Iduna Paalman

Iduna Paalman

Iduna Paalman (1991) geeft Duits op een school voor mavo, havo en vwo in Haarlem. Tot de zomer van 2017 gaf ze les op een school in Amsterdam. Ze behaalde onlangs haar eerstegraads lesbevoegdheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast het lesgeven schrijft ze proza, poëzie en toneel. Ze publiceerde gedichten in tijdschriften als De Gids, Het Liegend Konijn en Kluger Hans. Verhalen van haar hand verschenen o.a. in De Revisor, nrc.next, NRC Handelsblad en op VPRO.nl. Sinds anderhalf jaar is ze vaste columnist voor Hard//hoofd. Ze studeerde Duitse taal en cultuur en Duitslandstudies in Amsterdam en Berlijn en liep stage op het Duitsland Instituut. Lees meer op haar website

Homoehe?

Columns - 10 december 2018 - Auteur: Iduna Paalman Homoehe?
Tot verrassing van docente Duits Iduna Paalman spreekt een leerling haar aan op Annegret Kramp-Karrenbauer, de opvolgster van Merkel als voorzitter van de CDU. Hij is bezorgd. "Ze schijnt tegen het homohuwelijk te zijn."
Lees meer

De klok staat stil op vijf voor twaalf

Columns - 5 november 2018 - Auteur: Iduna Paalman De klok staat stil op vijf voor twaalf
Hij praat wel een beetje snel, vinden ze. Hij heeft het over Klimawandel en Arbeiteraufstand. Dat vinden ze gekke woorden. Maar het grootste gedeelte van het interview hebben ze meegekregen: Robert Habeck, partijvoorzitter van Bündnis 90/Die Grünen, grote winnaar bij de Landtagswahl in Hessen, is niet bang voor revolutie.
Lees meer

Een neefje voor de hele klas

Columns - 8 oktober 2018 - Auteur: Iduna Paalman Een neefje voor de hele klas
Ik heb een groot probleem: mijn broer en schoonzus willen de naam van hun op komst zijnde zoontje niet vertellen. Ze hebben wel aanwijzingen gegeven: twee lettergrepen, twee klinkers, twee medeklinkers. Stoer en lief. Genderneutraal. Maar hoe ik ook raad, hoe gek ik ook word, ze verklappen niets.
Lees meer

Kom maar, lelijk Duitsland

Columns - 4 september 2018 - Auteur: Iduna Paalman Kom maar, lelijk Duitsland
Ik had mezelf voorgenomen het niet te doen in de zomervakantie: aan school denken. Duitse berichten, verhalen, wetenswaardigheden direct aan lessen koppelen. Over leerlingen peinzen. Ik had er een tactiek voor bedacht: telkens als ik aan schoolwerk dacht, dacht ik aan yoghurt. Eindeloze hoeveelheden witte yoghurt, in donkergroene verpakkingen. Yoghurt yoghurt yoghurt dacht ik – en dan schoof vanzelf de vakantie weer in beeld.
Lees meer

Preivesie

Columns - 4 juli 2018 - Auteur: Iduna Paalman Preivesie
Ik geef beoordelingen terug. Bij ons op school zeggen we niet graag ‘cijfers’, dat klinkt alsof we de leerlingen reduceren tot getallen, terwijl we toch de hele dag bezig zijn ze het gevoel te geven dat ze méér zijn dan dat. Ze krijgen dan ook geen zessen of zevens, maar voldoendes en ruim voldoendes, goeds, soms een zeer goed. Ongeveer twee keer per jaar komt een uitmuntend voor. Geregelder zijn er onvoldoendes of matigs. Enfin, ik geef beoordelingen terug, en dan komt de opmerking: “Zeg juf, dit mag helemaal niet meer, met de preivesie.”
Lees meer

Doetjes

Columns - 7 juni 2018 - Auteur: Iduna Paalman Doetjes
Het is sportdag en het is warm. Leerlingen zeggen dingen als: "Nog één horde en ik vrees ik dat ik niet meer op zal kunnen staan," en: "Ik hoef in de komende zestig jaar nooit meer te trefballen." Mijn collega van biologie heeft een infuus met water onder zijn sportshirt geïnstalleerd, ik heb me al zeventien keer ingesmeerd met factor vijftig.
Lees meer

Eenzame verjaardag

Columns - 2 mei 2018 - Auteur: Iduna Paalman Eenzame verjaardag
Tuju hat Geburtstag. Alle leerlingen uit de brugklas zijn op zijn feestje uitgenodigd. Alleen – helaas helaas – is zijn verjaardag in stukken geknipt. De bedoeling? In tweetal de verschillende snippers van het verhaal op goede volgorde leggen, daarna vragen beantwoorden, daarna een creatieve verwerkingsopdracht. De éigenlijke bedoeling? Dat ik eens een lesje gewoon wat voor me uit kan zitten staren. Dat de léérlingen het werk doen, en niet ik.
Lees meer

Labertaschen, Weicheier

Columns - 3 april 2018 - Auteur: Iduna Paalman Labertaschen, Weicheier
Ik skype met een huilende Duitse vriendin, ze heeft liefdesverdriet. Haar ex-vriendje is een Scheißegoist en een Vollidiot en een Arsch, hij kan naar het einde van de wereld oprotten en ze mist hem verschrikkelijk.
Lees meer

Veel te blij, maar of ze kan voetballen?

Columns - 9 maart 2018 - Auteur: Iduna Paalman Veel te blij, maar of ze kan voetballen?
Er komen driehonderdvijftig achtste-groepers naar school. Hun ogen zijn zo groot als de koekjes op de bordjes in de ontvangsthal. Hun wangen zijn rood van het buitenspelen. Het is kwart over twee, ze drommen bijeen samen met hun vaders en moeders en broertjes en zusjes.
Lees meer

Liebeleute

Columns - 6 februari 2018 - Auteur: Iduna Paalman Liebeleute
"Guten Morgen liebe Leute", zeg ik op dinsdag het derde uur tegen een brugklas. "Ich hoffe, ihr hattet alle ein schönes Wochenende. Ich habe am Samstag zum ersten Mal selbst deutsche Käsespätzle gemacht. Das ist ein deutsches Rezept und…."
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger