Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verklaart Nederland tot hoogrisicogebied: test verplicht

Kort nieuws - 4 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Instituut RKI, het Duitse equivalent van het RIVM, heeft Nederland op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat reizigers uit Nederland vanaf dinsdag een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen. (Geactualiseerd/aangevuld op 8 april 2021)

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt op zijn site dat Nederland vanaf dinsdag 6 april geldt als gebied met een bijzonder hoog infectierisico (Hochinzidenzgebiet). Het aantal besmettingen in Nederland overschrijdt de door Duitsland aangehouden grens van 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen (7-Tage-Inzidenz). 

Reizigers uit Nederland moeten daarom vanaf dinsdag een negatieve coronatest bij zich hebben als ze Duitsland binnen komen, die niet ouder mag zijn dan 48 uuren moet zijn afgenomen door bevoegd personeel. Dit geldt in de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen ook voor het zogenoemde klein grensverkeer (mensen die korter dan 24 uur in Duitsland blijven. Zie voor de regels van de overige deelstaten ons overzicht van de Duitse reisregels). De test moet op navraag aan bevoegde instanties kunnen worden getoond. Lees meer bij het RKI en bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees op de site van het RKI waar tests aan moeten voldoen

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor transitverkeer en transporteurs die minder dan 72 uur in Duitsland blijven.

Mensen die voor werk of studie in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen moeten zijn, of er een partner, ouders of kinderen bezoeken, moeten ook een negatieve test bij zich hebben. Als ze meerdere keren per week de grens moeten oversteken, is hun test 72 uur geldig. In Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen bijvoorbeeld komt het er op neer dat werkenden over de grens twee keer per week moeten worden getest. Dat geldt ook voor mensen die meer dan twee keer per week de grens over steken om een ouder of kind of een partner te bezoeken. Voor hen mag de test dus 72 uur oud zijn in plaats van 48 uur. Grenspendelaars mogen ook direct na aankomst, bijvoorbeeld op hun werkplek, worden getest. Lees ook de verordening voor Hochinzidenzgebiete van NRW en het persbericht van Nedersaksen

Of mensen zich aan de testplicht houden, controleert de politie steekproefsgewijs, laat de deelstaat NRW op zijn site weten. Persbericht Noordrijn-Westfalen in het Nederlands (pdf)

Het is in Duitsland aan de deelstaten de reis-, quarantaine- en testregels uit te voeren. Zij kunnen daarop hun eigen uitzonderingen maken. Lees in ons overzicht van veelgestelde vragen over de reisregels van de verschillende deelstaten

Reacties

D. Hinsche - 7 april 2021 18:29

Goededag,
Ik ben Nederlandse woonachtig in NRW-Duitsland en wil deze maand een kortdurend bezoek aan een counseler in Nederland brengen. Ik reis heen en terug op dezelfde dag. Een formele coronatest zal ik vooraf laten doen en meenemen. Heb ik goed begrepen dat ik me voor minder dan 24 uur oponthoud niet hoef aan te melden en ook in Nederland niet in quarantaine hoef?
Mvgr, D. Hinsche

Reageer
Marja Verburg D. Hinsche - 12 april 2021 21:12

NRW maakt een uitzondering op de meldplicht voor mensen die minder dan 24u de grens overgaan. U moet bij terugkomst in Dld wel een negatieve test bij u hebben. Volgens de Nlse regels moet u ws wel in quarantaine als u vanuit Dld naar NL komt, NL maakt geen uitzondering voor korte bezoeken. Zie voor meer info over de Nlse en Duitse reisregels: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

L. N - 7 april 2021 17:08

Mag het ook een zelftest zijn, daar die in duitsland gewoon bij de supermmarkten te koop zijn?

Reageer
Wiebke Pittlik L. N - 7 april 2021 17:27

De test moet door bevoegd personeel zijn afgenomen. Groet, de redactie

Tom - 7 april 2021 15:32

Ik mag hopen dat dit niet te lang gaat duren, want mijn vriendin woont over de grens en in Nederland kan ik me nergens gratis laten testen én een testbewijs in het Engels meekrijgen. Zodra de weekbesmettingscijfers onder de 200 per 100.000 inwoners zakken, verdwijnt de testplicht dan ook meteen? Kan iemand mij überhaupt uitleggen waarom die testplicht er nu wel is terwijl de cijfers veel lager zijn dan in december en de grens toen wel open was?

Reageer
Marja Verburg Tom - 12 april 2021 21:37

@Piet P: We hebben de laatste zin uit uw commentaar verwijderd omdat die persoonlijk en op de man gespeeld was en niets toevoegde aan de discussie.
Mvg, de redactie

Tom - 8 april 2021 16:03

Piet P.: De regels zijn er omdat de cijfers de pan uit reizen. Dit wil men graag en halt toeroepen. Heel lang heeft de Duitse regering gedacht "kom, we doen het nu nog niet... om de mensen in de grensregio niet dwars te zitten". helaas komen ze nu op het punt dat de situatie onhoudtbaar wordt.

Aangepast door een administrator op 2021-04-12 21:37:37

Marja Verburg Tom - 7 april 2021 16:03

Voor Duitsland zijn landen met meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen hoogrisicogebeid. Logischerwijs wordt die maatregel weer teruggedraaid als het aantal besmettingen daalt. Waarom Duitsland Nederland deze week tot hoogrisicogebied heeft verklaard, weten wij ook niet. Het aantal besmettingen ligt hier al sinds een aantal weken boven de 200 per 100.000 inwoners per 7 dagen. Mvg, de redactie

M - 7 april 2021 15:22

Wij moeten voor een medisch traject regelmatig naar Duitsland, NWR. Dit zijn vaak korte bezoeken, altijd zonder overnachting. We hebben een brief waarin de medische noodzaak wordt toegelicht. Is dit niet voldoende?

Reageer
Gerard M - 7 april 2021 19:57

Wat denk jezelf?
Natuurlijk niet voldoende!!!

Marja Verburg M - 7 april 2021 16:06

In principe zou u volgens de nieuwe reisregels voor die bezoeken aan Duitsland een negatieve test bij u moeten hebben. U kunt bij het Gesundheitsamt in de plaats waar u moet zijn nagaan wat in uw geval mogelijk is. Het Gesundheitsamt kan ook evt uitzonderingen maken op de regels. Mvg, de redactie

Vienna - 7 april 2021 15:05

ik woon in Nederland en heb een eenmanszaak. Mijn klanten zijn grotendeels aan de Duitse kant en ik werk dus 6 dagen per week in Duitsland. Dus nu moet ik twee keer per week testen - dat zijn snel 400€ per maand, dat kan ik gewoon niet betalen ( Ben alleenverdiener in de familie op dit moment. )
De Duitse teststraten zijn alleen voor mensen met een Duitse zorgverzekering gratis, wat nu?

Reageer
Piet P Vienna - 8 april 2021 16:05

jup. risico van het vak. Moet de Nederlandse staat zeker voor je gaan betalen?

Marja Verburg Vienna - 7 april 2021 16:09

Dat kunnen wij als redactie helaas niet overzien. Er zijn veel mensen in een soortgelijke situatie als die van u. Hopelijk kan er iets worden geregeld waardoor tests goedkoper of gratis worden voor mensen die er regelmatig een moeten laten doen.
Mvg, de redactie

Ger Jansen - 7 april 2021 13:55

Hallo ,

Wij vliegen woensdag de 14-04 vanuit Dortmund naar Noord-Macedonie,
maar wij wonen in Nederland , moeten wij dan test bij ons hebben of geld dit als transitverkeer ? Rijden dus van Nederland naar vliegveld Dortmund.

Reageer
Marja Verburg Ger Jansen - 12 april 2021 21:01

Als u vanuit NL zonder te stoppen doorrijdt naar het vliegveld in Dortmund en vanuit daar direct vliegt, geldt u voor zover wij kunnen nagaan als transitverkeer en zou u geen negatieve test bij u hoeven hebben als u Duitsland binnenkomt. Gaat u evt bij de deelstaat NRW en/of de luchthaven Dortmund na wat in uw geval geldt en waar u op zou moeten letten. Mvg, de redactie

Vanessa - 7 april 2021 12:18

Morgen 8 april haal ik mijn business partner op van het vliegveld in Dusseldorf. Als ik het goed begrijp valt dit onder transitverkeer. Klopt dat?

Reageer
koudijs Vanessa - 7 april 2021 13:49

Goedemiddag..
ik woon officieel in Dld en huur een kamer in Nederland. ben de hele week in Nl en weekend thuis in Dld.
moet me laten testen om even naar huis te gaan en dan verpicht qarantaine of mag ik maandag weer aan het werk in NL? of bij controle zeggen dat ik een dag thuis ben en een dag aan het werk in NL.. vermoeiende situatie en de nodige stress helaas

Marja Verburg Vanessa - 7 april 2021 13:29

@Lies Plasmeijer: Wij kunnen als redactie niet overzien of wat u doet onder het goederentransport valt waarvoor een uitzondering geldt. Als u een particulier bent vermoedelijk niet. U kunt het best navragen bij de Bundespolizei, bij de deelstaat of bij het Gesundheitsamt van de plaats waar u moet zijn, wat in uw geval geldt.
Mvg, de redactie

Marja Verburg Vanessa - 7 april 2021 13:21

@Vanessa: of u als transitverkeer geldt als u iemand ophaalt op het vliegveld, kunnen we op dit moment niet overzien. U kunt dat ws het best nagaan bij de deelstaat NRW of de Bundespolizei. Als ze niet als transitverkeer geldt, zal u een negatieve test bij u moeten hebben.
Mvg, de redactie

Lies Plasmeijer Vanessa - 7 april 2021 12:44

Als ik het goed begrijp hebben transporteurs geen test nodig.
Ik woon in Nederland een paar km van de Duitse grens en verkoop op de Duitse eBay. Omdat versturen vanuit Nederland erg duur is en ik geen dure dingen verkoop ga ik 1 x per week naar het postkantoor in Duitsland.
Volgens mij val ik dan onder transporteurs die geen negatieve test hoeven te overleggen
Op de heenweg heb ik pakjes bij me en op de terugweg kan ik een bon laten zien
Graag reactie

Willem alberts - 7 april 2021 10:41

Goedemorgen

Moet morgen in leer even wat ophalen voor mijn werk in Groningen ben daar hooguit 45 min moet ik dan ook een test laten doen en welke test geldt als goed

Reageer
Marja Verburg Willem alberts - 7 april 2021 13:09

Ook als u maar kort in Dld bent, geldt de testplicht. Uitzonderingen gelden alleen voor transitverkeer en bepaalde transporteurs. Voor meer info over tests, zie: https://www.tubantia.nl/enschede/duitse-test-plicht-zorgt-voor-ergernis-en-onduidelijkheid-in-twente-hoop-niet-dat-dit-lang-gaat-duren~adb7ac15/ en: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html;jsessionid=A486EA1FFE730C82E77F7E43C6E33403.internet061?nn=13490888
Mvg, de redactie

Hans jansen - 7 april 2021 10:39

Als ik het goed begrijp mag ik dus wel door dld heen rijden, mits ik maar niet uitstap.
Vanuit mijn woonplaats naar Venlo is veel korter en sneller dan door NL.

Reageer
Marja Verburg Hans jansen - 7 april 2021 13:00

Ja, zo begrijpen wij de regels ook. Als u door Duitsland rijdt, de kortste weg neemt en niet uitstapt, geldt u als transitverkeer en hoeft u geen negatieve test bij u te hebben. Mocht u worden aangehouden onderweg, moet u wellicht wel een bewijs van uw bestemming bij u hebben.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2021-04-07 13:01:04

Anna bustin - 7 april 2021 10:17

Ik werk in Duitsland. Fulltime. Ik heb deze week nog verlof. Maar mijn baas wilt dat ik naar werk kom. En me 2 x per week gaat laten testen. Teststraat is ongeveer 3 km van mijn werk. Maar ik moet eerst nog 75 km door Duitsland rijden voor ik daar ben. Wat als ik wordt aangehouden voor ik me heb kunnen laten testen? En krijg ik een bewijs meteen mee? Of zien ze meten de uitslag..en wie betaald de vervolgtesten die ik nu 2x per week moet gaan laten doen?

Reageer
Marja Verburg Anna bustin - 7 april 2021 12:56

Of u als transitverkeer geldt als u onderweg bent naar een Duitse teststraat, kunnen wij niet overzien. Dat kunt u het best nagaan bij de deelstaat waar u werkt. Anders zou u een test in NL moeten doen. Voor zover wij kunnen nagaan, worden de kosten van de tests niet vergoed, die zijn voor uw werkgever of voor u. U kunt ws het best bij het Gesundheitsamt in de regio waar u werkt nagaan wat in uw geval mogelijk is. Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger