Tempelhof wordt grootste stadspark Berlijn
Rolschaatsen in plaats van ‘Rosinenbomber’
Achtergrond - 7 mei 2010
Op 8 mei opent Berlijn een nieuw stadspark: voormalig vliegveld Tempelhof. Met een groot volksfeest veroveren 200.000 bezoekers het enorme terrein in hartje Berlijn. Met haar 380 hectare is het park groter dan Central Park in New York.
Op het terrein van de vroegere luchthaven kunnen bezoekers nu sporten en barbecueën.
Het motto van het feest is ‘Bewegingsvrijheid’. Na de officiële opening door de burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, kunnen bezoekers op het terrein dansen, skaten, sporten en worst eten. ’s Avonds is er een concert, de volgende dag kunnen kinderen meedoen aan een vliegerwedstrijd.
Niet alle bezoekers zijn van plan om het feestelijk te houden. De actiegroep Reclaim Tempelhof, met vooral links-radicale leden, ergert zich aan het feit dat het park bij zonsondergang sluit. De groepering heeft acties aangekondigd om hun eisen kracht bij te zetten. ‘Wij willen dat de omheining wordt neergehaald en dat burgers meer betrokken worden in de plannen voor het park’, zei een actievoerder deze week tegen televisiezender N-TV.
Met de heropening van het terrein laait ook de discussie over de toekomst van Tempelhof weer op. Het stadsbestuur wil dat Tempelhof een ‘groene long’ blijft maar staat een gedeeltelijke bebouwing toe. In het noorden en oosten komen huizen voor welgestelde Berlijners. Volgens het stadsbestuur is dat goed voor de omliggende, wat armere wijken.
Honderdjarige geschiedenis
In oktober 2008 vertrok het laatste vliegtuig vanaf Tempelhof. Zo kwam er een einde aan de bijna honderdjarige geschiedenis van de luchthaven. Een geschiedenis die begon met een vlucht van een uur door luchtvaartpionier Orville Wright in 1909. Het veld was toen nog een exercitieterrein. De huidige karakteristieke vorm kreeg het vliegveld met de nieuwbouw in 1934 door architect Ernst Sagebiel.
Vliegveld Tempelhof werd vooral bekend tijdens de blokkade van Berlijn in 1948-1949. De Sovjet-Unie sloot alle toegangswegen naar Berlijn af in de hoop de geallieerden tot een aftocht uit West-Berlijn te dwingen. Met een luchtbrug naar Tempelhof zorgden de geallieerden voor de bevoorrading van Berlijn. De bevolking noemde de vliegtuigen vol voedsel liefkozend ‘Rosinenbomber’.
Wat er in de toekomst precies met het enorme park gaat gebeuren blijft onduidelijk. Voorlopig blijft het een stadspark waar in 2017 een tuinbouwtentoonstelling plaatsvindt. Daarnaast kan het enorme gebouwencomplex rekenen op een toenemende belangstelling van huurders. Voor het complex bestaan meer dan genoeg nieuwe plannen. Een architect wilde een berg aanleggen, anderen willen een Disney-themapark of laten liever de natuur zijn gang gaan.
Reacties
Geen reacties aanwezig