Schoolboek biedt Duitstalig islamonderwijs
Nieuws

Achtergrond - 18 februari 2009

(18 februari 2009) Jonge moslims kunnen in Duitsland voortaan via een Duits schoolboek vertrouwd raken met hun religie. ‘Mein Islambuch’ is bestemd voor de eerste groepen van de basisschool.

'Mein Islambuch' is verschenen bij uitgeverij Oldenbourg. Afbeelding: Oldenbourg.de/osv Niet eerder konden leerlingen voor hun islam-onderwijs gebruik maken van een Duitstalig boek. Volgens medewerkster Ute Busche van uitgeverij Oldenbourg moesten godsdienstleraren het voorheen doen met kopieën, folders of Turkse schoolboeken.

“Wij wilden iets aanbieden dat aansluit bij de Duitse context," aldus Busche. “In het boek staan moeders en oma’s afgebeeld zowel met als zonder hoofddoek, en ook mannen die helpen in het huishouden.”

Dialoog

Co-auteur en basisschoollerares Gül Solgun-Kaps zegt dat het boek de basisregels van de islam respecteert. Zo is de profeet Mohammed nergens afgebeeld en opent het boek met de vijf zuilen van de islam.

Tegelijkertijd wordt veel aandacht besteed aan de dialoog tussen de verschillende religies, zodat islamitische leerlingen ook het christendom en jodendom leren kennen. Ook probeert het boek een brug te slaan tussen verschillende nationale islamitische gebruiken.

De jonge Hasan en zijn familie staan in het boek centraal. Het boek laat aan de hand van dit praktische voorbeeld volgens Solgun-Kaps veel ruimte open voor vragen en discussie. Daarin verschilt het van de leermethode aan koranscholen en in islamitische gemeenschappen, waar kinderen vooral veel uit het hoofd moeten leren.

Geloof vertaald

De islamitische gemeenschap in Duitsland is volgens Solgun-Kaps blij met het schoolboek. “Veel imams zijn de Duitse taal niet machtig. Zij hebben nu iets in handen, waarin hun geloof naar het Duits vertaald is.”

Onder de drie miljoen moslims in Duitsland - voornamelijk van Turkse komaf - leven naar schatting één miljoen schoolgaande kinderen. In praktisch alle deelstaten bestaan projecten voor islamitisch godsdienstonderwijs. Het leerboek is al toegelaten op basisscholen in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Beieren. Andere deelstaten hebben daartoe nog procedures lopen.

                                                                          Evangelische Zeitung/DW-world.de

Afbeelding:
Oldenbourg Schulbuchverlag

Lees ook op het Duitslandweb:
Turkse Duitsers slechtst geïntegreerd
Dossier: Turk, Duitser of Europeaan?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger