Duitslandweb logo Duitslandweb

Steun voor Oost-Duitsland bij omschakelen energie

Kort nieuws - 14 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft de Oost-Duitse deelstaten steun toegezegd bij de omschakeling van hun energievoorziening. Ze moeten snel af van de afhankelijkheid van Russische energiebronnen. Scholz sprak de Oost-Duitse premiers maandag bij hun jaarlijkse overleg. Ze maakten ook afspraken over onderzoek naar waterstof en een 'vakkrachtenoffensief Oost-Duitsland'. 

De Oost-Duitse olieraffinaderijen Schwedt (Brandenburg) en Leuna (Saksen-Anhalt) moeten het door het Europese embargo binnenkort zonder Russische olie doen. Voor de omschakeling naar andere energiebronnen krijgen ze geld van de bondsregering, heeft Scholz de Oost-Duitse minister-presidenten beloofd. Zij waren voor hun Ministerpräsidentenkonferenz Ost (MKP Ost) samengekomen op het eiland Riems in Mecklenburg-Voorpommeren.

Volgens Scholz kunnen de Oost-Duitse deelstaten bij de transformatie naar een klimaatneutrale economie "een leidende rol" spelen. Om Russische olie te vervangen, pleitte minister-president van Mecklenburg-Voorpommeren Manuela Schwesig (SPD) voor olietransporten via de haven van Rostock naar de raffinaderij Schwedt in Brandenburg. Daar wordt nu nog aardolie gebruikt die via de Droezjba-pijplijn uit Rusland wordt aangevoerd. Ook wil Schwesig het gasnetwerk van de Nord Stream-pijpleidingen in haar deelstaat gebruiken voor transport van vloeibaar gas.    

De deelstaatpremiers hebben verder met de bondsregering afgesproken dat er een belangenvertegenwoordiging - een soort coördinatiepunt - van de Oost-Duitse deelstaten in Berlijn komt voor onderzoek naar waterstof. Om meer vakkrachten naar Oost-Duitsland te krijgen wordt in het najaar een top 'vakkrachtenoffensief Oost-Duitsland' georganiseerd. Lees meer bij Tagesschau en bij de bondsregering

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger