Artikelen
De loden last van de SPD
Achtergrond - 16 december 2003
(16 december 2003) De hervormingsplannen van de bondsregering reiken minder ver dan oorspronkelijk was aangekondigd. Dat is met name voor coalitiepartij SPD een bittere pil. De sociaal-democraten hebben een zwaar traject moeten afleggen op weg naar het huidige voorstel.
Lees meer
Doorbraak in Berlijn
Achtergrond - 15 december 2003
15 december 2003) Afgelopen nacht hebben regering en oppositie een belangrijk compromis bereikt over de hervormingsplannen. Als gevolg van het compromis kunnen de belangrijkste hervormingen al per 1 januari 2004 ingevoerd worden. Kanselier Schröder en oppositieleider Merkel zijn tevreden.
Lees meer
Schill-out
Achtergrond - 12 december 2003
(11 december 2003) De regeringscoalitie in Hamburg is uiteen gevallen. Als hoofdschuldige geldt de rechts-populist Ronald Schill, die met de gelijknamige partij ruim twee jaar lang deel uitmaakte van de regering in de Hanzestad. Een kort overzicht van de politieke opkomst en ondergang van Richter Gnadenlos.
Lees meer
Eredoctoraat voor Wim Kok
Achtergrond - 11 december 2003
(11 december 2003) Voormalig minister-president Wim Kok kreeg gisteren een eredoctoraat uitgereikt door de filosofische faculteit van de Westfälische Wilhelms Universität in Münster. Kok ontving het eredoctoraat wegens zijn "grote verdiensten voor Nederlands-Duitse betrekkingen tijdens zijn ambtstermijn als minister-president van 1994 tot 2002".
door de redactie
Lees meer
'Westalgie'
Columns - 8 december 2003
(8 december 2003) De verkiezing van Adenauer tot beste Duitser heeft duidelijk gemaakt dat Duitsland vooral één ding wil: terug naar de jaren vijftig. Oftewel: in de oude Bondsrepubliek groeit langzaamaan het gevoel van 'westalgie', een direct antwoord op de economische problemen, maar ook op de ostalgie, het gevoel van veel Oost-Duitsers, dat in de DDR ook veel dingen goed waren.
Lees meer
De missie van Meinhard Miegel
Achtergrond - 5 december 2003(5 december 2003) Op 18 december zal de Duitse socioloog en polemist Meinhard Miegel in Amsterdam een lezing houden over de Reformstau in Duitsland. Miegel, al 25 jaar de baas van het prestigieuze Institut für Wirtschaft und Gesellschaft (IWG) in Bonn, pleit in eigen land al jaren voor ingrijpende hervorming van de verzorgingsstaat. Nu de regering Schröder eindelijk hervormingen op haar agenda heeft gezet, worden de opvattingen van Miegel steeds interessanter. Wie is deze man, die in Nederland nagenoeg onbekend is en in eigen land wel de 'Kassandra aan de Rijn' wordt genoemd? Welke bestemming heeft hij voor ogen voor de traditionele verzorgingsstaat en met welke maatregelen wil hij deze bereiken?
Lees meer
Leer je nog of spaar je al?
Columns - 4 december 2003
(4 december 2003) Berlijn is blut. Dat betekent dat er bezuinigd moet worden op de universiteiten en dat wederom betekent, dat het studentenprotest de afgelopen weken nieuw leven is ingeblazen. Het betekent echter niet dat er geen meubels meer gekocht worden en daarom opende IKEA deze week een derde vestiging in Berlijn.
Lees meer
Merkel gesterkt door CDU-partijcongres
Achtergrond - 3 december 2003
(3 december 2003) Tijdens het CDU-partijcongres, dat maandag en dinsdag in Leipzig gehouden werd, hebben de leden zich als één man achter partijleider Angela Merkel geschaard. Met de goedkeuring van de alternatieve hervormingsplannen door de partijleden, lijkt het CDU klaar om de regeringsverantwoordelijkheid over te nemen. Edmund Stoiber, partijleider van zusterpartij CSU, kon rekenen op een koele ontvangst.
Lees meer
Schröder wil af van wapenembargo voor China
Achtergrond - 2 december 2003
(2 december 2003) Bondskanselier Schröder heeft tijdens zijn driedaagse staatsbezoek aan China zijn collega minister-president Wen Jiabao laten weten dat hij zich sterk zal maken voor de afschaffing van het EU-wapenembargo voor China, hoewel regeringspartner die Grünen hiermee nog moet instemmen. Het staatsbezoek staat vooral in het teken van de goede betrekkingen tussen beide landen. Schröder wordt naast zijn ministers van Justitie en Verkeer ook vergezeld door een grote handelsdelegatie.
Lees meer
De Berlijnse studenten staken
Achtergrond - 1 december 2003
(1 december 2003) Berlijn, op een bewolkte vrijdagochtend. De gebruikelijke stroom studenten beweegt zich zwijgzaam van metrostation Friedrichstraße richting het hoofdgebouw van de statige Humboldt-Universität aan Unter den Linden. De laaghangende bewolking onttrekt het bovenste gedeelte van de verderop gelegen Fernsehturm aan het zicht. Het is nog vroeg. De meeste studenten die het hofje aan de achterkant van het universiteitsgebouw betreden, lijken in gedachten verzonken. Een lange dag in een van de bibliotheken of collegezalen ligt in het verschiet.
Lees meer