Achtergrond

Krijgt de AEL voet aan de grond in Duitsland?

Achtergrond - 1 april 2003
(1 april 2003) In Nederland en België is de Arabisch Europese Liga (AEL) van Abou Jahjah een fenomeen geworden. De van oorsprong Belgische organisatie presenteert zich nadrukkelijk als internationale beweging voor moslims en Arabieren in Europa. Na het succes in België waagde de AEL de sprong naar Nederland waar hen (maar eigenlijk vooral hun voorman Abou Jahjah) enorme aandacht van de media ten deel viel. Inmiddels is er een Nederlandse zusterorganisatie opgezet, waarvan het ledenaantal groeit. Zal Duitsland de volgende dependance van de AEL herbergen?

Lees meer

Uitspraken over Irak

Achtergrond - 1 april 2003
5 maart 2003 In een gemeenschappelijke…

Lees meer

"A rabbi can't leave the Jews alone"

Achtergrond - 31 maart 2003
(31 maart 2003) Op 7 april vindt in Amsterdam de vijfde bijeenkomst van Zeitzeugen berichten plaats. Dit keer spreekt rabbi Nathan-Peter Levinson, een van de eerste rabbijnen die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar Duitsland. Onder leiding van Edward van Voolen, conservator van het Joods Historisch Museum, zal hij vertellen over zijn tijd in Berlijn en de opbouw van de joodse gemeenschap.

Lees meer

Oorlog geeft debat over inzet Duitse troepen impuls

Achtergrond - 28 maart 2003
(28 maart 2003) De oorlog in Irak heeft een nieuwe impuls gegeven aan het historisch altijd beladen debat over de inzet van Duitse soldaten in het kader van peace-enforcing missies buiten het grondgebied van de NAVO. De oppositie verlangt van de regering wetgeving die duidelijkheid verschaft op dit terrein. Bondskanselier Schröder heeft inmiddels toegezegd het debat te zullen aangaan ná de oorlog.

Lees meer

"Afluisteraanval van Tante Trix"

Achtergrond - 27 maart 2003
(27 maart 2003) "Sinds vier weken is de Hollandse Goudse kaas niet meer zo rond". Zo licht het leidende roddelblad Bunte haar overwegend vrouwelijke leeskring in. Eindelijk is er weer wat aan de hand in de Nederlandse koninklijke familie de Duitse boulevardpers is enthousiast. Sinds de bruiloft van Maxima en Willem-Alexander had men niets meer van het Oranjehuis vernomen, tot de in Duitsland totaal onbekende prinses Margarita met pikante details de openbaarheid zocht.

Lees meer

"Duitsland: spil in de internationale politiek"

Achtergrond - 24 maart 2003
(24 maart 2003) Vanaf komend studiejaar is het aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) mogelijk binnen de éénjarige aansluitmaster en de tweejarige onderzoeksmaster Geschiedenis de variant Duitslandstudies te kiezen. Is het gezien de verdergaande Europese integratie nog wel van deze tijd om een land apart te bestuderen? Ton Nijhuis, wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en initiatiefnemer van Duitslandstudies, vindt van wel.

Lees meer

Oorlog in strijd met volkenrecht?

Achtergrond - 21 maart 2003
(21 maart 2003)De Duitse regering blijft bij haar afwijzende houding ten aanzien van een militair ingrijpen in Irak, maar zegt steun toe bij de wederopbouw van het land na de oorlog. De politieke discussie draait om de vraag of een oorlog zonder VN-mandaat legitiem is. Daarmee samen hangt de vraag of de Verenigde Staten indirecte steun moeten krijgen van de Bondsrepubliek.

Lees meer

Post-Irak conflict op Duitse bodem?

Achtergrond - 17 maart 2003
(17 maart 2003) Met een dreigende oorlog in Irak wordt in Nederland op dit moment niet alleen gevreesd voor de internationale gevolgen, maar ook voor de binnenlandse consequenties. Een oorlog in Irak zou de spanningen tussen islamitische en autochtone bevolkingsgroepen wel eens kunnen opvoeren, net nu de verhoudingen, na de roerige periode volgend op de aanslagen van 11 september 2001, weer in wat rustiger vaarwater zijn gekomen. Geldt deze zorg ook voor Duitsland? Welke potentiële spanningen tussen etnische groepen zijn voor de Duitse situatie relevant? Wat kan de Duitse regering doen om deze problemen te voorkomen?

Lees meer

Schröder kondigt langverwachte hervormingen aan

Achtergrond - 14 maart 2003
(14 maart 2003) Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft vandaag de langverwachte voorstellen van zijn regering voor een hervorming van de Duitse arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat gepresenteerd. De regering wil de overheidsuitgaven verminderen en de individuele burger meer verantwoordelijkheid geven. De voorstellen worden in Duitsland alom beschouwd als een laatste kans voor de rood-groene coalitie om te bewijzen dat zij tegen haar taak is opgewassen.

Lees meer

Van hard blauw naar hard roze

Achtergrond - 12 maart 2003
(12 maart 2003) De mobiele telecomaanbieder Ben is van naam veranderd. Het nieuwe T-Mobile, genoemd naar de Duitse moedermaatschappij, heeft ambitieuze plannen om de Nederlandse markt te veroveren.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger