Ook vleermuis houdt brug Dresden niet tegen
Nieuws
Achtergrond - 31 oktober 2008
(31 oktober 2008) De bouw van de omstreden Waldschlösschenbrug in Dresden gaat door. De rechter wees in de Saksische hoofdstad de klacht van natuurbeschermers af. De bouw zou het leefgebied van een zeldzame vleermuissoort inperken, maar belangrijker nog, Dresden verliest wellicht zijn notering op de werelderfgoedlijst.
Diverse milieu-organisaties stapten naar de rechter om het bestemmingsplan van de nieuw te bouwen verkeersbrug aan te vechten. Behalve een zeldzame vleermuis zou ook een vlindersoort in gevaar komen door de bouwplannen.
Volgens de rechter wordt wel degelijk rekening gehouden met de fauna in Dresden en het omliggende Elbedal en is de daartoe geldende Europese regelgeving opgevolgd. De rechter liet het maatschappelijke belang zwaarder wegen. De brug moet een einde maken aan de vele files die de Elbestad teisteren.
Deze rechtzaak vormt een nieuw hoofdstuk in de eindeloze strijd tegen de nieuwe brug, die de bevolking van de Oost-Duitse stad splijt. In 2005 stemden de inwoners van de Saksische hoofdstad met een tweederde meerderheid voor de bouw van de zeshonderd meter lange brug die ongeveer 160 miljoen euro gaat kosten.
Werelderfgoedstatus
Maar met deze volksraadpleging was de bouw nog geen uitgemaakte zaak. Zo dreigt Dresden de in 2004 verkregen Werelderfgoed-status te verliezen. De cultuurorganisatie van de Verenigde Naties Unesco, plaatste de Saksische hoofdstad twee jaar later als waarschuwing op een rode lijst. De brug zou een “onherstelbare beschadiging van de unieke kwaliteiten van het Elbedal” zijn.
De Unesco-notering is van groot economisch belang voor de stad. Dresden verwelkomt jaarlijks acht miljoen toeristen, die vooral worden aangetrokken door de Werelderfgoedstatus van het 'Florence van de Elbe'. Het toerisme is een van de belangrijkste peilers onder het economische succes van de Oost-Duitse stad. Het stadsbestuur was zich hiervan bewust en wilde de plannen voor de brug schrappen, maar de deelstaat Saksen hield Dresden aan de uitkomst van het referendum.
Tunnel
Enkele Duitse milieu-organisaties stelden een tunnel voor als alternatief voor de omstreden brug. Voorstanders van de tunneloptie kregen in juli steun vanuit Berlijn. Minister van Verkeer Wolfgang Tiefensee zou de aanleg ervan deels willen financieren om zo de Unesco-notering van de stad niet in gevaar te brengen.
De Saksische regering reageerde woedend op het “populistische proefballonnetje” uit Berlijn. Volgens de deelstaat zou de federale overheid niet met extra geld over de brug komen, maar weghalen bij andere projecten. Daarbij wees Saksen erop dat een tunnel per definitie technisch en juridisch onhaalbaar is.
De bestuursrechter in Dresden gaf gisteren de deelstaat gelijk. Volgens de rechter zou het plan van de milieu-organisaties te grote gevolgen hebben voor het verloop van de Elbe. “Bovendien wil een meerderheid van de bevolking geen vertragingen meer bij de bouw van de brug”, aldus een woordvoerder van de Saksische vrijstaat. “De bouwplannen zijn inmiddels voldoende aangepast om de omgeving en het milieu tegemoet te komen.”
Unesco is het niet met de Saksische regering eens. De Werelderfgoedorganisatie eist dat Dresden voor het eind van dit jaar definitief afziet van de nieuwe Elbebrug. Dresden is eind vorig jaar begonnen met de bouw ervan. Zo zijn de fundamenten aan beide oevers van de rivier al gelegd. Als deze niet worden verwijderd, zal Dresden definitief van de lijst worden geschrapt, zo dreigt Unesco.
Spiegel Online / Sächsische Zeitung Online / tagesspiegel.de
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig