Nieuw onderzoek bevestigt twijfels over dood asielzoeker in politiecel
Kort nieuws - 4 november 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebOury Jalloh, een asielzoeker uit Sierra Leone, kwam in 2005 om het leven bij een brand in een politiecel in Dessau. De officiële lezing is dat hij de brand zelf heeft gesticht, maar daar zijn altijd twijfels over blijven bestaan. Nieuw onderzoek wijst uit dat politiemensen hem in brand moeten hebben gestoken. Zijn nabestaanden eisen een heropening van de rechtszaak tegen de politie in Dessau.
Jalloh is verbrand in zijn cel in Dessau, enkele uren na zijn arrestatie in 2005. Politie en justitie concludeerden destijds dat Jalloh zelf brand had gesticht, maar echt opgehelderd werd zijn dood nooit.
Uit later onderzoek bleek dat Jalloh was vastgebonden in zijn cel en zelf de brand helemaal niet had kunnen stichten. Politieagenten zouden het vuur mogelijk zelf hebben aangestoken om mishandelingen van de 36-jarige asielzoeker te verbergen. Dat scenario kwam al eerder naar voren in onderzoeken van andere brandexperts en criminologen.
De Britse branddeskundige Iain Peck bevestigt dit scenario na nieuw onderzoek, dat woensdag in Berlijn is gepresenteerd. Peck komt tot de conclusie dat de aan handen en voeten vastgebonden Jalloh in brand is gestoken door politieagenten nadat ze hem "hoogstwaarschijnlijk" met een brandbare vloeistof als benzine hebben overgoten.
Jallohs nabestaanden, gesteund door de 'Initiative in Gedenken an Oury Jalloh', eisen dat de zaak tegen de betrokken politieagenten in Dessau wordt heropend. Ook dienen ze een aanklacht in tegen het Openbaar Ministerie in Saksen-Anhalt wegens belemmering van de rechtsgang. Het OM in de deelstaat had de zaak in 2018 gesloten. Lees meer bij Tagesspiegel en MDR
Lees meer over 'Maatschappij':
Zingende oma’s in opstand tegen extreemrechts
Tienduizenden Duitse senioren sloten zich aan bij de Omas gegen Rechts. In Hamburg zingen ze in koor tegen de AfD
Aanslag Maagdenburg overschaduwt Duits kerstfeest
Na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg wordt gezocht naar fouten in het systeem.
Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten
Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.
Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag
Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.