Achtergrond

Angst voor terugkeer 'staat in staat'

Achtergrond - 5 januari 2004
(5 januari 2004) In Duitsland gaan steeds meer stemmen op voor afschaffing van de dienstplicht en voor invoering van het beroepsleger. Tegenstanders van een dergelijk besluit waarschuwen voor de mogelijke, negatieve gevolgen.

Lees meer

En de winnaar is...'het oude Europa'!

Achtergrond - 24 december 2003
(23 december2003) Elk jaar kent winnaars en verliezers. Tot de eerste categorie telt in 2003 'het oude Europa': de provocatieve uitspraak van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld is in Duitsland uitgeroepen tot 'woord van het jaar'.

Lees meer

Kerst met een Duits tintje

Achtergrond - 23 december 2003
door de redactie

Lees meer

De Bachelor uit Oberlichtenau

Achtergrond - 19 december 2003
(19 december 2003) We treffen hem in de nok van de Off_Corso, tussen de computers, bureaus en in tl-licht. Een schril contrast met het audiovisuele geweld van KlubBerlin dat zich enkele verdiepingen lager afspeelt, maar de burelen van de dancing zijn de enige plek waar je nog enigszins op normale wijze met elkaar kunt communiceren. Hier nemen we een interview af met Carsten Guhr (24), de jongste burgemeester van Duitsland en eregast op KlubBerlin. Terwijl de pianoklanken van de soundtrack van 'Good bye, Lenin!' die deze avond voor het eerst wordt vertoond, doorsijpelen naar boven, vragen we hem naar Ostalgie, Oberlichtenau en openbaar bestuur. Maar vooral zijn we geïnteresseerd in de lifestyle van deze burgemeester: gaat hij bijvoorbeeld nog uit en heeft hij vriendinnetjes? Kortom, valt het burgemeesterschap te combineren met zijn jonge leeftijd?

Lees meer

Hervormingspakket: de laatste hindernis

Achtergrond - 18 december 2003
(18 december 2003) Met nog één dag te gaan voor de stemronde in Bondsdag en Bondsraad over elf wetsvoorstellen, die de langverwachte hervorming van de Duitse verzorgingsstaat moeten brengen, stijgt de spanning in politiek Berlijn. Nadat regering en oppositie het  maandagochtend vroeg eens werden over deze wetsvoorstellen, is nu de rood-groene meerderheid in gevaar en is er kritiek van vakbonden en hoogleraren. Dankzij de steun van de oppositie worden de wetsvoorstellen waarschijnlijk wel aangenomen.

Lees meer

Koek en zopie op z'n Duits

Achtergrond - 17 december 2003
(17 december 2003) In Münster zijn er in totaal vijf verschillende kerstmarkten met meer dan 250 kraampjes, verspreid over de hele stad. De grootste kerstmarkt met 120 kraampjes bevindt zich op het Vrede van Münster-plein (1648), achter het historische stadhuis. Duitse studenten van het Centrum voor Nederland-Studies wilden weten, wat juist Nederlandse toeristen zo leuk vinden aan de kerstmarkt in Münster. Met dat doel verruilden zij de afgelopen week de collegezaal voor de kerstmarkt.

Lees meer

De loden last van de SPD

Achtergrond - 16 december 2003
(16 december 2003) De hervormingsplannen van de bondsregering reiken minder ver dan oorspronkelijk was aangekondigd. Dat is met name voor coalitiepartij SPD een bittere pil. De sociaal-democraten hebben een zwaar traject moeten afleggen op weg naar het huidige voorstel.

Lees meer

Doorbraak in Berlijn

Achtergrond - 15 december 2003
15 december 2003) Afgelopen nacht hebben regering en oppositie een belangrijk compromis bereikt over de hervormingsplannen. Als gevolg van het compromis kunnen de belangrijkste hervormingen al per 1 januari 2004 ingevoerd worden. Kanselier Schröder en oppositieleider Merkel zijn tevreden.

Lees meer

Schill-out

Achtergrond - 12 december 2003
(11 december 2003) De regeringscoalitie in Hamburg is uiteen gevallen. Als hoofdschuldige geldt de rechts-populist Ronald Schill, die met de gelijknamige partij ruim twee jaar lang deel uitmaakte van de regering in de Hanzestad. Een kort overzicht van de politieke opkomst en ondergang van Richter Gnadenlos.

Lees meer

Eredoctoraat voor Wim Kok

Achtergrond - 11 december 2003
(11 december 2003) Voormalig minister-president Wim Kok kreeg gisteren een eredoctoraat uitgereikt door de filosofische faculteit van de Westfälische Wilhelms Universität in Münster. Kok ontving het eredoctoraat wegens zijn "grote verdiensten voor Nederlands-Duitse betrekkingen tijdens zijn ambtstermijn als minister-president van 1994 tot 2002". door de redactie

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger