Iduna Paalman

Iduna Paalman (1991) geeft Duits op een school voor mavo, havo en vwo in Haarlem. Van 2016 tot eind 2019 schreef ze voor het Duitslandweb maandelijks columns over haar lessen. Ze studeerde Duitse taal en cultuur en Duitslandstudies in Amsterdam en Berlijn en liep stage op het Duitsland Instituut. In 2017 behaalde ze haar eerstegraads lesbevoegdheid. Naast het lesgeven schrijft ze poëzie, proza en toneel. Haar poëziedebuut 'De grom uit de hond halen' verscheen in september 2019 bij uitgeverij Querido en werd lovend ontvangen. Vervolgens werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Ze publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor, NRC Handelsblad, Het Liegend Konijn en De Groene Amsterdammer en is columnist voor Hard//hoofd en VPRO Mondo. Ze las haar werk voor op podia als de Nacht van de Poëzie en Lowlands, en presenteert af en toe literaire evenementen. Lees meer op haar website

Kom maar, lelijk Duitsland

Columns - 4 september 2018 - Auteur: Iduna Paalman Kom maar, lelijk Duitsland
Ik had mezelf voorgenomen het niet te doen in de zomervakantie: aan school denken. Duitse berichten, verhalen, wetenswaardigheden direct aan lessen koppelen. Over leerlingen peinzen. Ik had er een tactiek voor bedacht: telkens als ik aan schoolwerk dacht, dacht ik aan yoghurt. Eindeloze hoeveelheden witte yoghurt, in donkergroene verpakkingen. Yoghurt yoghurt yoghurt dacht ik – en dan schoof vanzelf de vakantie weer in beeld.

Lees meer

Preivesie

Columns - 4 juli 2018 - Auteur: Iduna Paalman Preivesie
Ik geef beoordelingen terug. Bij ons op school zeggen we niet graag ‘cijfers’, dat klinkt alsof we de leerlingen reduceren tot getallen, terwijl we toch de hele dag bezig zijn ze het gevoel te geven dat ze méér zijn dan dat. Ze krijgen dan ook geen zessen of zevens, maar voldoendes en ruim voldoendes, goeds, soms een zeer goed. Ongeveer twee keer per jaar komt een uitmuntend voor. Geregelder zijn er onvoldoendes of matigs. Enfin, ik geef beoordelingen terug, en dan komt de opmerking: “Zeg juf, dit mag helemaal niet meer, met de preivesie.”

Lees meer

Doetjes

Columns - 7 juni 2018 - Auteur: Iduna Paalman Doetjes
Het is sportdag en het is warm. Leerlingen zeggen dingen als: "Nog één horde en ik vrees ik dat ik niet meer op zal kunnen staan," en: "Ik hoef in de komende zestig jaar nooit meer te trefballen." Mijn collega van biologie heeft een infuus met water onder zijn sportshirt geïnstalleerd, ik heb me al zeventien keer ingesmeerd met factor vijftig.

Lees meer

Eenzame verjaardag

Columns - 2 mei 2018 - Auteur: Iduna Paalman Eenzame verjaardag
Tuju hat Geburtstag. Alle leerlingen uit de brugklas zijn op zijn feestje uitgenodigd. Alleen – helaas helaas – is zijn verjaardag in stukken geknipt. De bedoeling? In tweetal de verschillende snippers van het verhaal op goede volgorde leggen, daarna vragen beantwoorden, daarna een creatieve verwerkingsopdracht. De éigenlijke bedoeling? Dat ik eens een lesje gewoon wat voor me uit kan zitten staren. Dat de léérlingen het werk doen, en niet ik.

Lees meer

Labertaschen, Weicheier

Columns - 3 april 2018 - Auteur: Iduna Paalman Labertaschen, Weicheier
Ik skype met een huilende Duitse vriendin, ze heeft liefdesverdriet. Haar ex-vriendje is een Scheißegoist en een Vollidiot en een Arsch, hij kan naar het einde van de wereld oprotten en ze mist hem verschrikkelijk.

Lees meer

Veel te blij, maar of ze kan voetballen?

Columns - 9 maart 2018 - Auteur: Iduna Paalman Veel te blij, maar of ze kan voetballen?
Er komen driehonderdvijftig achtste-groepers naar school. Hun ogen zijn zo groot als de koekjes op de bordjes in de ontvangsthal. Hun wangen zijn rood van het buitenspelen. Het is kwart over twee, ze drommen bijeen samen met hun vaders en moeders en broertjes en zusjes.

Lees meer

Liebeleute

Columns - 6 februari 2018 - Auteur: Iduna Paalman Liebeleute
"Guten Morgen liebe Leute", zeg ik op dinsdag het derde uur tegen een brugklas. "Ich hoffe, ihr hattet alle ein schönes Wochenende. Ich habe am Samstag zum ersten Mal selbst deutsche Käsespätzle gemacht. Das ist ein deutsches Rezept und…."

Lees meer

Abschalten? Wie?

Columns - 24 januari 2018 - Auteur: Iduna Paalman Abschalten? Wie?
Beginnend docente Duits Iduna Paalman ziet haar medestudenten van de lerarenopleiding er het bijltje bij neerleggen. En zelf is ze soms ook moe tot in de vezels van haar lijf. “Ik ben – en vele medestudenten en collega’s met mij – niet genoeg getraind in het hebben van lerarenstress.” 

Lees meer

Weihnachts-eik

Columns - 18 december 2017 - Auteur: Iduna Paalman Weihnachts-eik
In de klas zit een hoog-intelligente jongen, Levi*, en omdat ik net heb geleerd dat hoog-intelligente leerlingen niet per definitie hoge cijfers halen (vaak juist niet) of leergierig alles opzuigen wat in een les behandeld wordt, hebben wij als docenten bepaalde handvatten gekregen om met hem om te gaan. Wij moeten er bijvoorbeeld niet van opkijken als hij tijdens het maken van een opdracht ineens een hele zwerm kraanvogels heeft gevouwen van papier uit zijn schrift, of midden in een gefocust klassenmoment plots iets roept wat hij echt niet binnen kan houden.

Lees meer

Oorlog is 'heiß'

Columns - 23 november 2017 - Auteur: Iduna Paalman Oorlog is 'heiß'
Bij de Tweede Wereldoorlog gaan de oren open. Als ik ‘bomaanslag’ zeg of ‘concentratiekamp’, ‘Jodenvervolging’ of ‘nationaalsocialisme’, gaan alle gezichten naar voren, alle monden dicht. Grammatica, woordjes, zinnetjes, dat zal allemaal wel, maar de oorlog is heiß. Hoe gruwelijker hoe beter.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger