Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland langzaam van het slot

Achtergrond - 25 mei 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus neemt snel af in Duitsland en meer dan 40 procent van de Duitsers heeft al een eerste vaccinatie gekregen. Dat maakt voorzichtige versoepelingen mogelijk. In het noorden komt ook het toerisme weer op gang. (Geactualiseerd op 26 mei, incidentie onder 50)

Duitsland langzaam van het slot
© European Union 2021/Adam Berry
Vaccineren tegen Covid-19 in maart 2021 op luchthaven BER buiten Berlijn

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen is woensdag onder de vijftig gekomen. Dinsdag was het nog 58,4. Ter vergelijking: op 25 april, een maand geleden, was die Sieben-Tage-Inzidenz nog 166 volgens het Robert Koch Institut

Begin april besloot kanselier Merkel in te grijpen in het coronabeleid, omdat de deelstaten volgens haar niet daadkrachtig genoeg reageerden op de sterk stijgende besmettingscijfers. De derde golf, die half maart inzette, zorgde voor een piek in de ziekenhuisopnames en de IC’s dreigden overvol te raken. De regering paste de infectieziektenwet aan zodat in regio’s waar de besmettingscijfers hoog zijn, een zogenoemde noodrem in werking treedt: er gelden dan strengere maatregelen. Zijn er meer dan 100 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, dan gaat de avondklok in en worden de contactbeperkingen strenger. Winkels moeten sluiten als de 7-daagse incidentie boven de 150 komt en scholen gaan bij een incidentie van boven de 165 over op afstandsonderwijs. 

Na een paar weken strenge lockdown verbeterden de besmettingscijfers aanzienlijk. Op 7 mei zei minister Jens Spahn van Gezondheid tijdens een persconferentie dat het er op lijkt dat de derde golf is gebroken. Hij waarschuwde dat nu niet te snel moet worden versoepeld om die winst niet direct weer te verspelen. Activiteiten buiten zouden als eerste weer kunnen worden toegelaten, aldus Spahn. 

De afgelopen weken gingen in steeds meer deelstaten horeca, cultuurinstellingen en winkels open, meestal gekoppeld aan een testplicht. Alleen wie een negatieve test kan laten zien, mag naar binnen. Deze tests kunnen op veel plekken en op kosten van de overheid worden afgenomen. Dat testen doet Duitsland momenteel uitgebreider dan Nederland. In veel deelstaten worden scholieren meerdere keren per week getest en ook veel bedrijven testen hun personeel regelmatig.

De strikte maatregelen tonen werking: in enkele deelstaten worden nu fors minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen geregistreerd. In Nederland ligt dit cijfer nog boven de 150. Spahn zei afgelopen weekeinde dat hij een incidentie van onder de 20 nastreeft, omdat dan een normale zomer mogelijk is. Op die uitspraak volgde kritiek, omdat mensen niet weer een nieuwe grenswaarde willen voor versoepelingen. Minister van Economische Zaken Altmaier wil de plicht om zoveel mogelijk thuis te werken stapsgewijs gaan versoepelen, maakte hij dinsdag bekend.

Wat wel hoog blijft, relatief gezien veel hoger dan in Nederland, is het aantal sterfgevallen. Dagelijks overlijden gemiddeld nog ruim meer dan 200 personen in Duitsland aan Covid-19. Artsen verwachten dat ook dat aantal de komende weken zal teruglopen, nu de besmettingen afnemen en de ouderen grotendeels zijn gevaccineerd. Duitsland had vorig jaar, tijdens de eerste golf, relatief gezien juist een veel lager aantal sterfgevallen dan Nederland. 

Vaccinaties

Om het tempo van de vaccinatiecampagne te verhogen, werden in april naast de vaccinatiecentra ook huisartsen ingeschakeld en met succes: momenteel is bijna 15 procent van de Duitse bevolking volledig gevaccineerd. Begin juni gaan ook bedrijfsartsen vaccineren. Vanaf 7 juni mag iedere volwassene in Duitsland een afspraak maken voor een prik, de prioriteitenlijst voor kwetsbare groepen wordt dan losgelaten. En na de zomervakantie wil Spahn ook de meeste jongeren ingeënt hebben. 

Vrij plotseling besloot de Duitse regering begin mei dat gevaccineerden en genezenen vrijgesteld worden van de testplicht en zich ook niet meer aan alle maatregelen hoeven te houden. Dit geldt ook voor de testplicht bij inreizen. Wie volledig gevaccineerd of genezen is en dat met een voor Duitsland geldig bewijs kan aantonen, hoeft geen negatieve test meer te laten zien om Duitsland in te reizen. (Lees ook: Duitsland accepteert Nederlandstalig vaccinatiebewijs niet)

Het pinksterweekeinde was voor de Duitsers een voorproefje op wat een mooie zomer kan worden. In enkele deelstaten mochten weer hotels worden geboekt of huisjes worden gehuurd, al wordt meestal wel een negatieve coronatest gevraagd. In Berlijn voeren de rondvaartboten weer, in Hamburg waren winkels, musea en terrasjes open en in Beieren konden bierdrinkers weer in de Biergarten terecht. (Overzicht van versoepelingen per deelstaat)

Zie voor meer informatie over de Duitse reis- en coronamaatregelen: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Monique Mozes - 7 juli 2021 23:40

Wy willen morgen naar goch om te winkelen hebben wy mondkapjes nodig en welke

Reageer
Martin - 28 mei 2021 14:58

Nederland geldt voor Duitsland nu (va. 28-5 13:15) als Risikogebiet, niet meer als Hochinzidenzgebiet. ( https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html )

Reageer
Martin Martin - 28 mei 2021 15:33

Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik geloof dat het Nederlandse reisadvies daar los van staat, dat heeft te maken met de situatie in Duitsland. Wel betekent het (als ik het goed begrijp) dat je niet in quarantaine hoeft bij binnenkomst in Duitsland als je een recente negatieve test kan laten zien. Hier wil ik wel bij opmerken dat mijn Duits niet zo goed is en ik de tekst (zie link) wellicht verkeerd interpreteer.

Ben Martin - 28 mei 2021 15:24

Martin, wat houd dat dan in die verlaging van hoog risico naar risico voor vakantiegangers, dat we een verlaging van oranje naar geel kunnen verwachten van de nederlandse overheid op zeer korte termijn ?

Gerard - 28 mei 2021 12:31

Mijn vrouw en ik zijn twee maal gevaccineerd met Pfizer tegen corona en hebben hier vaccinatie bewijs van (geen vaccinatie paspoort) en willen graag naar onze vaste caravan in Duitsland.
Wij hebben eigen sanitaire op de camping en mogen derhalve hier verblijven en slapen.
Wat hebben wij nodig of moeten wij doen om toestemming te verkrijgen zodat wij naar onze caravan toe kunnen?
Wie kan ons wijzer maken?

Reageer
Marlies Vehof - 27 mei 2021 21:54

We willen half juni naar t Sauerland, zou dat mogelijk zijn zonder al die testen en quarantaine?

Reageer
Rob - 27 mei 2021 20:45

Nederland is ondertussen onder de 200 besmettingen / 100.000 inwoners (7 dagen waarde). Maar het RKI houd Duitsland nog op slot voor Nederlanders. Ondertussen komen in Roemond karrenladingen Duitsers shoppen in het outlet centrum. Werkelijk waanzin.

Reageer
Hent Basten - 27 mei 2021 20:42

Wat krom allemaal .het stikt hier van de duitsers, kunnen zo de grens over naar nederland en wij (nederlanders) moeten de verplichtingen (laten testen bijv.)die duitsland oplegd aan ons nakomen.

Reageer
Jokers Hent Basten - 28 mei 2021 00:29

Je kan gewoon Duitsland in hoor, het is allemaal schijn met die gesloten grens. Groot gelijk hebben ze die Duitsers, andersom zouden we precies hetzelfde doen. Die mensen zijn ook helemaal ziek van die Duitse lockdown.

patricia - 27 mei 2021 18:12

beste Marja,
in quarantaine hoeft alleen als je langer als 24u in Duitsland verblijft,
ik woon aan de grens, vandaar dat ik dat weet, negatieve test is inderdaad wel nodig en vereist ja, klopt.

Reageer
patricia - 27 mei 2021 18:09

beste Marja,
dit is alleen als ze langer als 24u in Duitsland verblijven, ik woon aan de grens vandaar dat ik dat weet ;-)

Reageer
Adrie - 27 mei 2021 17:15

Werd echt keer tijd om de grenzen wagen wijd open te gooien zonder gezeik met slechte regels en zonder verplichte mondkapjes en vaccinaties plicht en negatieve testen. Want ze zeggen eerst is niet verplicht om vaccinatie te nemen maar dat maken ze er wel van. Ze accepteren ook geen vaccinatie in Nederland om Duitsland te reizen.. vet corrupt!! Want Nederlanders voelen gewoon erg gediscrimineerd zulke nare regels.. Want is erg oneerlijk! Dit noem ik geen vrijheid meer van Europa maar kleineren..

Reageer
Ger Geerts - 27 mei 2021 17:00

Ik begrijp de situatie niet Duitsers wel naar Nederland maar Nederlanders niet naar Duitsland. Waanzin.

Reageer
Jokers Ger Geerts - 28 mei 2021 00:31

De Duitse staat is knettergek en dat vinden de Duitsers die hierheen komen ook.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger