Deutsche Bank vreest verdieping recessie
Nieuws

Achtergrond - 5 december 2008

(5 december 2008) Hoofdeconoom Norbert Walter van Deutsche Bank vreest dat de Duitse economie komend jaar met 4 procent kan krimpen. De Bondsrepubliek verkeert dan in de ernstigste economische crisis sinds haar ontstaan in 1949. De Bundesbank voorziet een zekere krimp van 0,8 procent.

De hoofdeconoom van Deutsche Bank vreest dat de Duitse economie met 4 procent kan krimpen. Afb: DPA/Picture AllianceOf een krimp van 4 procent zich doorzet, hangt volgens Walter af van meerdere factoren “De regering kan de schade wellicht beperkt houden met het conjunctuurpakket, maar heeft geen grip op de economische ontwikkelingen in het buitenland”, waarschuwt de econoom. “De slechte vooruitzichten in Rusland, het Midden-Oosten en Azië kunnen de Duitse exporteconomie negatief beïnvloeden.”

Ook mogelijke macro-economische ontwikkelingen als een slechte wisselkoers of een stijgende olieprijs kunnen Duitsland dieper in een recessie drukken, denkt Walter.

‘De btw moet omlaag’

Volgens de econoom van marktleider Deutsche Bank moet de bondsregering actief handelen om de kans op een dergelijk rampscenario zo klein mogelijk te maken. “De btw moet onmiddellijk voor een jaar van 19 naar 16 procent worden verlaagd om de binnenlandse bestedingen te stimuleren”, aldus Walter. “Anders is een verdere krimp niet meer te voorkomen.”

Een eventuele btw-verlaging ziet de econoom als een “doelgericht plan” om de economie weer aan te zwengelen. “Het is in ieder geval effectiever dan iedere burger een consumptiebon van 500 euro te geven”, stelt Walter. De econoom vindt dit plan van de linkervleugel van de SPD “vernederend voor de burger”.

De Bundesbank, de Duitse centrale bank, verwacht niet dat Duitsland komend jaar de recessie te boven komt. “De vooruitzichten voor komend jaar zijn sinds het begin van de herfst aanzienlijk verslechterd”, stelt de Bundesbank in een vandaag verschenen rapport. Het komende halfjaar voorziet het centrale financiële instituut een krimp van minimaal 0,8 procent.

Conjunctuurplan door Bondsraad

Tot opluchting van de regering stemden de deelstaten gisteravond in de Bondsraad toch in met het conjunctuurplan van 31 miljard euro. De deelstaten waren het in eerste instantie niet eens over de verdeling van de financiële lasten, die de overheidsmaatregel met zich meebracht.

De bondsregering wil op 5 januari het huidige conjunctuurpakket evalueren en zich beraden op verdere maatregelen. Verwacht wordt dat de zwart-rode coalitie in het voorjaar tot meer investeringen in de infrastructuur besluit.

Ondanks dat de oppositie de regering slecht crisismanagement verwijt, is de minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) verkozen tot Politicus van het Jaar door het blad Politik und Kommunikation. De Hessische minister-president Roland Koch (CDU) sprak de laudatio uit en prees Steinbrücks “uitstekende aanpak van de financiële crisis en duidelijke koers.” Volgens Koch blijft Steinbrück rustig ondanks alle kritiek.

De Duitse consument blijft volgens een peiling van de landelijke televisiezender ARD minder kalm. Bijna driekwart van de Duitsers vreest dat het ergste recessieleed nog moet komen. Ruim de helft van de duizend ondervraagden maakt zich zorgen over zijn huidige en toekomstige financiële situatie.

                                                                      Spiegel Online / welt.de / heute.de

Afbeelding:
dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger