Duitsland legaliseert medicinale cannabis
Nieuws

Achtergrond - 17 februari 2009

(17 februari 2009) Duitsland staat cannabis voor medicinaal gebruik toe. Duitse patiënten kunnen door een speciale uitzondering op de Opiumwet de softdrug verkrijgen die uit Nederland wordt geïmporteerd.  Dit betekent niet dat Duitsers voortaan straffeloos een joint kunnen opsteken, want van legalisering is geen sprake.

Duitsland staat cannabis toe, zij het voor medicinaal gebruik. Patiënten moeten eerst nog een lang traject afleggen voordat ze hiervoor in aanmerking komen. Afb: Oneras, www.flickr.comDe eerste zeven patiënten mochten hun medicinale cannabis bij de apotheek ophalen. Zevenentwintig anderen hebben kregen hiervoor inmiddels ook toestemming. De kosten lopen op tot vijftien euro per gram, bijna het dubbele dat Nederlandse apotheken rekenen voor hetzelfde recept. In Nederland is medicinale cannabis vanaf 2003 verkrijgbaar.

Duitse patiënten moeten nog wel een heel traject afleggen voordat ze in aanmerking komen voor de cannabis. De behandelend arts moet eerst een uitvoerig rapport schrijven over het ziekteverloop van de patiënt, voordat een cannabisrecept wordt uitgeschreven. Daarna moet de Bundesopiumstelle, de Duitse narcoticatoezichthouder, nog officieel toestemming geven.

De cannabis zal in pilvorm in de Duitse apotheken liggen. Oraal gebruik is gezonder dan het roken van de softdrug. Het THC-gehalte, de werkzame stof in cannabis, is de laatste jaren sterk gestegen, waardoor verslavingsgevaar op de loer ligt. Daarnaast bleek uit verschillende onderzoeken dat één joint schadelijker is voor de longen dan vijf sigaretten.

Nu schrijven Duitse artsen nog medicijnen voor met Drobinol, een legale synthetische stof die ongeveer hetzelfde effect heeft als THC. Deze middelen moeten uit de Verenigde Staten worden geïmporteerd en zijn zo duur dat de meeste ziektekostenverzekeraars ze niet dekken. Medicinale cannabis is een goedkoper alternatief.

'Cannabis heeft nut bewezen'

Volgens directeur Wilfried Kleinert van de Bundesopiumstelle kan cannabis een positieve invloed hebben op vaak doodzieke mensen. “Bij patiënten met verschillende ziektebeelden heeft het medicinale gebruik van marihuana zijn nut al bewezen”, zegt Winfried Kleinert van de Bundesopiumstelle. “Daar komt bij dat het imago van cannabis de afgelopen jaren is verbeterd.”

Volgens Kleinert komen vooral aids- en kankerpatiënten in aanmerking voor medicinale cannabis. De werkzame stof THC verlicht de pijn en wakkert de eetlust aan. Ook bij zenuwziektes als multiple sclerose en het syndroom van Gilles de la Tourette heeft cannabis een positief effect.

Arts en voorzitter van de werkgroep ‘Cannabis als Medizin’ Franjo Grotenhermen pleit al jaren voor cannabis als pijnbestrijdingsmiddel. “Terwijl pubers op iedere hoek van de straat aan softdrugs kunnen komen, blijven ernstig zieke patiënten pijn lijden”, zegt Grotenhermen.

Volgens de arts zijn ruim 50 duizend Duitsers gebaat bij medicinale cannabis. “Het kan niet zo zijn dat deze mensen de Opiumwet moeten overtreden om een menswaardig bestaan te leiden.”

                                                                      Welt.de / Kölner Rundschau Online

Afbeelding:

Oneras, www.flickr.com

Reacties

R blaak - 5 januari 2017 14:42

Waarom moet ik als Nederlander dan lijden onder vreselelijke pijnen terwijl ik het nu vanuit het AZG in Groningen krijg voorgeschreven?
En nu t hier verboden gaat worden mijn leven aanzien onmogelijk word gemaakt?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger