Duitslandweb logo Duitslandweb

Chinese premier Wen bezoekt Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 29 januari 2009

(29 januari 2009) De Chinese premier Wen Jibao is op staatsbezoek in Duitsland. Vanochtend stond een ontbijt bij bondskanselier Merkel op het programma. Beide regeringsleiders spreken vooral over de aanpak van de economische crisis, nu de relatie tussen beide landen enigszins is verbeterd.

Merkel ontvangt de Chinese premier Wen Jibao in Berlijn. Afb: dpa/Picture AllianceWen en Merkel hopen aan het eind van de middag hierover tot een gezamenlijke verklaring te komen. Beide landen zijn als exportgrootmachten hard getroffen door het slechte economische klimaat.  In de gesprekken zal Merkel worden bijgestaan door de minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier SPD), minister van Economische Zaken Michael Glos (CDU) en minister van Milieu Sigmar Gabiel (SPD).

Duitsland hoopt munt te slaan uit het bezoek van Wen. Duitse bedrijven verwachten meerdere orders in de wacht te slepen bij de 130 Chinese managers die in het kielzog van Wen meereizen. Daarnaast wil Merkel dat het land meer doet aan de bescherming van Westerse patenten.

Zo wil het industriële concern ThyssenKrupp technologie voor een monorailsysteem verkopen aan de Chinezen. De Chinese firma Sany wil op zijn beurt een grote machinefabriek bouwen in de buurt van Keulen. Dit zou de grootste economische investering van het Aziatische land in Europa zijn.

Ook het milieu is een agendapunt voor Wen en Merkel. De bondskanselier gaf gisteren aan met haar Chinese ambtgenoot te willen spreken over efficiënter energiegebruik. Vooral bij de opkomende economieën is hier veel te winnen, aldus Merkel.

Gevoelige punten

Ook wil Merkel een paar gevoelige punten voor haar Chinese gast aansnijden. Zo wil zij  met haar ambtgenoot over de mensenrechten in China spreken en de status van Tibet.

De kwestie Tibet heeft de Duits-Chinese relatie al eerder parten gespeeld. Deze was aanzienlijk bekoeld na het veelbesproken bezoek van de Dalai Lama in september 2007 aan Merkel.

De hartelijke ontvangst van de Tibetaanse leider op het Kanzleramt zette kwaad bloed bij de Chinezen, die hem als een seperatist beschouwen. In mei vorig jaar reisde de Dalai Lama weer naar Duitsland. Toen wilde minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) hem niet ontvangen om Peking niet voor het hoofd te stoten.   

Door de bezoeken van de Dalai Lama werden verschillende diplomatieke ontmoetingen eenzijdig door de Chinese regering afgeblazen. Vooral het Duitse bedrijfsleven vreesde voor negatieve consequenties voor haar belangen in China.

Duitsland stuurde ook geen officiële afvaardiging naar de opening van de Olympische Spelen, afgelopen zomer in Peking. Meerdere landen hebben de openingsceremonie geboycot uit protest tegen de bloedige onderdrukking van de Tibetaanse opstand door de Chinezen in het voorjaar van 2008. 

Chinese Guantánamo-gevangenen

Daarnaast weigerde Duitsland op verzoek van de Amerikaanse regering enkele Chinezen op te nemen. Deze zaten gevangen in Guantánamo Bay, de Amerikaanse gevangenis op Cuba waar verdachten van terrorisme gevangen zitten. Het zou gaan om islamitische Chinezen die in eigen land gefolterd zouden worden. Berlijn wilde hen niet opnemen uit angst China te provoceren.

                                                                                    Heute.de / Tagesschau.de

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.

Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger