Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verklaart Nederland tot hoogrisicogebied: test verplicht

Kort nieuws - 4 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Instituut RKI, het Duitse equivalent van het RIVM, heeft Nederland op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat reizigers uit Nederland vanaf dinsdag een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen. (Geactualiseerd/aangevuld op 8 april 2021)

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt op zijn site dat Nederland vanaf dinsdag 6 april geldt als gebied met een bijzonder hoog infectierisico (Hochinzidenzgebiet). Het aantal besmettingen in Nederland overschrijdt de door Duitsland aangehouden grens van 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen (7-Tage-Inzidenz). 

Reizigers uit Nederland moeten daarom vanaf dinsdag een negatieve coronatest bij zich hebben als ze Duitsland binnen komen, die niet ouder mag zijn dan 48 uuren moet zijn afgenomen door bevoegd personeel. Dit geldt in de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen ook voor het zogenoemde klein grensverkeer (mensen die korter dan 24 uur in Duitsland blijven. Zie voor de regels van de overige deelstaten ons overzicht van de Duitse reisregels). De test moet op navraag aan bevoegde instanties kunnen worden getoond. Lees meer bij het RKI en bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees op de site van het RKI waar tests aan moeten voldoen

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor transitverkeer en transporteurs die minder dan 72 uur in Duitsland blijven.

Mensen die voor werk of studie in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen moeten zijn, of er een partner, ouders of kinderen bezoeken, moeten ook een negatieve test bij zich hebben. Als ze meerdere keren per week de grens moeten oversteken, is hun test 72 uur geldig. In Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen bijvoorbeeld komt het er op neer dat werkenden over de grens twee keer per week moeten worden getest. Dat geldt ook voor mensen die meer dan twee keer per week de grens over steken om een ouder of kind of een partner te bezoeken. Voor hen mag de test dus 72 uur oud zijn in plaats van 48 uur. Grenspendelaars mogen ook direct na aankomst, bijvoorbeeld op hun werkplek, worden getest. Lees ook de verordening voor Hochinzidenzgebiete van NRW en het persbericht van Nedersaksen

Of mensen zich aan de testplicht houden, controleert de politie steekproefsgewijs, laat de deelstaat NRW op zijn site weten. Persbericht Noordrijn-Westfalen in het Nederlands (pdf)

Het is in Duitsland aan de deelstaten de reis-, quarantaine- en testregels uit te voeren. Zij kunnen daarop hun eigen uitzonderingen maken. Lees in ons overzicht van veelgestelde vragen over de reisregels van de verschillende deelstaten

Reacties

L - 6 april 2021 11:55

Waar kun je een corona zelftest onder toezicht laten uitvoeren / goedkeuren? Ik heb een zelftest gekocht maar heb blijkbaar een document nodig met goedkeuring van een medisch professional. (zie NRW site: "Als Tests werden sowohl PCR-Tests als auch PoC-Schnelltests eines befugten medizinischen Dienstleisters sowie Selbsttests unter Aufsicht fachkundigen Personals akzeptiert. Der Testnachweis kann auf Papier oder in digitaler Form erbracht werden.")

Reageer
Marja Verburg L - 6 april 2021 15:45

Welke tests je waar kunt laten doen, kunnen wij als redactie op dit moment niet overzien.
Mvg, de redactie

Miza - 6 april 2021 11:11

Mijn vriend die woont in Duitsland en ik wil hem volgende week bezoeken in Dusseldorf met de ICE, is het tonen van een zelftest niet voldoende of eventueel een digitale screenshot van een negatief testresultaat van GGD. Er staat nergens iets duidelijk!

Reageer
Marja Verburg Miza - 6 april 2021 15:42

Voor zover wij kunnen nagaan, geeft de GGD geen bewijs mee van een negatieve test. Daarvoor zou u dan bij een commerciële tester moeten zijn. Zie oa: https://www.tubantia.nl/enschede/duitse-test-plicht-zorgt-voor-ergernis-en-onduidelijkheid-in-twente-hoop-niet-dat-dit-lang-gaat-duren~adb7ac15/ en: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html;jsessionid=A486EA1FFE730C82E77F7E43C6E33403.internet061?nn=13490888
Mvg, de redactie

Aangepast op 2021-04-06 17:51:58

Sandra - 6 april 2021 10:02

Ik moet over 8 weken naar Leipzig. Ben binnen 24 uur weer terug in Nederland. Hopelijk zijn we dan status hoogrisico gebied weer kwijt. Als situatie dan weer "gewoon" zoals voor 6 april was, moet ik in Duitsland dan ook een negatieve test kunnen tonen?

Reageer
Marja Verburg Sandra - 6 april 2021 15:25

Wat over 8 weken geldt, kunnen we op dit moment niet overzien. Mochten de reisregels weer gelden zoals ze tot voor 6 april golden, dus NL weer gewoon risicogebied zijn, zou u ws voor 24 uur heen en weer geen test hoeven doen. Al hangt dat ook van de deelstaatregels af. Mvg, de redactie

J Kiel - 6 april 2021 09:33

MS dat klopt de test straat van de GGD is geheel gratis ,nu is het alleen zo nadat ik me er in heb verdiept er achter kwam dat je bij de GGD geen test bewijs mee krijgt.Je moet je dus laten testen bij een particulier bedrijf, en dan gaat het snel +/-65€ om de 3 dagen.

Reageer
Nicky - 6 april 2021 09:24

Ik moet een stukje door Duitsland heen om bij m'n werk te komen. Mag dat zonder testbewijs?
Het bedrijf zit gewoon in Nederland.

Reageer
Wiebke Pittlik Nicky - 6 april 2021 10:53

Beste Nicky, Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is transitverkeer onder bepaalde omstandigheden uitgezonderd van de testplicht. Voorwaarden: der Transit durch Deutschland auf schnellstem Weg. Dus kortste route, geen stops. Zie: https://www.auswaertiges-amt.de/de/quarantaene-einreise/2371468 groet, de redactie

n Nicky - 6 april 2021 09:50

Dat heb ik dus ook. Kan hier ok geen antwoord op vinden. Moet ongeveer even 12 km over duits grond gebied, kom de auto dan niet uit, ik rijd er alleen maar. Mijn werk ligt dicht bij de duitse grens, maar in nederland.

Mati - 6 april 2021 06:13

Waar staat hoe hoog de boetes zijn? En waar staat dat dat je boete krijgt en in quarantaine moet?? Graag een officiële link/informatie van

Reageer
Marja Verburg Mati - 6 april 2021 14:49

De boetes worden door de deelstaten of ter plaatse opgelegd. In principe kan de boete voor het overtreden van de meld-, test- of quarantaineplicht oplopen tot 25.000 euro. Zie: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html#c20227 (onder het kopje 'Kontrolle')
Mvg, de redactie

Robert - 5 april 2021 23:29

Euregio Maas-Rhein heeft een online testtool beschikbaar gesteld die laat zien aan welke eisen je moet voldoen. Helemaal naar beneden scrollen om in te vullen: https://grenzinfo.eu/emra/reisehinweise-in-den-grenzgebieten-der-euregio-maas-rhein/

Reageer
Mati Robert - 6 april 2021 07:45

deze is van 04.04.2021...dus iedereen moet zich laten testen.

https://www.land.nrw/de/pressemitteilung/testpflicht-fuer-einreisende-aus-den-niederlanden-nordrhein-westfalen-setzt

Mati Robert - 6 april 2021 07:40

Volgens mij is dit niet aktuel.
artikel van 20.11.2020...niet?

Marien - 5 april 2021 21:46

Ik moet vrijdag dekbeer bonte bentheimer varken ophalen 2 km Duitsland in. Heb kvk papieren van ons bedrijfje. Mag dat dan zonder test.

Reageer
janssen - 5 april 2021 21:13

beste oplossing alle grens overgang blokkeren voor onze oosterburen

Reageer
Roy - 5 april 2021 20:10

Beste lezer,

Elk weekend verblijven mijn kinderen in Nederland, doordeweeks bij mijn ex in NRW. Dit gaat toch niet betekenen dat ik elke week een test moet afleggen om mijn kinderen zondag in Duitsland af te zetten?
Dat is gewoon niet te doen en het lijkt me ook voor de kinderen goed om mij te blijven zien. Heeft iemand hier ervaring mee?

Reageer
Vicky Roy - 6 april 2021 09:55

Als ze in Duitsland geregistreerd zijn op een adres dan kunnen ze een keer per week gratis testen. Die testen zijn dan 72 uur geldig volgens mij voor grensgangers. Dat helpt als je een weekend naar Nederland gaat, maar niet als je al 5 dagen in Nederland bent geweest geweest. Gesundheitsamt bellen lijkt me het beste advies.

Janine Roy - 5 april 2021 22:22

Zelfde vraag... Kinderen verblijven normaal gesproken in de weekenden bij hun vader 5 km over de grens.
Moeten zij een test, zo ja: welke (wordt een duur grapje dan). Moeten ze zich aanmelden?
Kan ik ze nog brengen? Of moeten we afspreken bij de grens.

Linda Egbers Roy - 5 april 2021 20:46

Mijn zoon woont door de week bij ons en in het weekend bij zijn Vader in Nederland. Wij hebben het zelfde probleem. Maar de kinderen moeten in Duitsland in ieder geval aan en afgemeld worden plus een negatieve Test en 5 dagen in Quarantäne.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger