Artikelen

Berlijn wil eregraf voor Newton 

Achtergrond - 27 januari 2004
(27 januari 2004) Burgemeester Wowereit wil een eregraf voor de zaterdagnacht overleden topfotograaf Helmut Newton (83). Newton was geboren en getogen Berlijner. Hij woonde echter al jaren in Los Angeles.
Lees meer

Gerster ontslagen bij Bundesagentur für Arbeit

Achtergrond - 26 januari 2004
(26 januari 2004) Florian Gerster, de voorzitter van de Bundesagentur für Arbeit (BA), het overkoepelend orgaan van de Duitse arbeidsbureaus, is zaterdag ontslagen. Met een grote meerderheid heeft het bestuur van de BA het vertrouwen in hem opgezegd. Gerster kwam in opspraak omdat een onderzoek naar 49 contracten van de BA met verschillende adviesorganisaties uitwees dat 14 van die contracten niet geheel volgens de regels zijn gesloten.
Lees meer

Herontdekking van het 'verloren continent'

Achtergrond - 23 januari 2004
(23 januari 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder is deze week voor het eerst op officieel staatsbezoek in Afrika. Zijn reis maakt deel uit van het nieuwe beleid van Duitsland tegenover Afrika. De veiligheidsbelangen van de Bondsrepubliek staan daarin voorop.
Lees meer

Tätervolk gekozen tot 'Unwort' van het jaar

Achtergrond - 22 januari 2004
(22 januari 2004) Tot het ' Unwort' van het jaar 2003 is het woord Tätervolk verkozen. Een jury bestaande uit taalwetenschappers, schrijvers en journalisten koos dit woord uit 1160 voorgestelde begrippen. Het woord Tätervolk is volgens de jury "principieel verwerpelijk" omdat het zonder uitzondering een heel volk voor de daden van bepaalde groepen verantwoordelijk maakt.
Lees meer

Hoe het linkse terrorisme ontstond

Boeken - 21 januari 2004
Hoewel over de linkse terroristen van de Rote Armee Fraktion al heel wat is geschreven, springt het nieuwste boek van Gerd Koenen (1944) er toch uit. In 'Vesper, Ensslin, Baader. Urszenen des deutschen Terrorismus' heeft de onafhankelijke historicus Koenen, zelf oud-trotskist en '68-er', een origineel perspectief gevonden om de geschiedenis van de RAF opnieuw te belichten.
Lees meer

Zaak tegen Mannesmann begonnen

Achtergrond - 21 januari 2004
(21 januari 2004) Vandaag wordt in het Landgericht in Düsseldorf de zaak tegen telecombedrijf Mannesmann geopend. Het betreft het grootste bedrijfsschandaal in de Duitse geschiedenis. Een keur van internationale topmanagers dient in het getuigenbankje plaats te nemen.
Lees meer

Schröder wil cultuur redden van bezuinigingen

Achtergrond - 20 januari 2004
(20 januari 2004) In economisch moeilijke tijden moeten culturele instellingen er meestal als eerste aan geloven. Dat was in Berlijn niet anders. Omdat de stad 28 jaar lang gedeeld is geweest, zijn er van instellingen als bibliotheken, theaters en universiteiten steeds twee exemplaren. Dat kost veel geld, en dus wordt er druk bezuinigd. Maar Bondskanselier Schröder laat weer hoop aan de culturele horizon gloren.
Lees meer

Landser zingt een toontje lager

Achtergrond - 19 januari 2004
(19 januari 2004) De extreem-rechtse muzikanten van Landser spelen een toontje lager. Europa's populairste nazi-rockband is door de Duitse justitie verboden en de bandleider moet nu de gevangenis in. De uitspraak ging gepaard met hevige protesten van hun aanhangers.
Lees meer

Frustratie Duitse werknemers slecht voor economie

Achtergrond - 19 januari 2004
(19 januari 2004) Slechts 12 procent van de Duitse werknemers is tevreden met zijn baan. Ruim 70 procent voert zijn werk strikt volgens voorschrift uit en 18 procent heeft innerlijk eigenlijk al ontslag genomen. Dit zijn de resultaten van een representatief opinie-onderzoek, dat in Duitsland werd gepresenteerd.
Lees meer

Milde waakhond van Europa

Achtergrond - 16 januari 2004
(16 januari 2004) De Nederlandse regering lijkt geleidelijk afstand te nemen van haar resolute standpunt tegenover de Duitse schending van het Stabiliteitspact. Revisie van het pact schijnt onontkoombaar te zijn geworden, ook vanwege de naderende uitbreiding van de Europese Unie.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger