Duitslandweb logo Duitslandweb

Rapport: Duitse leger heeft tekort aan vrijwel alles

Kort nieuws - 15 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Wehrbeauftragte van de Bondsdag Eva Högl, een soort ombudsvrouw van het leger, waarschuwt in haar jaarlijkse rapportage over de toestand van het leger dat er veel moet verbeteren. De voorbeelden zijn schrijnend.

Het Duitse leger heeft een tekort aan de meest basale zaken, zoals uitrusting en werkende toiletten. Jarenlange bezuinigingen zijn daar debet aan. Maar ook de bureaucratische structuren moeten dringend op de schop, waarschuwt Högl. Van de 100 miljard die de regering in maart vorig jaar extra beschikbaar stelde, is nog geen cent uitgegeven, constateert Högl.

Defensie kan volgens de Wehrbeauftragte niet blijven werken volgens de procedures van de afgelopen jaren. Desnoods moeten die tijdelijk buiten werking worden gesteld. Als voorbeeld noemt ze de aanschaf van nieuwe helmen voor helikopterbemanning. Daar had het leger tien jaar voor nodig. Eerst moest worden afgestemd tussen landmacht, luchtmacht en marine wat de specificaties voor de helmen moeten zijn, daarna moest een ingewikkelde toelatingsprocedure worden doorlopen. Later dit jaar zullen de helmen die in 2013 al nodig waren dan eindelijk bij de manschappen aankomen.

Ook de kazernes zijn volgens Högl in erbarmelijke toestand. En in het huidige tempo zou het decennia duren voortdat daar verbetering in komt. Högl waarschuwt dat de 100 miljard extra niet genoeg is om de Bundeswehr weer op een acceptabel niveau te krijgen. Lees meer bij Tagesschau

 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger