Architectuurstad Berlijn

Achtergrond - 1 februari 2002

Het was een feestje van bijzondere betekenis, in mei 2001. De officiële opening van de nieuwe bondskanselarij, het onderkomen van Gerhard Schröder, markeerde een nieuw hoogtepunt in de ontwikkeling van Berlijn als hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland.

Maar de winnaar van de internationale prijsvraag staat al bij voorbaat vast: de nieuwe Nederlandse ambassade van buitenbeentje Rem Koolhaas, die in loop van dit jaar wordt opgeleverd. Het eigenzinnige ontwerp, een glazen kaartenhuis met een Guggenheimmuseum-achtige rondgang in de kern, heeft zowel de ambassadeur als de aannemer al volop hoofdbrekens bezorgd en zal ook in de Berlijnse architectuurwereld veel stof zal doen opwaaien. Een Duitse krant schreef zelfs verwachtingsvol, dat Koolhaas alles moet goedmaken wat tot dusver fout gelopen is in de Berlijnse architectuur.
Als het gebouw aan de Spree is voltooid, zal opnieuw een Berlijnse bouwput worden afgesloten. Wederom verdwijnt een aantal bouwkranen uit het Berlijnse stadsbeeld. Daarvoor in de plaats komt een belangrijke aanwinst voor de stad. Niet alleen voor Berlijn als hoofdstad van Duitsland. Maar ook voor Berlijn als architectuur-stad.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger