Politiek in de bres voor stelende caissière
Nieuws
Achtergrond - 27 februari 2009
(27 februari 2009) Ze wordt gezien als de martelaar van het marktkapitalisme. De Berlijnse supermarktcaissière Barbara E. (50) werd na een dienstverband van 31 jaar op staande voet ontslagen nadat ze statiegeldbonnen ter waarde van 1,30 euro stal. En dat is in de Duitse politiek niet onopgemerkt gebleven. “Dit is barbaars.”
door de redactie
In januari vorig jaar zette een Berlijnse vestiging van supermarktketen Kaisers E. op straat nadat ze de statiegeldbonnen achterover heeft gedrukt. De vrouw stapte vervolgens naar de rechter om haar ontslag aan te vechten.
Het Berlijnse gerecht stelde in hoger beroep deze week echter haar werkgever in het gelijk. “Een caissière moet gezien haar werkzaamheden absoluut betrouwbaar zijn, ook als het om kleine bedragen gaat”, zo motiveerde de rechter zijn besluit. E.’s advocaat wil nu haar ontslag aanhangig maken bij het Europese Hof voor de Mensenrechten.
Volgens de advocaat van de supermarktketen heeft Emmely de kans gekregen om haar misstap op te biechten om zo haar baan te behouden. Maar zij beschuldigt haar collega’s juist ervan de statiegeldbonnen te innen.
Wraak
De caissière vermoedt dat Kaisers de zaak aangrijpt om wraak te nemen voor een staking die zij organiseerde in het Berlijnse filiaal. Eind 2007 legde het personeel onder haar leiding het werk tijdelijk neer, omdat Kaisers de gemaakte overuren niet zou willen vergoeden.
De politiek en de vakbonden reageren woedend op de uitspraak. “Deze uitspraak is barbaars en asociaal”, aldus de vice-voorzitter van de Bondsdag, Wolfgang Thierse. “Dat zij zo in de WW belandt, is onverteerbaar. Dit ondermijnt het vertrouwen van de burger in de rechtspraak.”
Ook de Beierse minister-president Horst Seehofer (CSU) liet zich niet onbetuigd. “Ik begrijp niet hoe een caissière om statiegeldbonnen van 1,30 euro kan worden ontslagen, terwijl bankiers die miljarden hebben verspeeld nog gewoon op hun plek zitten”, stelde de christen-democraat. Een woordvoerder van de Linkspartei greep de zaak aan om de achtergestelde positie van laaggeschoolde werknemers op de agenda te zetten.
'Duitse Joe the Plumber'
Bild wist ondertussen wel raad met de zaak. Het boulevardblad riep E. uit tot de Duitse evenknie van Joe the Plumber, de loodgieter en mediahype uit Ohio die de stem van het gewone volk zou vertolken tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Ondanks alle ophef blijft de Berlijnse rechtbank bij zijn uitspraak. Sterker nog, het kantongerecht wil dat Thierse zijn uitspraken terug neemt. “Thierse beschadigt zo het vertrouwen van de burger in de rechtspraak en de onafhankelijkheid van de rechter”, aldus de president van de rechtbank. De Berlijnse vereniging van advocaten wil zelfs dat Thierse terugtreedt als vice-president van de Bondsdag.
Zeit Online / Spiegel Online / Bild.de
Reacties
Geen reacties aanwezig