Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlengt lockdown, maar met versoepelingen

Kort nieuws - 4 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na een overleg van ruim negen uur hebben de Duitse regering en de deelstaten woensdagavond laat bekend gemaakt dat de lockdown wordt verlengd tot 28 maart. Wel wordt die lockdown stapje voor stapje minder strikt.

Hoewel de besmettingscijfers weer licht stijgen in Duitsland, hebben de regering en de deelstaten toch besloten tot voorzichtige versoepelingen. Volgens kanselier Merkel kan dit omdat met de vaccinaties en de sneltests een nieuwe fase in de pandemie is aangebroken.

Vanaf maandag 8 maart mogen vijf mensen uit twee huishoudens samenkomen, kinderen onder 14 tellen niet mee. Ook mogen maandag de boekwinkels, tuincentra en bloemenwinkels in alle deelstaten weer open, onder strikte voorwaarden. Contactberoepen en rij- en vliegscholen mogen ook maandag weer beginnen, als ze goede hygiënemaatregelen hebben genomen. Als mondkapjes niet mogelijk zijn, dan moeten de klanten een dagverse sneltest laten zien. De kappers en de bouwmarkten zijn al open, net als de basisscholen en de kinderopvang.

Stappenplan

Wanneer verdere sectoren open mogen, hangt af van het aantal nieuwe besmettingen in een regio. Eerder hadden de regering en de deelstaten afgesproken dat verdere versoepelingen pas mogelijk zijn als het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen onder de 35 is, maar dat lijkt nauwelijks haalbaar. Nu is afgesproken dat versoepelingen mogelijk zijn bij een incidentie tussen 50 en 100. Hoe hoger de incidentie, hoe strikter de voorwaarden zijn. In regio's of deelstaten waar de incidentie stabiel onder de 50 is, mogen vanaf maandag 8 maart winkels, musea, galerieën en dierentuinen open. Ook buitensport is dan weer toegestaan voor kinderen onder de 14 jaar en als het geen contactsport is ook voor volwassen in groepen van tien mensen. Is de incidentie boven de vijftig, dan mogen de winkels en instellingen alleen op afspraak open.

Als in de veertien dagen na deze versoepelingen de incidentie onder 50 blijft, dan kunnen terrassen, theaters en bioscopen open. Lopen de coronabesmettingen weer op tot boven de 100, dan treedt de noodrem in werking en worden alle versoepelingen teruggedraaid.

Het volgende overleg is gepland op 22 maart. Dan pas zal worden gesproken over de hotels en het toerisme.

Veel hoop is gevestigd op de brede inzet van sneltests. Vanaf 8 maart krijgt iedere burger recht op een gratis sneltest per week, betaald door de bondsregering. De tests worden afgenomen in de gemeentelijke testcentra en in artsenpraktijken. Vanaf zaterdag liggen ook de zelftests in de winkel, die mensen thuis zelf kunnen afnemen.

Vanaf eind maart kunnen ook de huisartsen gaan vaccineren, heeft gezondheidsminister Spahn toegezegd. Spahn wil de termijn tussen de eerste en de tweede vaccinatie oprekken, zodat meer mensen alvast de eerste vaccinatie kunnen krijgen. Ook vraagt hij toestemming om het vaccin van AstraZeneca aan 65-plussers kunnen geven. In Duitsland is AstraZeneca alleen toegelaten voor gebruik bij mensen onder de 65, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het ook bij ouderen goed werkt. Lees meer bij RND en bij Tagesschau en op Bundesregierung.de

© Bundesregierung

Zie voor vragen over de Duitse corona- en reisregels: 
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Bert ooms - 14 maart 2021 12:41

Ik wil vliegen op 28 maart naar Düsseldorf,om dan gelijk daarna met de auto naar Nederland(thuis) te rijden .Moet ik een test laten doen.?

Reageer
Marja Verburg Bert ooms - 15 maart 2021 17:33

Of u van tevoren een test moet laten doen, hangt af van waar u vandaan vliegt. Een aantal landen vereist een negatieve test voor u vertrekt. In NRW mag u direct na aankomst een test laten doen, dus bent u voor zover wij kunnen nagaan wat NRW betreft niet verplicht een test bij u te hebben. Als u direct doorreist naar NL, geldt u voor NRW als transitverkeer. Gaat u evt bij uw luchtvaartmaatschappij na waar u op moet letten. Gaat u ook na wat bij aankomst in NL voor u geldt.
Mvg, de redactie

Robin - 12 maart 2021 21:17

Mag ik met één ander lid van mijn huishouden in de auto naar Duitsland? Wat voor voorbereidingen moet ik daarvoor treffen?

Reageer
Marja Verburg Robin - 15 maart 2021 17:13

Zie voor meer info over autorijden in Dld: https://www.adac.de/news/corona-auto-fahren/
Het hangt van de deelstaat, de tijd die u in Dld bent en uw reisreden af of u zich van tevoren moet aanmelden, een negatieve test bij u moet hebben en/of in quarantaine moet. Dat geldt ook bij terugkeer naar NL. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Iris Westrik - 12 maart 2021 12:36

Vraag, mijn vander is vorig jaar op 16 maart in Bramsche overleden, het is ook de verjaardag van mijn moeder. Nu willen mijn zus en ik naar mijn moeder, maar dan zijn we dus uit 2 huishoudens bij haar, mag dat?

Reageer
Wiebke Pittlik Iris Westrik - 12 maart 2021 14:46

In Nedersaksen mogen sinds deze week 5 mensen uit twee huishoudens samenkomen, dus u mag haar niet tegelijk bezoeken helaas. Vriendelijke groet, de redactie

Godefrieda - 9 maart 2021 19:45

Als ik het goed begrijp dan zijn de winkels weer open en kan je er zo heen?

Reageer
Wiebke Pittlik Godefrieda - 10 maart 2021 09:56

Beste Godefrieda, dit kan per deelstaat en zelfs per gemeente verschillen , afhankelijk van het aantal besmettingen. Winkels als bloemenwinkels, supermarkten, boekhandels en drogisterijen zijn open met een beperkt aantal klanten. De rest (kledingwinkels en meubelzaken bijvoorbeeld) is alleen op afspraak te bezoeken. De regeringen van Duitsland en NL roepen op om alleen als het echt noodzakelijk is de grens over te gaan, niet om te winkelen. Groet, de redactie

Nico Kuiper - 9 maart 2021 16:00

Goedendag

Wij hebben een grondstuk en zweitwohnung/ferienwohung in Mecklenburg Vorpommern en willen graag met Pasen daar naar toe om onderhoud te doen Wat zijn de mogelijkheden?
Dank voor uw reactie

Reageer
Marja Verburg Nico Kuiper - 15 maart 2021 17:19

@Peter: Volgens de Nlse reisregels mogen Duitse toeristen ook niet naar NL zonder quarantaine, maar dat is op dit moment een dringend advies. De Nederlandse overheid wil de quarantaine binnenkort wel gaan verplichten. Ook wil NL een negatieve test voor automobilisten uit risicogebieden verplichten. Nu geldt die alleen voor internationaal trein- en vliegverkeer.
Mvg, de redactie

Peter Nico Kuiper - 13 maart 2021 20:47

Hoe kan het nou dat ik wel Duitse campers in Nederland zien en wij daar niet heen kunnen.
En net als bij mijn buren die komen uit het buitenland maar krijgen ook 8 mensen uit Duitsland op bezoek

Marja Verburg Nico Kuiper - 10 maart 2021 18:35

Algemeen geven beide regeringen aan: reis zo weinig mogelijk naar het buurland. Ga alleen voor noodzakelijke zaken over de grens. Wat met Pasen mogelijk is kunnen we op dit moment niet overzien. U kunt het best bij het Gesundheitsamt in de plaats waar u heen wil, nagaan wat de mogelijkheden zijn. Volgens de Nlse reisregels moet u bij terugkeer in NL 10 dagen in quarantaine. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

mevr. a. nokkert-diekman - 8 maart 2021 12:14

hallo mogen wij 16 april weer naar rheinland-pfalz reizen per trein vanuit nederland.
onze kleindochter wordt dan 16 jaar. ik hoop het zo.

Reageer
Marja Verburg mevr. a. nokkert-diekman - 8 maart 2021 13:28

2/2 Nederland maakt een uitzondering op de quarantaineregel voor reizigers uit Duitsland als ze hun ouders of kinderen hebben bezocht. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine
Zie voor meer info ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Marja Verburg mevr. a. nokkert-diekman - 8 maart 2021 13:26

1/2 Wat op 16 april mogelijk is, kunnen we nu niet overzien. Op dit moment staat Rijnland-Palts bezoek van minder dan 24u toe zonder meld-, test- of quarantaineplicht. 1e-graadsfamilieleden mogen max 72u op bezoek in RLP zonder test- en quarantaineplicht (u moet u dan wel van tevoren digitaal aanmelden). Zie: https://corona.rlp.de/de/themen/uebersicht-quarantaene-und-einreise/einreise-aus-risikogebieten/

Maarten Oomen - 4 maart 2021 15:41

Zwembaden lees ik niets over, net als in Nederland overigens, mogen die wel open?

Reageer
Ana - 3 maart 2021 20:33

En de sportscholen?

Reageer
Wiebke Pittlik Ana - 4 maart 2021 11:01

De sportscholen openen, volgens bovenstaand stappenplan, niet voor 22 maart. Of ze dan open kunnen hangt af van het aantal besmettingen in de regio. Groet, de redactie

Aangepast op 2021-03-04 11:01:54

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger