lange tijd met bijv. Otto Graaf Lambsdorff samengewerkt. Hij was partijvoorzitter van de FDP, Minister van Economische Zaken en mijn voorganger als President van de Liberale Internationale. Zijn koers en opvattingen sluiten goed aan bij de mijne. De FDP en de VVD zijn in het algemeen onder Lambsdorff, Wolfgang Gerhardt en Guido Westerwelle zeer naar elkaar toegegroeid.

Bestaan er samenwerkingsverbanden tussen de VVD en de FDP?

Jazeker, wij trekken samen nauw op in de Liberale Internationale en de Europese Partij van Liberaal-Democraten (ELDR). Tevens zijn er goede bilaterale betrekkingen via gezamenlijke democratiseringsprojecten in Midden- en Oost-Europa, via uitwisselingen tussen de Friedrich-Naumann-Stiftung en de Teldersstichting, via uitwisselingen tijdens verkiezingscampagnes en via inhoudelijke discussies over o.a. de Europese integratie. Met de FDP in Nordrhein-Westfalen zijn de banden bijzonder sterk, ook via eigen initiatieven van lokale FDP- en VVD-afdelingen.

Waar liggen inhoudelijke overeenkomsten tussen de Duitse en de Nederlandse liberalen?
Op gebieden als de Europese integratie (communautaire lijn, maar kritisch over de regelzucht die (Europese) bureaucratieën eigen is), de economie(marktdenken en vrijhandel), justitie (balans tussen misdaadbestrijding en burgerlijke vrijheden), asiel en migratie (tegen discriminatie, voor integratie, tegen oncontroleerbare immigratie en tegen toelaten oneigenlijke asielzoekers), NAVO (prioriteit transatlantische samenwerking, EU slechts aanvullend op defensiegebied).

In hoeverre verschilt het profiel van de Duitse en NL liberalen?De VVD heeft een veel breder profiel. De VVD is sedert Hans Wiegel een echte volkspartij. De FDP is nog steeds een partij van het gegoede burgerdom ("Bildungsbürgertum"), zijnde het MKB en de vrije beroepen. Guido Westerwelle heeft met zijn beroemde/beruchte optreden in het "Big Brother Huis" op de TV met dat profiel bewust gebroken. Ook hij wil de FDP openen. Op 22 september zal blijken of en in hoeverre dat gelukt is.

Wat kan de VVD van de FDP leren?
In de FDP heeft zich, onder alle politieke leiders sedert haar oprichting na de Tweede Wereldoorlog, een levendig publiek debat afgespeeld over maatschappelijke en politieke issues. De Friedrich-Naumann-Stiftung, het wetenschappelijk bureau van de FDP, is leidend in het politieke debat in de Bondsrepubliek en in Europees en internationaal opzicht. De FDP neemt onderwerpen die de internationale positie van Duitsland raken zeer serieus. De FDP heeft zich nooit tot "surfplank-liberalisme" laten verleiden.

Wat kan de FDP van de VVD leren?
De FDP kan van de VVD leren hoe zich te ontwikkelen tot een brede volkspartij (zie vorige vraag), waarbij men niet vervalt tot goedkoop populisme.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger