
Steun voor Oost-Duitsland bij omschakelen energie
Kort nieuws - 14 juni 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Scholz heeft de Oost-Duitse deelstaten steun toegezegd bij de omschakeling van hun energievoorziening. Ze moeten snel af van de afhankelijkheid van Russische energiebronnen. Scholz sprak de Oost-Duitse premiers maandag bij hun jaarlijkse overleg. Ze maakten ook afspraken over onderzoek naar waterstof en een 'vakkrachtenoffensief Oost-Duitsland'.
De Oost-Duitse olieraffinaderijen Schwedt (Brandenburg) en Leuna (Saksen-Anhalt) moeten het door het Europese embargo binnenkort zonder Russische olie doen. Voor de omschakeling naar andere energiebronnen krijgen ze geld van de bondsregering, heeft Scholz de Oost-Duitse minister-presidenten beloofd. Zij waren voor hun Ministerpräsidentenkonferenz Ost (MKP Ost) samengekomen op het eiland Riems in Mecklenburg-Voorpommeren.
Volgens Scholz kunnen de Oost-Duitse deelstaten bij de transformatie naar een klimaatneutrale economie "een leidende rol" spelen. Om Russische olie te vervangen, pleitte minister-president van Mecklenburg-Voorpommeren Manuela Schwesig (SPD) voor olietransporten via de haven van Rostock naar de raffinaderij Schwedt in Brandenburg. Daar wordt nu nog aardolie gebruikt die via de Droezjba-pijplijn uit Rusland wordt aangevoerd. Ook wil Schwesig het gasnetwerk van de Nord Stream-pijpleidingen in haar deelstaat gebruiken voor transport van vloeibaar gas.
De deelstaatpremiers hebben verder met de bondsregering afgesproken dat er een belangenvertegenwoordiging - een soort coördinatiepunt - van de Oost-Duitse deelstaten in Berlijn komt voor onderzoek naar waterstof. Om meer vakkrachten naar Oost-Duitsland te krijgen wordt in het najaar een top 'vakkrachtenoffensief Oost-Duitsland' georganiseerd. Lees meer bij Tagesschau en bij de bondsregering
Lees meer:

Merz levert, maar niet voor iedereen
Merz' begrotingsplannen zijn 'de eerste regendruppel op droge grond' voor de Duitse economie, schrijft columnist en econoom Brzeski.

Podcast Achtung: Duits Israëlbeleid ter discussie
In deze podcast bespreken we twee onderwerpen: het Duitse Israëlbeleid en boulevardblad Bild.

Duitse politici lijden onder geweld en agressie
Beledigingen en geweld tegen Duitse politici nemen flink toe. Steeds vaker stoppen ze met hun werk.

Problemen bij de strengere Duitse grenscontroles
Duitsland heeft strengere grenscontroles ingevoerd. Die leveren praktische en juridische problemen op.
Reacties
Geen reacties aanwezig