Iduna Paalman

Iduna Paalman (1991) geeft Duits op een school voor mavo, havo en vwo in Haarlem. Van 2016 tot eind 2019 schreef ze voor het Duitslandweb maandelijks columns over haar lessen. Ze studeerde Duitse taal en cultuur en Duitslandstudies in Amsterdam en Berlijn en liep stage op het Duitsland Instituut. In 2017 behaalde ze haar eerstegraads lesbevoegdheid. Naast het lesgeven schrijft ze poëzie, proza en toneel. Haar poëziedebuut 'De grom uit de hond halen' verscheen in september 2019 bij uitgeverij Querido en werd lovend ontvangen. Vervolgens werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Ze publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor, NRC Handelsblad, Het Liegend Konijn en De Groene Amsterdammer en is columnist voor Hard//hoofd en VPRO Mondo. Ze las haar werk voor op podia als de Nacht van de Poëzie en Lowlands, en presenteert af en toe literaire evenementen. Lees meer op haar website

Taaldorp met 'Prügelei'

Columns - 6 juli 2017 - Auteur: Iduna Paalman Taaldorp met 'Prügelei'
We doen een taaldorp met fysiek geweld. Bij de Konditorei een flinke stomp, Briefmarken kopen met een klap in je gezicht, een Kinokarte reserveren onder dreigend gesis. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Nou, zo:

Lees meer

Hilf mir!

Columns - 20 juni 2017 - Auteur: Iduna Paalman Hilf mir!
'Willst du mit mir Drogen nehmen, dann wird es rote Rosen regnen'…Nee, dit doe ik maar niet in de klas.'Denn ich hab’ Stoff und Schnapps'…Nee, dit toch ook maar niet.'Lekker Chocomel und Vla, denn wir sind hi-i-igh' dan?Ehm.

Lees meer

In der Ferien

Columns - 1 mei 2017 - Auteur: Iduna Paalman In der Ferien
De eerste en de vierde hebben we gehad, de derde moet nog. Bij de eerste en de vierde krijg ik het abstracte denken van de onderbouwleerlingen nét over de streep, bij de derde wordt het te veel, zo schat ik in. “Hoe lang gaat dit nog duren?” vraagt een jongen uit twee havo.

Lees meer

Woher kommst du?

Columns - 27 maart 2017 - Auteur: Iduna Paalman Woher kommst du?
De brugklasleerlingen zijn zelfstandig aan het werk. Ik heb het voor elkaar gekregen dat ze daarbij geen liederen door de klas gillen, geen geodriehoeken door het lokaal boemerangen en niet met bluetooth-achtige software op hun telefoon zomaar P. Diddy door de boxen achter het bord laten schallen. Buiten stuitert een basketbal, het regent, de TL-lampen schijnen sfeervol, zweet-, redbull- en deogeur is niet al te sterk aanwezig. Ik zou het bijna gezellig noemen.

Lees meer

Opendagvati

Columns - 10 februari 2017 - Auteur: Iduna Paalman Opendagvati
Het is weer de tijd van het jaar waarin docenten met pijn in de kaken van het glimlachen hun lokalen op staan te leuken. Waarin ze opscheppen over mooie projecten en leuke uitwisselingen, de liedjes van Peter Fox op repeat zetten, nog maar eens een poster van het Goethe Institut ophangen en in de splitseconde dat er geen gasten in het lokaal zijn snel een zakje Haribobeertjes uit het presenteermandje achteroverslaan. Jazeker: het is weer de tijd van de open dagen. Herre Gott du Gnädige Frau – rette uns.

Lees meer

'We zitten hier toch bij Duits!'

Columns - 11 januari 2017 - Auteur: Iduna Paalman  'We zitten hier toch bij Duits!'
Iduna Paalman volgt het Onderwijs Traineeship en geeft sinds kort Duits op een school voor havo en vwo in Amsterdam. Voor Duitslandweb schrijft ze over haar ervaringen in de klas. Vlak voor de kerstvakantie sprak ze met haar leerlingen over de aanslag in Berlijn.

Lees meer

'Breng leerlingen af van Bratwurst-idee'

Achtergrond - 13 augustus 2014 - Auteur: Iduna Paalman 'Breng leerlingen af van Bratwurst-idee'
Wat wordt er verwacht van een leraar Duits anno 2014? In de Duitse les is de afgelopen decennia veel veranderd. Studente Duitslandstudies Iduna Paalman sprak met vier docenten Duits over hun lespraktijk en concludeert dat een sterke, persoonlijke band met leerlingen meer oplevert dan rijtjes stampen.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger