Facts and Figures
Achtergrond - 1 februari 2002
Wijken
Berlijn is opgedeeld in twaalf wijken (Bezirke), waarvan Mitte met 321.077 inwoners de grootste is. De andere wijken zijn: Friedrichshain-Kreuzberg, Pankow, Charlottenburg-Wimmersdorf, Spandau, Steglitz-Zehlendorf, Tempelhof-Schöneberg, Neukölln, Treptow-Köpenick, Marzahn-Hellersdorf, Lichtenberg en Reinickendorf.
Oost- en West-Berlijn
Met de Duitse vereniging op 3 Oktober 1990 werd ook de stad Berlijn na veertig jaar weer een eenheid. Aan de buitenkant mocht er dan echter sprake zijn van één stad, aan de binnenkant was dit geenszins het geval: Oost- en West-Berlijn waren twee compleet verschillende steden. De afgelopen twaalf jaar werd er zeer veel ondernomen om de twee delen op hetzelfde maatschappelijke en economische niveau te krijgen. Dit kost natuurlijk veel geld en tijd. Overal in de stad is de vernieuwing zichtbaar: oude Oost-Berlijnse stadsdelen worden opgeknapt (Prenzlauer Berg, Friedrichshain) en geheel nieuwe wijken ontstaan (Potsdamer Platz).
Zetel van de Bondsregering
Na de Duitse vereniging besloot de Bondsdag 1999 de regering van Bonn naar Berlijn te verhuizen. Berlijn werd weer de hoofdstad van Duitsland. Het parlement nam zitting in de Rijksdag, Bondskanselier Schröder regeert vanuit het Bundeskanzleramt in het nieuw gebouwde Regierungsviertel om de hoek van de Rijksdag
Rood-rode coalitie
Sinds januari 2002 wordt de stad door een coalitie van sociaal-democraten (SPD) en socialisten (PDS) bestuurd. Burgemeester is Klaus Wowereit (SPD).
Werkloosheid
Net als de rest van Duitsland, heeft ook Berlijn met een groot aantal werklozen te kampen. Op dit moment zijn het er 273.017. Dit is zestien procent van de gehele Berlijnse beroepsbevolking.
Prijsstijging
In de periode van 1995 tot 2001 stegen de prijzen in Berlijn met 0.8 procent.
Toerisme
Berlijn telt jaarlijks 5 006 235 bezoekers. Hiervan zijn er 3 792 252 Duitsers, die een bezoek aan hun eigen hoofdstad afleggen. Jaarlijks komen er 1 213 983 buitenlanders om een bezoek aan de Duitse hoofdstad te brengen. Nederlanders staan op de derde plaats na de bezoekers uit Engeland en uit de Verenigde Staten. Gemiddeld bezoeken jaarlijks 77 775 Nederlanders Berlijn met een verblijfsduur van twee tot drie dagen.
Wat brengt deze bezoekers naar Berlijn? Deze vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden. Kijk in onze rubriek Musea en lees de Agenda.
Reacties
Geen reacties aanwezig