Duitslandweb logo Duitslandweb

Geen stemcomputers bij Duitse verkiezingen
Nieuws

Achtergrond - 3 maart 2009

De stemcomputer had tijdens de Duitse Bondsdagverkiezingen van 2005 niet mogen worden gebruikt. Dit heeft het constitutioneel hof in Karlsruhe dinsdagochtend bepaald. De komende verkiezingen worden weer met het potlood beslist.

Het potlood keert in het verkiezingsjaar 2009 weer terug ten koste van de stemcomputer. Afb: fabnie, www.flickr.comVolgens het Bundesverfassungsgericht druist het gebruik van de computers in tegen de Grondwet. De burger kan niet controleren of de stemcomputer zijn stem juist heeft verwerkt, zo oordeelde het gerechtshof. Daarnaast zou de techniek in de apparaten verouderd en gemakkelijk te manipuleren zijn.

Mocht er sprake zijn van manipulatie, dan wordt Artikel 38 van de Duitse Grondwet geschonden. Deze wet bepaalt dat verkiezingen vrij en transparant moeten zijn, waarbij de stem en de privacy van de burger is gewaarborgd. Hiervan is geen sprake meer als met de stemcomputers is gerommeld. Daarnaast moet het voor de burger mogelijk zijn ook zonder gedegen kennis van computers het stemproces te kunnen nagaan.

De stemcomputers van de Nederlandse fabrikant Nedap werden ingezet tijdens de Bondsdagverkiezingen van 2005. Twee miljoen kiezers in diverse kieskringen in de deelstaten Brandenburg, Hessen, Rijnland-Palts, Saksen-Anhalt en Noordrijn-Westfalen konden hun stem uitsluitend elektronisch uitbrengen op één van de achttienhonderd stemcomputers.

Verkiezingen 2005 blijven geldig

De uitspraak van het federaal hof betekent niet dat de elektronisch uitgebrachte stemmen in 2005 nu ongeldig zijn. Volgens het hof zijn er geen aanwijzingen dat destijds de apparaten kuren vertoonden. De wet die het gebruik van stemcomputers toestaat, blijft wel van kracht. Hierdoor blijft elektronisch stemmen in theorie wel mogelijk.

De Duitse softwarespecialist Ulrich Wiesner is een van de burgers die de zaak juridisch aanhangig heeft gemaakt. Volgens hem draaien de stemcomputers van Nedap op hardware uit de jaren tachtig die eenvoudig is te kraken. Wiesner beschouwt de apparaten als een potentieel gevaar voor de democratie.

In de zomer van 2007 slaagde een Berlijnse computerclub CCC erin een stemcomputer van Nedap binnen een minuut te hacken en te manipuleren. Aangezien het apparaat niet of onvoldoende was beveiligd, sloot CCC niet uit dat de Bondsdagverkiezingen van 2005 door gehackte stemcomputers negatief zijn beïnvloed.

“Als Duitsland een voorbeeldfunctie voor jonge democratieën wil blijven bekleden en niet het lachertje van Europa wil worden, moeten stemcomputers direct worden afgeschaft”, zo stelde een woordvoerder van de computerclub destijds.

Vorig jaar besloot het Nederlandse kabinet de stemcomputers af te danken. De regering gaf toe dat het systeem niet waterdicht was. Daarnaast zou het teveel kosten een nieuw elektronisch stemsysteem te ontwikkelen.

Afbeelding:

fabnie, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Digitale samenleving':

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 3: Google Street View


Lees meer

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

In de nieuwe serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 1: Het slechte internet


Lees meer

Digitaal wordt (een beetje) normaal

Digitaal wordt (een beetje) normaal

De coronacrisis zorgt voor 'veranderdruk' in digibeet Duitsland. Gaat de digitalisering nu tòch een tandje sneller?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger