Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verklaart Nederland tot hoogrisicogebied: test verplicht

Kort nieuws - 4 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Instituut RKI, het Duitse equivalent van het RIVM, heeft Nederland op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat reizigers uit Nederland vanaf dinsdag een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen. (Geactualiseerd/aangevuld op 8 april 2021)

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt op zijn site dat Nederland vanaf dinsdag 6 april geldt als gebied met een bijzonder hoog infectierisico (Hochinzidenzgebiet). Het aantal besmettingen in Nederland overschrijdt de door Duitsland aangehouden grens van 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen (7-Tage-Inzidenz). 

Reizigers uit Nederland moeten daarom vanaf dinsdag een negatieve coronatest bij zich hebben als ze Duitsland binnen komen, die niet ouder mag zijn dan 48 uuren moet zijn afgenomen door bevoegd personeel. Dit geldt in de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen ook voor het zogenoemde klein grensverkeer (mensen die korter dan 24 uur in Duitsland blijven. Zie voor de regels van de overige deelstaten ons overzicht van de Duitse reisregels). De test moet op navraag aan bevoegde instanties kunnen worden getoond. Lees meer bij het RKI en bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees op de site van het RKI waar tests aan moeten voldoen

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor transitverkeer en transporteurs die minder dan 72 uur in Duitsland blijven.

Mensen die voor werk of studie in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen moeten zijn, of er een partner, ouders of kinderen bezoeken, moeten ook een negatieve test bij zich hebben. Als ze meerdere keren per week de grens moeten oversteken, is hun test 72 uur geldig. In Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen bijvoorbeeld komt het er op neer dat werkenden over de grens twee keer per week moeten worden getest. Dat geldt ook voor mensen die meer dan twee keer per week de grens over steken om een ouder of kind of een partner te bezoeken. Voor hen mag de test dus 72 uur oud zijn in plaats van 48 uur. Grenspendelaars mogen ook direct na aankomst, bijvoorbeeld op hun werkplek, worden getest. Lees ook de verordening voor Hochinzidenzgebiete van NRW en het persbericht van Nedersaksen

Of mensen zich aan de testplicht houden, controleert de politie steekproefsgewijs, laat de deelstaat NRW op zijn site weten. Persbericht Noordrijn-Westfalen in het Nederlands (pdf)

Het is in Duitsland aan de deelstaten de reis-, quarantaine- en testregels uit te voeren. Zij kunnen daarop hun eigen uitzonderingen maken. Lees in ons overzicht van veelgestelde vragen over de reisregels van de verschillende deelstaten

Reacties

Rob van den Hoven - 6 april 2021 14:03

Ik rij als Taxichauffeur Zakelijk Taxivervoer voor het 2e grootste Taxibedrijf uit Nederland. Is mijn Taxipas dan voldoende als ik bijvoorbeeld een klant afzet en/of ophaal op Düsseldorf Airport ? Of moet ik toch een negatieve test kunnen overleggen ?

Reageer
Marja Verburg Rob van den Hoven - 6 april 2021 17:25

Dat kunnen wij als redactie helaas niet overzien. Dat kunt u ws het best nagaan bij de deelstaat NRW of via: https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/actuele-stand-van-zaken-in-duitsland/
Mvg, de redactie

jack uit venlo - 6 april 2021 13:19

Er werkt een Duitser, die in Duitsland woont, bij ons bedrijf in NL. Hij rijdt dus elke dag 2 x de grens over en zou dus een testbewijs van max 72 uur bij zich moeten hebben. Hij wil zich in Duitsland laten testen, maar er is een wachttijd van 2 weken, de testcapaciteit is vol!!
hij moet/wil wel komen werken.... Als hij wordt aangehouden krijgt hij dus een boete. Wat nu?

Reageer
Marja Verburg jack uit venlo - 6 april 2021 17:22

Hoe het met de testcapaciteit in verschillende regio's zit, kunnen we als redactie helaas niet overzien. Misschien kan hij in de plaats waar hij woont of bij het Gesundheitsamt nagaan, wat hij het best kan doen.
Mvg, de redactie

Soomers - 6 april 2021 13:03

Laat de duitse politie ook aan de grens staan om alle duitsers terug te sturen als ze geen geldig PCR bewijs hebben dat niet ouder is als 48 uur dan krijgen ze koekje van eigen deeg.
Wij worden zowel door Duitsland als Belgie beschouwd als de schuldige van de infecties van Corona maar ze moeten eerst eens naar hun eigen land kijken en waarom stuurt onze politie niet alle Duitser en Belgen terug die wekelijks hier de boel verzieken en zich niet aan de regels houden want dan weten ze niet goed

Reageer
Marja Verburg Soomers - 6 april 2021 17:19

In Nederland geldt op dit moment alleen een testplicht voor mensen die met vliegtuig, veerboot of internationale trein naar NL komen. Mensen die met de auto uit Dld komen, hoeven in NL dus geen negatieve test te laten zien. Dat zijn de regels van de Nlse overheid. Als deze reizigers teruggaan naar Dld, moeten ze nu in Dld wel een negatieve test bij zich hebben, ook als ze maar kort in NL zijn geweest. Mvg, de redactie

Emma Kockelkorn Soomers - 6 april 2021 14:44

Waarom boos zijn op duitse volk? Zij kunnen hier ook niets aan doen. Moet je bij de politiek zijn. Merkel regelt het allemaal. De burger zelf staat erbuiten. Net zo als in nl. Wij hebben allemaal niks te zeggen.

Harriët Dek - 6 april 2021 12:59

Als ik a.s. vrijdag voor bezoek aan mijn moeder van Ootmarsum naar Beerta rijd via Duitsland over de autobahn (tussen Wietmarschen en Bunde) ‘s morgens heen en ‘s middags terug, dus 2 ritten binnen 24 uur zonder uit te stappen, moet ik dan een test overleggen en moet ik me aanmelden? Zo ja, waar moet je je aanmelden ?

Reageer
Wiebke Pittlik Harriët Dek - 6 april 2021 15:28

Voor transitverkeer geldt een uitzondering, en ik vermoed dat u hieronder valt. U moet dan wellicht wel een bewijs van uw bestemming bij u hebben. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger