Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlengt lockdown, maar met versoepelingen

Kort nieuws - 4 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na een overleg van ruim negen uur hebben de Duitse regering en de deelstaten woensdagavond laat bekend gemaakt dat de lockdown wordt verlengd tot 28 maart. Wel wordt die lockdown stapje voor stapje minder strikt.

Hoewel de besmettingscijfers weer licht stijgen in Duitsland, hebben de regering en de deelstaten toch besloten tot voorzichtige versoepelingen. Volgens kanselier Merkel kan dit omdat met de vaccinaties en de sneltests een nieuwe fase in de pandemie is aangebroken.

Vanaf maandag 8 maart mogen vijf mensen uit twee huishoudens samenkomen, kinderen onder 14 tellen niet mee. Ook mogen maandag de boekwinkels, tuincentra en bloemenwinkels in alle deelstaten weer open, onder strikte voorwaarden. Contactberoepen en rij- en vliegscholen mogen ook maandag weer beginnen, als ze goede hygiënemaatregelen hebben genomen. Als mondkapjes niet mogelijk zijn, dan moeten de klanten een dagverse sneltest laten zien. De kappers en de bouwmarkten zijn al open, net als de basisscholen en de kinderopvang.

Stappenplan

Wanneer verdere sectoren open mogen, hangt af van het aantal nieuwe besmettingen in een regio. Eerder hadden de regering en de deelstaten afgesproken dat verdere versoepelingen pas mogelijk zijn als het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen onder de 35 is, maar dat lijkt nauwelijks haalbaar. Nu is afgesproken dat versoepelingen mogelijk zijn bij een incidentie tussen 50 en 100. Hoe hoger de incidentie, hoe strikter de voorwaarden zijn. In regio's of deelstaten waar de incidentie stabiel onder de 50 is, mogen vanaf maandag 8 maart winkels, musea, galerieën en dierentuinen open. Ook buitensport is dan weer toegestaan voor kinderen onder de 14 jaar en als het geen contactsport is ook voor volwassen in groepen van tien mensen. Is de incidentie boven de vijftig, dan mogen de winkels en instellingen alleen op afspraak open.

Als in de veertien dagen na deze versoepelingen de incidentie onder 50 blijft, dan kunnen terrassen, theaters en bioscopen open. Lopen de coronabesmettingen weer op tot boven de 100, dan treedt de noodrem in werking en worden alle versoepelingen teruggedraaid.

Het volgende overleg is gepland op 22 maart. Dan pas zal worden gesproken over de hotels en het toerisme.

Veel hoop is gevestigd op de brede inzet van sneltests. Vanaf 8 maart krijgt iedere burger recht op een gratis sneltest per week, betaald door de bondsregering. De tests worden afgenomen in de gemeentelijke testcentra en in artsenpraktijken. Vanaf zaterdag liggen ook de zelftests in de winkel, die mensen thuis zelf kunnen afnemen.

Vanaf eind maart kunnen ook de huisartsen gaan vaccineren, heeft gezondheidsminister Spahn toegezegd. Spahn wil de termijn tussen de eerste en de tweede vaccinatie oprekken, zodat meer mensen alvast de eerste vaccinatie kunnen krijgen. Ook vraagt hij toestemming om het vaccin van AstraZeneca aan 65-plussers kunnen geven. In Duitsland is AstraZeneca alleen toegelaten voor gebruik bij mensen onder de 65, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het ook bij ouderen goed werkt. Lees meer bij RND en bij Tagesschau en op Bundesregierung.de

© Bundesregierung

Zie voor vragen over de Duitse corona- en reisregels: 
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Kim - 20 maart 2021 09:53

Ik vlieg 1 april vanuit Dusseldorf en kom zelf uit België. Mijn vlucht vertrekt 6u30 wat maakt dat ik 's nachts (4u) reeds aanwezig moet zijn op de luchthaven. Geldt er in Dusseldorf een avondklok en maakt deze uit voor mij? Groetjes

Reageer
Marja Verburg Kim - 22 maart 2021 14:31

Wat er op 1 april geldt, kunnen we op dit moment niet overzien als redactie. U kunt het best kort voor vertrek bij de deelstaat Noordrijn-Westfalen of het vliegveld van Düsseldorf nagaan waar u op moet letten. Zie voor meer info over de Duitse reisregels ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Marc - 19 maart 2021 19:55

Hoi

Ik heb tickets voor het theater in Stuttgard. Dit is op 1 mei a.s. ik zie dat tot 30 april alles is geca celd. Wat is de zekerheid dat 1 mei doorgaat?

Reageer
Marja Verburg Marc - 22 maart 2021 14:20

Daar kunnen we als redactie op dit moment niet veel over zeggen. Voorlopig lijkt het erop dat de lockdown in Duitsland tot en met half april wordt verlengd.
Mvg, de redactie

Franc - 19 maart 2021 06:06

Wij vliegen 27 april van Hannover naar Antalya met een pakketreis. Hoe zit het met dit soort reizen, gaan die gewoon door of is er ook zoiets als code geel/oranje/zwart waardoor de reis niet door kan gaan. Voorlopig lijk ik zelf te moeten annuleren met bijbehorende kosten als we niet willen gaan ivm corona regels/beperkingen. Wanneer wordt er meer bekend ?

Reageer
Wiebke Pittlik Franc - 19 maart 2021 12:32

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt om van toeristische en niet-noodzakelijke reizen naar Turkije af te zien. Wat dit betekent voor uw mogelijkheden om te annuleren, kunnen wij niet overzien. Meer info: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/tuerkeisicherheit/201962 groet, de redactie

Aangepast op 2021-03-19 12:37:39

Erwin van den Boogaart - 18 maart 2021 14:05

Ik wil voor mijn werk als handelsagent een winkel bezoeken in Duitsland om de duitse detaillist te laten inkopen. Ik rij 's morgens Duitsland in en ben er dezelfde dag weer terug uit. Mag dit?

Reageer
Marja Verburg Erwin van den Boogaart - 18 maart 2021 17:54

De meeste Duitse deelstaten staan bezoek voor minder dan 24u toe zonder meld-, test- en quarantaineplicht. U kunt het best bij de betreffende deelstaat nagaan wat in uw geval geldt. Ook verwijzen we u graag door naar https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/actuele-stand-van-zaken-in-duitsland/
Mvg, de redactie

A. Mathoera - 17 maart 2021 22:15

Kan je de mediamarkt in Duitsland bezoeken. Dus ook naar binnen gaan om te kijken?
Moet hiervoor dan een afspraak gemaakt worden? Wij wilden naar nordhorn of Aachen.

Reageer
Marja Verburg A. Mathoera - 18 maart 2021 17:51

NL en Dld geven allebei aan alleen voor noodzakelijke reizen de grens over te gaan. Inkopen doen geldt niet als noodzakelijke reis. NRW en Nedersaksen staan weliswaar klein grensverkeer voor minder dan 24u toe, maar geven ook nadrukkelijk aan, gezien de toenemende besmettingen, hier alleen voor noodzakelijke reizen gebruik van te maken. Volgens de Nlse regels moet u bij terugkomst in NL 10 dagen in quarantaine.
Mvg, de redactie

Jos Nollen - 17 maart 2021 16:56

ik moet 25 maart 14.00 uur voor een zakelijke projectbespreking naar Trier.
Dan wil ik overnachten en de volgende ochtend voor 10.00 uur weer terug in Nederland zijn.
Mag dat en zo ja wat zijn de voorwaarden.?
Test?
Brief van bedrijf waar bespreking is?
Quarantaine na terugkomst?

Reageer
Marja Verburg Jos Nollen - 17 maart 2021 22:31

Voor vragen over zakelijk verkeer naar Duitsland verwijzen we u graag naar: https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/actuele-stand-van-zaken-in-duitsland/
Op onze website vindt u meer informatie over de Duitse en Nederlandse reisregels hier: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Willy Heeren - 17 maart 2021 15:59

Hallo Kunnen mijn vrouw en ik zelf vanaf nu naar Nederland rijden met de auto zonder test van uit Tsjechie via Dresden.

Reageer
Marja Verburg Willy Heeren - 17 maart 2021 22:29

Er gelden strenge reisbeperkingen voor het autoverkeer van Tsjechië naar Duitsland. Zie: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2021/02/grenzkontrollen-tch-aut.html
U kunt ws het best bij de Bundespolizei nagaan wat in uw geval mogelijk is. Zie: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html
Mvg, de redactie

Brouwer - 16 maart 2021 23:10

Mag ik een dagje motorrijden vanuit nederland door duitsland en zelfde dag retour

Reageer
Marja Verburg Brouwer - 17 maart 2021 14:05

Nee, dat is niet de bedoeling. NL en Dld geven aan alleen voor noodzakelijke reizen de grens over te gaan. Volgens de Nlse regels moet u bij terugkomst in NL 10 dagen in quarantaine. Een aantal Duitse deelstaten staat zogenoemd klein grensverkeer voor minder dan 24 uur toe, maar meldt ook, gezien de toenemende besmettingen, hier alleen voor noodzakelijke reizen gebruik van te maken. Meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Raghild - 14 maart 2021 18:47

Mag een Duitse bouwploeg een week in Nederland een in Duitsland gefabriceerd prefab huis komen opbouwen?
Het huis zou in januari gebouwd worden. Inmiddels is het bijna 3 maanden later en inmiddels is ons oude huis opgeleverd en hebben wij geen woning.

Reageer
Marja Verburg Raghild - 15 maart 2021 17:43

Dat kunnen wij als redactie helaas niet overzien. We verwijzen u graag naar https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/actuele-stand-van-zaken-in-duitsland/ Evt kunt u ook navraag doen bij de deelstaat waar de bouwploeg vandaan komt welke regels gelden in dit geval.
Mvg, de redactie

K. Godijn - 14 maart 2021 16:36

Wij hebben een afspraak gemaakt in een meubelwinkel vlak over de grens in deelstaat nedersaksen. Wij komen in 2 pers. met de auto uit Nedeland en blijven maar een paar uur.

Reageer
Marja Verburg K. Godijn - 15 maart 2021 17:40

Nederland en Duitsland geven allebei aan alleen voor noodzakelijke reizen de grens over te gaan. Inkopen doen geldt niet als noodzakelijke reis. Nedersaksen staat weliswaar klein grensverkeer voor minder dan 24 uur toe, maar geeft ook nadrukkelijk aan, gezien de toenemende besmettingen, hier alleen voor noodzakelijke reizen gebruik van te maken. Volgens de Nlse regels moet u bij terugkomst in NL 10 dagen in quarantaine.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger