Redactie Duitslandweb

De ministers van Merkel-III

Achtergrond - 17 december 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb De ministers van Merkel-III
Het derde kabinet van kanselier Merkel treedt op 17 december 2013 aan. CDU/CSU en SPD vormen opnieuw een zogeheten grote coalitie. De partijen regeerden ook al samen van 2005 tot 2009. Merkel-III heeft de zegen van de SPD-leden, die zich vorige week in een referendum over het regeerakkoord mochten uitspreken en met 75,9 procent voor stemden.
Lees meer

Merkel-III volgt strakke planning

Achtergrond - 16 december 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb Merkel-III volgt strakke planning
Maandagmiddag hebben Angela Merkel (CDU), Sigmar Gabriel (SPD) en Horst Seehofer (CSU) het coalitieakkoord getekend. Nu wordt haast gemaakt, de nieuwe regering wil nog voor de kerst de zaken aan de slag. 
Lees meer

'Plannen grote coalitie vanaf 2017 niet meer te betalen'

Kort nieuws - 28 november 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De plannen van de grote coalitie, gisteren gepresenteerd in het regeerakkoord, zijn vanaf 2017 niet meer te betalen. Dat zegt Christoph Schmidt, de voorzitter van de Wirtschaftsweisen, een belangrijk economisch adviesorgaan. De nieuwe regering wil geen belastingverhogingen invoeren en vanaf 2015 geen nieuwe schulden maken. Dat gaat niet samen met de pensioenplannen, aldus Schmidt. Al tijdens de coalitieonderhandelingen uitten de Wirtschaftsweisen kritiek op het beleid, zoals de invoering van het minimumloon en de rem op de huurprijzen.Lees meer bij Sueddeutsche.de >> 
Lees meer

CDU/CSU en SPD presenteren regeerakkoord

Achtergrond - 27 november 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb CDU/CSU en SPD presenteren regeerakkoord
CDU/CSU en SPD presenteren vandaag hun regeerakkoord voor de grote coalitie die ze willen gaan vormen. Op twitter wordt het coalitieverdrag de #GroKo-Deal (krokodil) genoemd. Duitsland schuift met deze regering op naar links, is het commentaar in de Duitse media. De belangrijkste punten op een rij.
Lees meer

Oppositie vreest voor parlementaire rechten

Achtergrond - 26 november 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb Oppositie vreest voor parlementaire rechten
CDU/CSU en SPD willen woensdag een regeerakkoord presenteren. Als er zo'n grote coalitie komt, kan dat vergaande gevolgen hebben voor het politieke spel in de Bondsdag. De oppositiepartijen vrezen voor hun parlementaire rechten.
Lees meer

Ruim 3 jaar na drama Loveparade Duisburg is er een aanklacht

Kort nieuws - 25 november 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Ruim 3 jaar na de Loveparade in Duisburg, waarbij 21 mensen om het leven kwamen, is een ontwerp-aanklacht klaar. Daarin worden volgens informatie van weekblad Focus tien of elf betrokkenen beschuldigd van dood door schuld. Het gaat om medewerkers van de festivalorganisator en de gemeente Duisburg. Zij hebben grote fouten gemaakt bij de organisatie van het evenement, vooral met betrekking tot de veiligheid. Lees meer bij Focus Online >>
Lees meer

Beelden van de Eerste Wereldoorlog op IDFA

Achtergrond - 19 november 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb Beelden van de Eerste Wereldoorlog op IDFA
Het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam besteedt met een themaprogramma aandacht aan de Eerste Wereldoorlog. Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat die oorlog begon. Door een Europees project wordt veel materiaal uit die periode nu digitaal beschikbaar. 
Lees meer

Economen vernietigend over plannen CDU en SPD

Kort nieuws - 13 november 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Wirtschaftsweisen, een belangrijk economisch adviesorgaan, hebben een vernietigend oordeel over vrijwel alle plannen van CDU/CSU en SPD voor de nieuwe regeerperiode. Zo bekritiseren de economen de invoering van een minimumloon, de hervorming van het subsidiesysteem voor ecostroom, de rem op de huurprijzen en de pensioenplannen. Het is niet gebruikelijk dat het adviesorgaan zich mengt in lopende coalitieonderhandelingen. Lees meer bij Sueddeutsche.de >>
Lees meer

CDU en SPD breken gesprekken over homohuwelijk af

Kort nieuws - 12 november 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb
CDU/CSU en SPD hebben de coalitieonderhandelingen over het homohuwelijk afgebroken. De ruzie tussen beide partijen liep zo hoog op, dat de gesprekken zijn uitgesteld. De SPD wil dat homoparen dezelfde rechten krijgen als heteroparen, bijvoorbeeld als het gaat om adoptie. De CDU/CSU wil niet aan het homohuwelijk omdat dat bij de achterban gevoelig ligt. De christendemocraten wachten liever af wat het Constitutioneel Hof hierover beslist. Lees meer bij Focus Online >>
Lees meer

Duitsland herdenkt pogroms van 9 november 1938

Achtergrond - 7 november 2013 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitsland herdenkt pogroms van 9 november 1938
Duitsland gedenkt komend weekeinde de Reichspogromnacht van 75 jaar geleden. In de nacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi's talloze Joodse synagogen, bedrijven en woningen. Als gevolg daarvan kwamen honderden mensen om het leven. Maar 9 november is in meerdere opzichten een historische datum. Ook de val van de Muur in 1989 is voorgoed met deze dag verbonden.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger