Achtergrond

Angst voor de epidemie

Achtergrond - 21 mei 2003
(21 mei 2003) Met harde maatregelen bestrijden de autoriteiten de nu ook in Duitsland geconstateerde vogelpest. Verbijsterd staren politici en boeren naar het pluimvee in Noordrijn-Westfalen. Een pestepidemie in het hele land is vooralsnog afgewend. Desalniettemin staat de overheid nog altijd op scherp.

Lees meer

Gevangen tussen Oost en West

Achtergrond - 16 mei 2003
(16 mei 2003) De Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS) bevindt zich in een crisis. Voorzitter Gabi Zimmer heeft verleden week aangekondigd te zullen opstappen, en heeft daarmee indirect een aloud discussiepunt op de agenda gezet: is de PDS een ostdeutsche Regionalpartei, of een landelijk opererende, socialistische partij?

Lees meer

Politieke speelruimte Berlijn en Parijs beperkt

Achtergrond - 12 mei 2003
(2 mei 2003) President Bush verkiest tijdens de economische top in het Franse Evian uiteindelijk toch een Frans boven een Zwitsers bed. Eerdere berichten, als zou de president voor de nacht naar Zwitserland uitwijken uit protest tegen de Franse opstelling in de Veiligheidsraad tijdens de Irak-crisis, zijn door de woordvoerder van het Witte Huis, Arie Fleischer, naar het rijk der fabelen verwezen.

Lees meer

"Een barbaarse daad"

Achtergrond - 9 mei 2003
(9 mei 2003) De universiteiten in Berlijn hebben voor de komende jaren ingrijpende maatregelen aangekondigd als reactie op de bezuinigingsplannen van de overheid. Binnenkort gaan de onderhandelingen van start over de subsidie die de onderwijsinstellingen krijgen tussen 2006 en 2009.

Lees meer

'Harztocht'

Achtergrond - 6 mei 2003
(6 mei 2003) Het is een hele ervaring om als Nederlandse journalist een tijdje rond te lopen op de redactie van een Duitse krant. Zeker als het een krant van het voormalige DDR-regime in Oost-Duitsland betreft. In het kader van de uitwisseling van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland was Guus Ferrée zeven weken werkzaam bij de Harzer Volksstimme in Wernigerode. In zijn verslag beschrijft hij zijn ervaringen op de redactie van deze regionale krant, en in de Harz-regio in het algemeen. 

Lees meer

Overtuigen tegenstanders

Achtergrond - 6 mei 2003
  6 mei 2003. Bondskanselier Schröder heeft grote moeite om zijn eigen SPD geheel achter zijn hervormingsplannen te krijgen.…

Lees meer

Chronisch ziek...?

Achtergrond - 5 mei 2003
(5 mei 2003) De regering-Schröder staat voor de zware opgave om de Duitse gezondheidszorg ingrijpend te hervormen. De kosten voor de zorg dreigen namelijk onbeheersbaar te worden. De regering zal haar plannen medio mei presenteren.

Lees meer

Onderwijs

Achtergrond - 5 mei 2003
    5 mei 2003. In Duitsland is een groot tekort aan geschikte opleidingsplaatsen…

Lees meer

Heibel in de Bundesliga

Achtergrond - 28 april 2003
(28 april 2003) Zelden was de 1. Bundesliga (de Duitse eredivisie) de afgelopen jaren zo saai, tenminste als het gaat om de vraag wie er kampioen gaat worden. FC Bayern München heeft afgelopen weekend voor de 18e keer het kampioensschap behaald. En aangezien het dreamteam aan de Isar bij het balletje trappen min of meer onaantastbaar is, voert men dan maar in de coulissen een eersteklas komedie op. De hoofdrollen worden vertolkt door de functionarissenkliek van Bayern München, de Deutsche Fußball-Liga (DFL) als vertegenwoordiger van alle voetbalclubs in de twee eerste Bundesligas en door Leo Kirch met zijn inmiddels verlopen tv-contracten. Het gaat dus om geld, heel veel geld. Zoals altijd.

Lees meer

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Achtergrond - 25 april 2003
(25 april 2003) Nu de strijd om Irak zich van het slagveld naar de onderhandelingstafel heeft verplaatst, ontstaat voor Duitsland de kans om meer bewegingsruimte voor zichzelf te creëeren in de internationale arena.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger