
Duitse media stereotyperend over Oost-Duitsland
Kort nieuws - 23 april 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitse media berichten vaak eenzijdig, stereotyperend en negatief over Oost-Duitsland. Over andere Duitse regio’s wordt veel evenwichtiger bericht. Dat blijkt uit een groot mediaonderzoek.
Onderzoekers vergeleken nieuwsberichten over Oost-Duitsland die tussen 1990 en 2024 in landelijke media verschenen. Wat Duitse media melden, is over het algemeen niet fout, maar wel veel eenzijdiger dan wanneer een andere regio wordt besproken, concludeerden de onderzoekers.Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Leipzig en de Duitse productiefirma Hoferichter & Jacobs.
Bepaalde onderwerpen komen in berichtgeving over Oost-Duitsland veel vaker voor, vooral termen als ‘ausländerfeindlich’ (xenofoob), ‘Lügenpresse’ (leugenpers) en ‘völkisch’ (volks). Deze laatste twee begrippen worden in Duitsland met de nazi-ideologie geassocieerd. Daarnaast is er overmatig veel aandacht voor armoede en sociale problemen in de regio. Ook beschreven Duitse media de AfD al vroeg als een Oost-Duits fenomeen. Zo werd de partij in de eerste jaren na de oprichting in veel berichtgeving aan Oost-Duitsland gekoppeld, terwijl de AfD toen ruim twee derde van de stemmen uit het westen van het land haalde.
Hoewel de rechts-radicale AfD inmiddels duidelijk groter is in het oosten van Duitsland dan in het westen, extreemrechts gedachtegoed daar populairder is en er ook daadwerkelijk veel armoede is, wordt over deze aspecten met betrekking tot Oost-Duitsland in landelijke media overmatig bericht. Dat resulteert volgens de onderzoekers in een eendimensionaal beeld van de regio: Oost-Duitsland als (extreem)rechts en arm. Het noorden, zuiden en westen van Duitsland kunnen volgens de onderzoekers rekenen op een veel gevarieerdere berichtgeving.
Minder aandacht en minder vertrouwen
Daarnaast blijkt dat onderwerpen uit Oost-Duitsland vaak minder aandacht krijgen in de landelijke media. Wanneer er wel aandacht is voor de regio is dat vaak rond dezelfde soort gebeurtenissen, zoals de viering van de Dag van de Duitse eenheid of een grote verkiezingsoverwinning van de AfD.
Het zorgt ervoor dat veel Oost-Duitsers het gevoel hebben dat er een negatief beeld van hen wordt weergegeven. Deze onevenwichtige berichtgeving kan er volgens de onderzoekers toe leiden dat mensen minder vertrouwen hebben in de media. Uit een peiling. “Als wij naar de media vragen, zegt in het westen 81 procent de media te vertrouwen, und 65 procent in Oost-Duitsland.” Lees meer bijTageschau of lees het hele rapport
Lees meer over 'Maatschappij':

Aantal Duitse kerkgangers blijft dalen
Katholieken vormen de grootste religieuze gemeenschap in Duitsland. Maar steeds meer mensen verlaten de kerk.

Dansen voor Duitsers taboe op Goede Vrijdag
Met Pasen is ingetogenheid wettelijk afgedwongen in Duitsland.

Juridische kennis als wapen tegen rechtspopulisten
Burgermoed #4: Jurist Maximilian Steinbeis maakt de Duitse samenleving alert op de zwakke plekken in de rechtsstaat.

Ambtenarenstatus
Duitse ambtenaren hebben privileges, maar die hebben een prijs. Column van Maarten Westerveen, Nederlander in Keulen
Reacties
Geen reacties aanwezig