Duitslandweb logo Duitslandweb

Aanklager vindt dood asielzoeker in 2005 verdacht

Kort nieuws - 7 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De brand in de cel van de 36-jarige asielzoeker Oury Jalloh, die in 2005 om het leven kwam, zou mogelijk door agenten zijn aangestoken, om mishandelingen te verhullen. Dat scenario komt naar voren in nieuwe informatie over de zaak, waarmee de Mitteldeutsche Zeitung vandaag naar buiten is gekomen.

Oury Jalloh uit Sierra Leone is verbrand in zijn cel in Dessau, enkele uren na zijn arrestatie in 2005. Politie en justitie concludeerden destijds dat Jalloh zelf brand had gesticht, maar echt opgehelderd werd zijn dood nooit.

De vandaag bekend geworden vermoedens zijn afkomstig van hoofdaanklager Folker Bittmann, die tot dit jaar het onderzoek naar de dood van Jalloh leidde. Hij moest vaststellen of de man zichzelf heeft aangestoken, terwijl hij vastgebonden op zijn bed lag, of dat er derden aan te pas zijn gekomen. Toen hij in april aangaf dat hij betwijfelde dat het een ongeluk was, werd de zaak overgedragen aan het openbaar ministerie in Halle. In oktober sloot het OM in Halle de zaak omdat brandstichting niet bewezen zou kunnen worden.

De Mitteldeutsche Zeitung beschikt echter over een rapportage van Bittmann uit april, waarin hij aangeeft dat het onwaarschijnlijk is dat Jalloh de brand zelf heeft veroorzaakt. Op basis van de obductie, meerdere verklaringen en een reconstructie schetst hij het scenario dat agenten de aan het hoofd gewonde man buiten westen aantroffen in zijn cel en brand veroorzaakten om sporen van mishandeling uit te wissen.

Volgens Bittmann had de brand in de cel in Dessau niet alleen mishandelingen van Jalloh moeten verhullen, maar ook moeten voorkomen dat twee eerdere sterfgevallen bij de politie in Dessau opnieuw zouden worden onderzocht. 

Vrijdag krijgen leden van het parlement van Saksen-Anhalt inzage in de dossiers. De fractie van Die Linke eiste donderdag een parlementaire onderzoekscommissie. Lees meer bij de Mitteldeutsche Zeitung en MDR.de en bij Der Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Vluchtelingen':

Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe

Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe

Per maand mogen 1000 gezinsleden van vluchtelingen met een beperkte verblijfsstatus naar Duitsland komen.


Lees meer

CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid

CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid

De dreigende regeringscrisis in Berlijn lijkt afgewend, voor even dan. Hier gaat het om:


Lees meer

Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan

Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan

Crisisberaad in Berlijn. Minister Seehofer wil vluchtelingen aan de grens kunnen wegsturen, Merkel blokkeert dit plan.


Lees meer

Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort

Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort

Veel vluchtelingen komen getraumatiseerd in Duitsland aan. Het merendeel krijgt geen psychische hulp.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger