Duitslandweb logo Duitslandweb

Familie Hohenzollern stopt juridische strijd om restitutie

Kort nieuws - 9 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De adellijke familie Hohenzollern wil naar verluidt haar juridische strijd met de Duitse staat over een schadevergoeding en de restitutie van kostbaarheden beëindigen. Dat meldde persbureau dpa woensdag op basis van interne bronnen.

Update donderdag 9 maart: in een verklaring bevestigt Georg Friedrich Prinz von Preußen, hoofd van de familie Hohenzollern, de juridische strijd om restitutie te stoppen. Hij erkent dat zijn overgrootvader kroonprins Wilhelm von Preußen toenadering zocht tot het nazi-regime, al kan dat volgens hem niet duidelijk worden bewezen. Lees meer bij RBB24.

De familie Hohenzollern, nazaten van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, is al jaren met de overheid verwikkeld in een strijd om de teruggave van vastgoed en andere kostbaarheden. Er lopen momenteel twee rechtszaken. In de eerste zaak eist de familie onroerend goed terug dat na 1945 door de Sovjets werd onteigend. De deelstaat Brandenburg wees die compensatie eerder af op basis van het speciale 'Ausgleichleistungsgesetz' uit 1994. Volgens die wet is er geen compensatie voor onteigening mogelijk voor mensen die de nazi's in het zadel hebben geholpen. In hoeverre leden uit de Hohenzollern-familie de nazi's steunden en hielpen, is de afgelopen jaren door verschillende historici grondig onderzocht. Vooral kroonprins Wilhelm von Preußen (1882-1951) wordt door meerdere historici beschuldigd van het aanmoedingen van het nationaalsocialisme. 

De familie spande vorig jaar nog een rechtszaak aan over onder meer de inventaris van twee kastelen in Potsdam. Ook die claim wees Brandenburg op basis van dezelfde wet af. Waarom de familie de juridische strijd nu wil opgeven, is nog niet bekend. Verwacht wordt dat de familie vandaag (donderdag) zelf met een verklaring naar buiten komt. De rechtbank kon woensdag nog niet bevestigen dat de aanklachten van de familie Hohenzollern daadwerkelijk zijn ingetrokken. Lees meer bij ZDF en RBB24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger