Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuw onderzoek bevestigt twijfels over dood asielzoeker in politiecel

Kort nieuws - 4 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oury Jalloh, een asielzoeker uit Sierra Leone, kwam in 2005 om het leven bij een brand in een politiecel in Dessau. De officiële lezing is dat hij de brand zelf heeft gesticht, maar daar zijn altijd twijfels over blijven bestaan. Nieuw onderzoek wijst uit dat politiemensen hem in brand moeten hebben gestoken. Zijn nabestaanden eisen een heropening van de rechtszaak tegen de politie in Dessau.

Jalloh is verbrand in zijn cel in Dessau, enkele uren na zijn arrestatie in 2005. Politie en justitie concludeerden destijds dat Jalloh zelf brand had gesticht, maar echt opgehelderd werd zijn dood nooit. 

Uit later onderzoek bleek dat Jalloh was vastgebonden in zijn cel en zelf de brand helemaal niet had kunnen stichten. Politieagenten zouden het vuur mogelijk zelf hebben aangestoken om mishandelingen van de 36-jarige asielzoeker te verbergen. Dat scenario kwam al eerder naar voren in onderzoeken van andere brandexperts en criminologen.

De Britse branddeskundige Iain Peck bevestigt dit scenario na nieuw onderzoek, dat woensdag in Berlijn is gepresenteerd. Peck komt tot de conclusie dat de aan handen en voeten vastgebonden Jalloh in brand is gestoken door politieagenten nadat ze hem "hoogstwaarschijnlijk" met een brandbare vloeistof als benzine hebben overgoten.

Jallohs nabestaanden, gesteund door de 'Initiative in Gedenken an Oury Jalloh', eisen dat de zaak tegen de betrokken politieagenten in Dessau wordt heropend. Ook dienen ze een aanklacht in tegen het Openbaar Ministerie in Saksen-Anhalt wegens belemmering van de rechtsgang. Het OM in de deelstaat had de zaak in 2018 gesloten. Lees meer bij Tagesspiegel en MDR

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger