Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland langzaam van het slot

Achtergrond - 25 mei 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus neemt snel af in Duitsland en meer dan 40 procent van de Duitsers heeft al een eerste vaccinatie gekregen. Dat maakt voorzichtige versoepelingen mogelijk. In het noorden komt ook het toerisme weer op gang. (Geactualiseerd op 26 mei, incidentie onder 50)

Duitsland langzaam van het slot
© European Union 2021/Adam Berry
Vaccineren tegen Covid-19 in maart 2021 op luchthaven BER buiten Berlijn

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen is woensdag onder de vijftig gekomen. Dinsdag was het nog 58,4. Ter vergelijking: op 25 april, een maand geleden, was die Sieben-Tage-Inzidenz nog 166 volgens het Robert Koch Institut

Begin april besloot kanselier Merkel in te grijpen in het coronabeleid, omdat de deelstaten volgens haar niet daadkrachtig genoeg reageerden op de sterk stijgende besmettingscijfers. De derde golf, die half maart inzette, zorgde voor een piek in de ziekenhuisopnames en de IC’s dreigden overvol te raken. De regering paste de infectieziektenwet aan zodat in regio’s waar de besmettingscijfers hoog zijn, een zogenoemde noodrem in werking treedt: er gelden dan strengere maatregelen. Zijn er meer dan 100 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, dan gaat de avondklok in en worden de contactbeperkingen strenger. Winkels moeten sluiten als de 7-daagse incidentie boven de 150 komt en scholen gaan bij een incidentie van boven de 165 over op afstandsonderwijs. 

Na een paar weken strenge lockdown verbeterden de besmettingscijfers aanzienlijk. Op 7 mei zei minister Jens Spahn van Gezondheid tijdens een persconferentie dat het er op lijkt dat de derde golf is gebroken. Hij waarschuwde dat nu niet te snel moet worden versoepeld om die winst niet direct weer te verspelen. Activiteiten buiten zouden als eerste weer kunnen worden toegelaten, aldus Spahn. 

De afgelopen weken gingen in steeds meer deelstaten horeca, cultuurinstellingen en winkels open, meestal gekoppeld aan een testplicht. Alleen wie een negatieve test kan laten zien, mag naar binnen. Deze tests kunnen op veel plekken en op kosten van de overheid worden afgenomen. Dat testen doet Duitsland momenteel uitgebreider dan Nederland. In veel deelstaten worden scholieren meerdere keren per week getest en ook veel bedrijven testen hun personeel regelmatig.

De strikte maatregelen tonen werking: in enkele deelstaten worden nu fors minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen geregistreerd. In Nederland ligt dit cijfer nog boven de 150. Spahn zei afgelopen weekeinde dat hij een incidentie van onder de 20 nastreeft, omdat dan een normale zomer mogelijk is. Op die uitspraak volgde kritiek, omdat mensen niet weer een nieuwe grenswaarde willen voor versoepelingen. Minister van Economische Zaken Altmaier wil de plicht om zoveel mogelijk thuis te werken stapsgewijs gaan versoepelen, maakte hij dinsdag bekend.

Wat wel hoog blijft, relatief gezien veel hoger dan in Nederland, is het aantal sterfgevallen. Dagelijks overlijden gemiddeld nog ruim meer dan 200 personen in Duitsland aan Covid-19. Artsen verwachten dat ook dat aantal de komende weken zal teruglopen, nu de besmettingen afnemen en de ouderen grotendeels zijn gevaccineerd. Duitsland had vorig jaar, tijdens de eerste golf, relatief gezien juist een veel lager aantal sterfgevallen dan Nederland. 

Vaccinaties

Om het tempo van de vaccinatiecampagne te verhogen, werden in april naast de vaccinatiecentra ook huisartsen ingeschakeld en met succes: momenteel is bijna 15 procent van de Duitse bevolking volledig gevaccineerd. Begin juni gaan ook bedrijfsartsen vaccineren. Vanaf 7 juni mag iedere volwassene in Duitsland een afspraak maken voor een prik, de prioriteitenlijst voor kwetsbare groepen wordt dan losgelaten. En na de zomervakantie wil Spahn ook de meeste jongeren ingeënt hebben. 

Vrij plotseling besloot de Duitse regering begin mei dat gevaccineerden en genezenen vrijgesteld worden van de testplicht en zich ook niet meer aan alle maatregelen hoeven te houden. Dit geldt ook voor de testplicht bij inreizen. Wie volledig gevaccineerd of genezen is en dat met een voor Duitsland geldig bewijs kan aantonen, hoeft geen negatieve test meer te laten zien om Duitsland in te reizen. (Lees ook: Duitsland accepteert Nederlandstalig vaccinatiebewijs niet)

Het pinksterweekeinde was voor de Duitsers een voorproefje op wat een mooie zomer kan worden. In enkele deelstaten mochten weer hotels worden geboekt of huisjes worden gehuurd, al wordt meestal wel een negatieve coronatest gevraagd. In Berlijn voeren de rondvaartboten weer, in Hamburg waren winkels, musea en terrasjes open en in Beieren konden bierdrinkers weer in de Biergarten terecht. (Overzicht van versoepelingen per deelstaat)

Zie voor meer informatie over de Duitse reis- en coronamaatregelen: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Werner - 26 mei 2021 14:56

Kunnen Nederlanders vanaf 1 juni 2021 zonder geldige reden naar Niedersachsen rijden zonder dat daarvoor een negatieve test nodig is?
Is het Nederlandse vaccinatiebewijs inmiddels geaccepteerd door Niedersachsen?
Mvg.

Reageer
Obora - 26 mei 2021 12:45

Er komen relatief veel Duitsers van over de grens hier boodschappen doen ( bv. Action ) en zelfs vissen. Mogen zij dat ? Of alleen ook met test ?

Reageer
Lili Obora - 28 mei 2021 14:28

Duitsers moeten ook een negatieve test laten zien.
Ik woon in Duitsland en ben op de autosnelweg diverse malen aangehouden en moet een negatieve test laten zien in het Duits .
En dat is net wat de Nederlanders niet hebben en wij kunnen kosteloos testen

Wilco - 26 mei 2021 10:32

Is het te verwachten dat Nederlanders vanaf 3 juni weer zonder geldige reden en negatieve test Duitsland mogen binnen rijden zonder in quarantaine te hoeven?

Wellicht dat wij een weekje die kant op willen... Of is dit te vroeg?

Reageer
Marja Verburg Wilco - 26 mei 2021 10:37

Informatie over de Duitse reis- en coronaregels houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Martin - 25 mei 2021 20:58

Nu Nederland onder de 7-Tage-Inzidenz van 200 van een Hochinzidenzgebiet komt (145 over afgelopen 7 dagen), hoe lang duurt het dan naar verwachting voor Nederland de status van Hochinzidenzgebiet verliest?

Reageer
Marja Verburg Martin - 25 mei 2021 21:13

Dat bepaalt het RKI, het Duitse RIVM, Ze kijken naar de 7-Tage-Inzidenz (200 besmettingen per 100.000 inwoners in zeven dagen) en naar eventuele andere factoren die invloed kunnen hebben op het aantal infecties in een land. Zie voor meer info: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html Nu de besmettingscijfers in NL dalen, lijkt de kans groot dat NL binnenkort geen Hochinzidenzgeniet meer is voor Dld. Mvg, de redactie

Jos - 25 mei 2021 19:33

Hoeveel kost voor Nederlandse toeristen de sneltest in Duitsland die je nodig hebt om een restaurant, museum etc. te kunnen bezoeken?

Reageer
patricia Jos - 27 mei 2021 18:07

beste Jos,
Ik woon aan de grens en deze test kost niks, nada, noppes.
en is te regelen via www.corona.chayns.de
even aanmelden, registreren, een testafspraak vlak net over de grens maken, (dichtstbijzijnde)
wel even via je telefoon doen, aangezien je daar een qr code moet scannen,
erheen rijden en hoppa. uitslag in ong. 15 min. en deze blijft 72 uur op je telefoon staan.
ik doe dit elke week :-)
groeten en succes, Patricia

Marja Verburg Jos - 25 mei 2021 21:11

Nederland is op dit moment nog hoogrisicogebied voor Duitsland. Nederlandse reizigers moeten sowieso een negatieve test bij zich hebben om Duitsland in te kunnen reizen en moeten daar als ze geen geldige reisreden hebben (werk, studie, zorg, familiebezoek) in quarantaine. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger