Volksopstand 1953 verdwijnt uit geheugen
Nieuws

Achtergrond - 17 juni 2008

(17 juni 2008) De herdenking van 17 juni 1953 krijgt te weinig aandacht in Duitsland. Op die dag werd in de DDR een volksopstand bloedig neergeslagen. Critici maken zich zorgen over het ontbreken van kennis over de DDR bij de bevolking. Scholieren bestuderen vooral het naziverleden.

Opstand 17 juni 1953. Afbeelding: Presse- und Informationsamt De Duitse bevolking weet 55 jaar na de bloedig neergeslagen volksopstand nagenoeg niets meer over de protesten in de DDR. Kinderen kennen de Oost-Duitse dictatuur enkel uit verhalen van hun ouders en uit films als ‘Sonnenallee’ en ‘Das Leben der Anderen’.

“Mijn moeder vertelt altijd dat het leven in de DDR beter was,” aldus een Berlijnse scholier op het Duitse journaal. “Er was geen werkloosheid en het schoolsysteem was socialer.”

Onderzoek

De Freie Universität (FU) in Berlijn ondervroeg dit jaar vijfduizend scholieren in Oost- en West-Duitsland over hun kennis van de DDR en schrok van het resultaat. Kinderen in West-Duitsland weten weliswaar iets meer dan hun medescholieren uit het Oosten, maar het algemene niveau ligt ver beneden peil. Op de meeste scholen ligt de focus op het naziverleden en horen de scholieren enkel de laatste drie weken voor het eindexamen iets over de geschiedenis van de DDR.

“Jonge mensen zouden meer over de typische eigenschappen van de DDR als dictatuur moeten ervaren zodat ze immuun worden voor alle soorten totalitaire machtsstructuren,” aldus professor Klaus Schröder van de FU, die het onderzoek leidde.

Wil tot eenheid

Markus Meckel, voorzitter van de Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, vindt het kwalijk dat mensen zo weinig weten over 17 juni 1953. “Mensen vergeten dat het een volksprotest betrof dat op zevenhonderd plaatsen, dus tot in de kleinste gehuchten in de DDR, plaatsvond. De demonstranten probeerden de Duitse eenheid te realiseren en dachten dat dit echt kon nadat Stalin was gestorven.”

Opstand 17 juni 1953. Afbeelding: Presse- und Informationsamt

De consequenties waren dramatisch. De honderd doden en duizenden arrestaties die het gevolg waren van het ingrijpen door het Russische leger verstevigden de macht van de SED, de communistische partij in de DDR.

Meer herdenking

Er gaan stemmen op meer aandacht aan de herdenking van de volksopstand te besteden. Wolfgang Thierse, vicevoorzitter van Bondsdag en burgerrechtenactivist in de DDR, stelt daarom voor het plein voor het Ministerie van Financiën naar de 17e juni te vernoemen. “De datum mag niet uit ons geheugen verdwijnen nu de ooggetuigen langzaam uitsterven,” aldus de SPD-er.

In Berlijn is de enorme vierbaanse weg die van het Ernst-Reuter-Platz tot de Brandenburger Tor loopt al op 22 juni 1953 de Straße des 17. Juni genoemd.

Heute ZDF/ Hannoversche Allgemeine Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger