'Duitsland en Irak maken afspraak over migratie'
Kort nieuws - 17 mei 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland en Irak gaan nauwer samenwerken op het gebied van migratie. Regeringsfunctionarissen uit beide landen hebben een overeenkomst hebben getekend, zo melden bronnen aan de regionale omroepen NDR en WDR.
Het gaat niet om gedetailleerde, juridisch bindende afspraken, maar om een 'gemeenschappelijke verklaring', schrijft nieuwssite Tagesschau. Irak zou actiever gaan meewerken aan asielprocedures in Duitsland, bijvoorbeeld via het verstrekken van identiteitspapieren. Als die ontbreken, kan soms niet worden vastgesteld of iemand daadwerkelijk uit Irak komt, of überhaupt is wie zij of hij zegt te zijn.
Andersom zou Berlijn gaan investeren in opleidingen en taalscholen in Irak. Niet alleen om Irakezen makkelijker te laten acclimatiseren bij een eventuele verhuizing naar Duitsland, maar ook om Irak vooruit te helpen.
Duitsland noch Irak heeft de overeenkomst bevestigd. Wel erkent een woordvoerder van het Duitse ministerie voor Binnenlandse Zaken dat de regering 'met meerdere landen' in gesprek is over samenwerking rond migratie. Bondskanselier Olaf Scholz kondigde vorige week tijdens een Duitse vluchtelingentop al aan dat Duitsland 'nieuwe soorten van migratiesamenwerking' wil aangaan.
Eind 2022 telde Duitsland zo'n 35.000 Irakezen die het land eigenlijk moesten verlaten. Ongeveer 32.000 van hen werden gedoogd en mochten daarom tijdelijk in Duitsland blijven, bijvoorbeeld omdat ze minderjarig waren of wegens het ontbreken van reisdocumenten. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig