Columns

Mijn huis

Columns - 22 juni 2001 - Auteur: Marja Verburg
Het kameraanbod in Berlijn is nog steeds erg groot, maar als je eisenlijstje langer wordt, heb je natuurlijk minder mogelijkheden. Ik heb ik weet niet hoeveel kamers bekeken, en koos uiteindelijk voor een kamer in het Bötzowviertel, een wijk tussen Prenzlauer Berg en Friedrichshain.

Lees meer

Berlijnse Crisis, aflevering 2001

Columns - 18 juni 2001 - Auteur: Krijn Thijs
Vroeger, toen Berlijn nog frontstad in de Koude Oorlog was, waren dat gevreesde conflicten met Russen en Amerikanen en dreigende Derde Wereldoorlogen. Wat te denken van de illustere Luchtbrug in 1948 (Berliner Krise nr. 1), het Chroestsjov-ultimatum van 1958 (Nr. 2) en van de bouw van de Muur in 1961 (crisis nr. 3)?

Lees meer

Ameland-Berlijn

Columns - 23 mei 2001 - Auteur: Marja Verburg
Nu de eindexamens weer volop bezig zijn, denk ik automatisch terug aan mijn brief aan alle eindexamenkandidaten van vorig jaar. De strekking daarvan luidde dat je je vooral niet te druk moet maken, omdat uiteindelijk alles wat anders had gemoeten wel weer recht te breien is.

Lees meer

1 mei als ritueel in Kreuzberg

Columns - 3 mei 2001
Revolutionaire 1 mei demonstratie heet het jaarlijkste festijn in Berlijn, dat elders ter wereld beter bekend staat als Dag van de Arbeid. Sinds enkele jaren heeft 1 mei met werk in de eigenlijke zin van het woord weinig meer te maken; in elk geval niet in de Berlijnse wijken Friedrichshain, Prenzlauer Berg en vooral Kreuzberg. De Dag van Geweld lijkt een betere naam.

Lees meer

Courgette

Columns - 4 april 2001 - Auteur: Marja Verburg
Na twee jaar in Berlijn spreek ik een stuk makkelijker Duits dan toen ik hier voor het eerst kwam, vijf jaar geleden. Ik was hier destijds voor een half jaar, en probeerde vooral mijn Nederlandse accent zoveel mogelijk weg te moffelen (om maar eens een toepasselijke term te gebruiken).

Lees meer

Heden en Verleden en de oude Bondsrepubliek

Columns - 29 maart 2001
van Krijn Thijs, Berlijn De recente conflicten omtrent vooraanstaande Duitse politici, zoals oud-bondskanselier Helmut…

Lees meer

Discussiëren op z'n Duits

Columns - 23 februari 2001 - Auteur: Marja Verburg
Laatst ontmoette ik op een verjaardagsfeestje een Duitse journalist, Bernhard genaamd, die door een van de gasten was meegenomen en die dus niemand kende. Dit weerhield hem er geenszins van zijn eloquentie tentoon te spreiden, en aangezien ik ook graag veel praat, waren wij algauw verwikkeld in een langdurig gesprek. En ook dit keer overkwam mij wat mij vaak overkomt in gesprekken met Duitsers: ik werd ongeduldig.

Lees meer

Berlin Alexanderplatz

Columns - 6 februari 2001
van Krijn Thijs, Berlijn Het moderniseren van het oude Alexanderplatz, zo schreef onlangs die Berliner Zeitung,…

Lees meer

Alle Niederländer sind gleich. Das ist ein hartes los.

Columns - 2 januari 2001
Geld darf man nicht zeigen wenn man es hat. Viele haben es. Den Mercedes auch nicht, nicht das Dior Kleid und schon gar nicht die Macht. Auch ein Minister wartet im Theater vor der Garderobe bis er dran ist und fährt dann mit dem Fahrrad nach Hause.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger