
Rapport: Duitse leger heeft tekort aan vrijwel alles
Kort nieuws - 15 maart 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Wehrbeauftragte van de Bondsdag Eva Högl, een soort ombudsvrouw van het leger, waarschuwt in haar jaarlijkse rapportage over de toestand van het leger dat er veel moet verbeteren. De voorbeelden zijn schrijnend.
Het Duitse leger heeft een tekort aan de meest basale zaken, zoals uitrusting en werkende toiletten. Jarenlange bezuinigingen zijn daar debet aan. Maar ook de bureaucratische structuren moeten dringend op de schop, waarschuwt Högl. Van de 100 miljard die de regering in maart vorig jaar extra beschikbaar stelde, is nog geen cent uitgegeven, constateert Högl.
Defensie kan volgens de Wehrbeauftragte niet blijven werken volgens de procedures van de afgelopen jaren. Desnoods moeten die tijdelijk buiten werking worden gesteld. Als voorbeeld noemt ze de aanschaf van nieuwe helmen voor helikopterbemanning. Daar had het leger tien jaar voor nodig. Eerst moest worden afgestemd tussen landmacht, luchtmacht en marine wat de specificaties voor de helmen moeten zijn, daarna moest een ingewikkelde toelatingsprocedure worden doorlopen. Later dit jaar zullen de helmen die in 2013 al nodig waren dan eindelijk bij de manschappen aankomen.
Ook de kazernes zijn volgens Högl in erbarmelijke toestand. En in het huidige tempo zou het decennia duren voortdat daar verbetering in komt. Högl waarschuwt dat de 100 miljard extra niet genoeg is om de Bundeswehr weer op een acceptabel niveau te krijgen. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer:

Een zeer Duits syndroom
Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op
Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’
Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.

Duitsland worstelt met academische vrijheid
De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.
Reacties