Helft Oost-Duitsers voelt zich miskend
Nieuws
Achtergrond - 21 juli 2009
(21 juli 2009) Oost-Duitsers zijn twintig jaar na de val van de Muur voorzichtig tevreden over hun huidige leven. De meerderheid steunt de democratie, maar xenofobie en economische ongelijkheid blijven zorgen baren, zo blijkt uit onderzoek van de welzijnsorganisatie Volkssolidarität en het sociaalwetenschappelijk onderzoekscentrum Berlijn-Brandenburg.
Het klinkt inmiddels als een cliché dat door de onderzoekers wederom wordt bevestigd – sociaal-economisch en psychisch is Duitsland nog steeds gedeeld. Ruim de helft van de negentienhonderd ondervraagde Oost-Duitsers ervaart nog steeds een groot onderscheid tussen oost en west.
Vooral de inkomensverschillen baren de Oost-Duitsers grote zorgen. Bijna 80 procent van de ondervraagden stoort zich aan de economische ongelijkheid en de kleinere kansen op de arbeidsmarkt in de oostelijke deelstaten. Ruim de helft van de respondenten ziet hierin geen verbetering de komende vijf jaar.
Sociale voorzieningen
Volgens de onderzoekers leidden de hervorming van het Duitse sociale stelsel en de invoering van de euro tot meer ongerustheid in het oosten van het land. Zo’n 45 procent maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg en ruim de helft over de sociale zekerheid. Met name het gebrek aan mogelijkheden om op eigen kracht het welvaartsniveau van West-Duitsland te benaderen, is de Oost-Duitsers een doorn in het oog.
Ook de omgang met de voormalige DDR stoort veel Oost-Duitsers. Volgens de helft van de ondervraagden wordt het leven in de vroegere arbeiders- en boerenstaat te eenzijdig en te negatief benaderd. Meer dan de helft ergert zich eraan dat hun maatschappelijke prestaties in de DDR nauwelijks meer worden onderkend.
Het gebrek aan erkenning leidt volgens de onderzoekers tot een groeiende ontevredenheid over de politieke verhoudingen: 67 procent draagt het democratische systeem weliswaar een warm hart toe, maar slecht 11 procent is tevreden met de politieke praktijk.
Verlangen naar de DDR
10 Procent van de ondervraagden geeft aan de DDR terug te willen. Onder hen zijn vooral werklozen en mensen met een laag inkomen. Een belangrijke reden voor het nostalgische verlangen naar de DDR is het wantrouwen tegen politici. Zolang die het sociale stelsel niet uitdrukkelijk garanderen, staat het ambt van volksvertegenwoordiger in laag aanzien, zo blijkt uit het onderzoek.
Vreemdelingenhaat blijft een zorgelijk thema in Oost-Duitsland. Volgens 41 procent van de respondenten wonen er teveel allochtonen. Een kleine 35 procent denkt dat de immigranten sociale problemen als woningnood, werkloosheid en criminaliteit vergroten.
De onderzoekers vermoeden dat veel Oost-Duitsers nog niet gewend zijn in een multiculturele samenleving te leven, aangezien deze in de voormalige DDR nauwelijks bestond. Tegenwoordig is 2 procent van de Oost-Duitse bevolking van niet-Duitse afkomst.
Volkssolidaritaet.de / Sueddeutsche.de / Welt Online / Tagesspiegel.de
Zie ook:
Samenvatting onderzoek op de site van Volkssolidarität (PDF)
Afbeelding:
Moe, flickr.com
Reacties
Geen reacties aanwezig