Moslimminister verdeelt CDU
Aygül Özkan wil kruisbeelden verbieden
Achtergrond - 28 april 2010
Een trots CDU presenteerde vorige week haar nieuwe aanwinst: Aygül Özkan. Ze is de eerste vrouw van Turkse afkomst die minister in een Duitse deelstaat wordt. Maar toen ze zei dat kruisbeelden en hoofddoekjes niet in openbare scholen thuishoren sloeg de trots om in verdeeldheid.
Aygül Özkan legt de eed af bij haar installatie als Minister van Sociale Zaken in Nedersaksen.
Aygül Özkan is vandaag beëdigd als minister van Sociale Zaken in Nedersaksen. Ze is jong, conservatief en belijdend moslim. In zes jaar tijd maakte de 38-jarige juriste, die geen hoofddoek draagt en te vinden is op Facebook, een bliksemcarrière binnen de CDU. De partij zoekt aansluiting met de Turkse gemeenschap in Duitsland omdat veel moslims potentiële CDU-stemmers zijn, aldus Die Zeit. Özkan lijkt voor de CDU alle kwaliteiten te bezitten om deze kiezers te bereiken.
In een interview met magazine Focus eind vorige week leverde Özkan kritiek op het feit dat in veel Duitse scholen kruisbeelden hangen terwijl men tegelijkertijd vindt dat het onderwijs op levensbeschouwelijk gebied neutraal moet zijn. Kruisbeelden en hoofddoekjes hebben daarom volgens Özkan “niets te zoeken in het klaslokaal”.
Negatieve reacties
De uitspraken van Özkan zorgen voor onrust binnen CDU/CSU. De Nedersaksische minister-president Wulff (CDU) distantieerde zich geërgerd van de uitspraken van zijn minister. Hij is voor kruisbeelden op scholen. Hoofddoekjes voor docentes zijn in zijn deelstaat overigens verboden.
Vooral binnen de CSU, de Beierse zusterpartij van het CDU, zijn de reacties negatief. Volgens een CSU-parlementariër moet Özkan zich afvragen of zij wel binnen een christelijke partij past wanneer zij kruisbeelden wil verbieden. De SPD zag haar kans schoon: de Berlijnse burgemeester Wowereit (SPD) stelde Özkan voor van partij te wisselen omdat de CDU “nog niet rijp” is voor een minister met Turkse ouders, zo meldde Die Zeit.
Voor de CSU ligt de kwestie extra gevoelig omdat kruisbeelden in Beieren al 25 jaar de gemoederen bezig houden. In het Beierse schoolreglement is vastgelegd dat in elk klaslokaal een kruisbeeld moet hangen. Het Duitse Constitutioneel Hof oordeelde in 1995 anders en verklaarde de passage in strijd met de grondwet die de vrijheid van godsdienst waarborgt. Het Hof nuanceerde de uitspraak door te bepalen dat de kruisbeelden mogen blijven hangen tenzij een ouder of leraar bezwaar maakt.
Özkan kwam begin deze week na alle kritiek en enkele doodsbedreigingen terug op haar uitspraken. In een bijeenkomst met de CDU-fractie maakte ze duidelijk dat kruisbeelden welkom blijven op Nedersaksische scholen.
Onderwijs is in het federale Duitsland een aangelegenheid van de deelstaten. Elke deelstaat bepaalt zelf het beleid omtrent hoofddoekjes en kruisbeelden. Momenteel is in acht deelstaten het dragen van hoofddoekjes verboden voor docentes.
Reacties
Geen reacties aanwezig