'Parlementaire onderzoekscommissie naar aanslag Breitscheidplatz tegengewerkt
Kort nieuws - 24 juni 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebIn het onderzoek naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, op 19 december 2016, zijn veel fouten gemaakt, zoveel is duidelijk. Maar veel vragen blijven onbeantwoord, ook na het jarenlange onderzoek door de speciale Bondsdagcommissie. Donderdag besprak het Duitse parlement het onderzoeksrapport van de commissie.
Oppositiepartijen Die Grünen, Die Linke en FDP vinden dat de regering onvoldoende meewerkte aan het onderzoek. Dossiers kwamen niet, of laat, of vrijwel volledig zwartgemaakt, stellen deze partijen. Ze hebben sommige informatie via de rechter moeten afdwingen.
De onderzoekscommissie begon in 2018 en moest nagaan hoe het tot de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in 2016 kon komen. Bij de aanslag kwamen 12 mensen om het leven toen de Tunesische terrorist Anis Amri met een vrachtwagen op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz inreed. Amri vluchtte het land uit en werd in Milaan door de politie doodgeschoten.
Zowel in Noordrijn-Westfalen als in Berlijn wisten de veiligheidsdiensten wie Amri was. De Bondsdagcommissie onderzoekt onder meer wat er mis ging in de communicatie tussen de deelstaten, waarom Amri niet vastzat of was uitgezet, welke fouten de verschillende betrokken overheids- en veiligheidsdiensten hebben gemaakt en of Amri is geholpen door anderen.
Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de verschillende overheidsdiensten slecht hebben samengewerkt. Volgens Tagesschau kent Duitsland rond de veertig overheidsdiensten die met veiligheid bezig zijn; geheime diensten, regionale en landelijke veiligheidsdiensten en politiediensten. Ze zijn slecht op de hoogte van elkaars werk, aldus de commissie.
De inzet van informanten moet beter wettelijk worden geregeld, blijkt uit het onderzoek volgens de FDP. Wat het onderzoek ook heeft opgeleverd is dat is geregeld dat er een duidelijker aanspreekpunt is voor nabestaanden van slachtoffers van een terreuraanslag, schrijft Tagesschau. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer:
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig