Duits bedrijfsleven wil Iraakse markt op
Nieuws

Achtergrond - 22 juli 2008

(22 juli 2008) Het Duitse bedrijfsleven verwacht een extreme groei van de export naar Irak, zegt de Duitse handelsorganisatie DIHK. Duitsland ziet in Irak een groot handelspotentieel, ondanks de veiligheidsrisico’s. Vandaag bezoekt Iraks minister-president Nuri al-Maliki kanselier Angela Merkel. Hij is zeer geïnteresseerd in Duitse investeringen.

De Iraakse minister-president Nuri al-Maliki. Afbeelding: pinqnews.com, www.flickr.comDuitse bedrijven kunnen niet wachten de Iraakse markt op te gaan, zegt brancheorganisatie Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK). “In de jaren zestig en zeventig was de Duitse economie voor Irak één van de belangrijkste handelspartners. Daar kunnen we weer aanhaken”, aldus een woordvoerder van de DIHK. Ook in de jaren tachtig deed Duitsland goede zaken in Irak en heeft er toen veel fabrieken gebouwd.  

De gretigheid van het bedrijfsleven is aangewakkerd door Al-Maliki, die in een interview met opinieweekblad Der Spiegel gisteren Duitse ondernemers aanspoorde in Irak te investeren. “We hebben een land dat we moeten opbouwen en de Duitsers zijn beroemd om hun goede en efficiënte manier van werken”, aldus de Iraakse minister-president.

Al-Maliki spreekt vandaag in Berlijn met kanselier Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Ook de Duitse regering wil de handelsbetrekkingen met Irak graag verbeteren. Vorige week was minister van Economische Zaken Michael Glos (CSU) voor besprekingen in Bagdad. De Iraakse vice-premier nodigde het Duitse bedrijfsleven toen ook al uit om in zijn land te investeren.

Veiligheid

Een groot probleem voor Duitse ondernemers vormt echter de veiligheid. De laatste jaren zijn meerdere Duitsers in Irak ontvoerd, onder wie archeologe Susanne Osthoff in 2005 en twee ingenieurs uit Leipzig in 2006. Ook vorig jaar werden Duitsers in Irak gegijzeld. Daarom opereren Duitse bedrijven vaak vanuit Jordanië op de Irakese markt of ze werken onder een andere naam om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen.

De Iraakse minister voor Industrie roept de Duitse regering er desondanks toe op het negatieve reisadvies voor zijn land op te heffen. “Het stoort de economische ontwikkeling. De regering moet Duitse bedrijven zelf laten beslissen of ze naar Irak komen”, aldus de minister. Het negatieve reisadvies maakt het voor bedrijven moeilijk hun personeel voor bepaalde risico’s te verzekeren. Volgens de Industrieminister zijn de winstkansen echter zeer hoog. “Dat compenseert de kosten voor de veiligheid.”

Olie

Op dit moment staat Irak op plaats 100 in de lijst van Duitse buitenlandse handelspartners. Duitse exporteurs hebben vorig jaar 320 miljoen euro omzet in de handel met Irak behaald. “We verwachten de komende jaren een groei met dubbele cijfers”, aldus de DIHK.

Vooral in de oliehandel ziet de Duitse handelsorganisatie kansen. Irak bezit de op twee na grootste olievoorraad ter wereld en wil de productie ervan de komende jaren flink opvoeren. “Voor de verbetering van de technologie daarvan zoekt Irak ook Duitse aanbieders”, zegt de DIHK. Bovendien kan Duitsland zo zijn energievoorraden veilig stellen. De DIHK verwacht tevens in de bouw, de industrie en bij het herstel van de infrastructuur een rol in Irak te kunnen vervullen.

                                Spiegel Online / Handelsblatt.de / Welt.de / ZDF Heute.de

Afbeeldingen:

Al-Maliki: pinqnews.com, www.flickr.com 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger