Duitsland stelt Russische raffinaderijen onder curatele
Kort nieuws - 19 september 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse regering heeft de Duitse tak van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft afgelopen vrijdag per direct onder curatele gesteld. Daarmee staan drie grote raffinaderijen op Duitse bodem onder staatstoezicht.
Het gaat om Rosneft Deutschland, onderdeel van het Russische staatsoliebedrijf. De drie raffinaderijen in Duitsland, die nu onder toezicht vallen van het Duitse Bundesnetzagentur, produceren zo'n twaalf procent van alle diesel, benzine en kerosine uit ruwe olie.
De ingreep is volgens bondskanselier Olaf Scholz (SPD) nodig om de energiezekerheid in Duitsland te beschermen, zei hij vrijdag in een verklaring. Vooral in de grote raffinaderij in Schwedt (Brandenburg) wordt 90 procent van de brandstof voor Berlijn geproduceerd. Volgens de minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) bleven steeds meer leveranciers en afnemers weg van de olieraffinaderijen, uit angst om de economische sancties te overtreden. Die zijn ingevoerd na de Russische inval in Oekraïne.
Door de Duitse dochter van Rosneft onder Duitse controle te plaatsen, wil de regering ervoor zorgen dat banen voorlopig behouden blijven. Ook kan Duitsland nu helpen bij het zoeken naar een alternatieve toevoer van ruwe olie voor de raffinaderijen. Die kwam tot nu toe uit Rusland, maar per januari volgend jaar wordt een boycot voor Russische olie in de hele EU van kracht. Lees meer bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en bij Tagesschau
Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':
Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.
Denken over tanks
Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.
Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog
De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?
'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).
Reacties
Geen reacties aanwezig