Duitslandweb logo Duitslandweb

'Parlementaire onderzoekscommissie naar aanslag Breitscheidplatz tegengewerkt

Kort nieuws - 24 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In het onderzoek naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, op 19 december 2016, zijn veel fouten gemaakt, zoveel is duidelijk. Maar veel vragen blijven onbeantwoord, ook na het jarenlange onderzoek door de speciale Bondsdagcommissie. Donderdag besprak het Duitse parlement het onderzoeksrapport van de commissie.

Oppositiepartijen Die Grünen, Die Linke en FDP vinden dat de regering onvoldoende meewerkte aan het onderzoek. Dossiers kwamen niet, of laat, of vrijwel volledig zwartgemaakt, stellen deze partijen. Ze hebben sommige informatie via de rechter moeten afdwingen.

De onderzoekscommissie begon in 2018 en moest nagaan hoe het tot de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in 2016 kon komen. Bij de aanslag kwamen 12 mensen om het leven toen de Tunesische terrorist Anis Amri met een vrachtwagen op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz inreed. Amri vluchtte het land uit en werd in Milaan door de politie doodgeschoten.

Zowel in Noordrijn-Westfalen als in Berlijn wisten de veiligheidsdiensten wie Amri was. De Bondsdagcommissie onderzoekt onder meer wat er mis ging in de communicatie tussen de deelstaten, waarom Amri niet vastzat of was uitgezet, welke fouten de verschillende betrokken overheids- en veiligheidsdiensten hebben gemaakt en of Amri is geholpen door anderen. 

Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de verschillende overheidsdiensten slecht hebben samengewerkt. Volgens Tagesschau kent Duitsland rond de veertig overheidsdiensten die met veiligheid bezig zijn; geheime diensten, regionale en landelijke veiligheidsdiensten en politiediensten. Ze zijn slecht op de hoogte van elkaars werk, aldus de commissie.

De inzet van informanten moet beter wettelijk worden geregeld, blijkt uit het onderzoek volgens de FDP. Wat het onderzoek ook heeft opgeleverd is dat is geregeld dat er een duidelijker aanspreekpunt is voor nabestaanden van slachtoffers van een terreuraanslag, schrijft Tagesschau. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger