Duitslandweb logo Duitslandweb

Weihnachts-eik
Column: Voor de klas

Columns - 18 december 2017 - Auteur: Iduna Paalman

In de klas zit een hoog-intelligente jongen, Levi*, en omdat ik net heb geleerd dat hoog-intelligente leerlingen niet per definitie hoge cijfers halen (vaak juist niet) of leergierig alles opzuigen wat in een les behandeld wordt, hebben wij als docenten bepaalde handvatten gekregen om met hem om te gaan. Wij moeten er bijvoorbeeld niet van opkijken als hij tijdens het maken van een opdracht ineens een hele zwerm kraanvogels heeft gevouwen van papier uit zijn schrift, of midden in een gefocust klassenmoment plots iets roept wat hij echt niet binnen kan houden.

Weihnachts-eik
© DIA

Vandaar dat ik ook geenszins verrast ben dat hij – de rest van de klas is lief bezig een zelf getekende Weihnachtsbaum te ‘versieren’ met verschillende Weihnachtswörter – ineens uitschreeuwt: “Wisten jullie dat de kerstboom een Oud-Germaanse oorsprong heeft EN EIGENLIJK EEN EIK WAS?! Ik weiger een spar te tekenen.”

Alle kinderen kijken op. Sommigen zie ik denken: 'oh da’s Levi weer'. Anderen denken: 'goh'. En nog weer anderen: 'wacht eens even...'

“Nou, ik dan ook niet”, zegt een goede vriend van Levi. “Wat is eik in het Duits? En waarom hangen er eigenlijk ballen in zo’n boom? En waarom moeten we deze opdracht eigenlijk doen?”
Levi roept: “De boom was ook helemaal niet het symbool voor Kerstmis, maar voor licht tijdens de midwinterviering. Dus ik snap niet waar we nou helemaal mee bezig zijn met al dat Weihnachtsgedoe.”

Als ik de leerlingen heb verteld dat ze ook best een Weihnachts-Eiche mogen tekenen, en aan Levi heb voorgesteld zijn midwinter-kraanvogels dan maar met midwinter-Wörter te versieren, loop ik een rondje door de weer rustig geworden klas. Een islamitische leerling kleurt ijverig aan haar kerstboom en heeft er de leukste woordjes in geschreven, het is prachtig. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken, de wit-Hollandse leerlingen zijn toch net iets minder actief als het gaat om tradities uit de Islam. Ik ben net aan het twijfelen of ik over dat thema eens een klassikaal gesprek zal openen als Levi roept: "Er zijn trouwens ook kinderen in deze klas DIE HELEMAAL GEEN KERST VIEREN."

Soms is hij de grootste uitdaging, soms de grootste ordeverstoorder, en soms de enige die zegt waar het echt op staat.

* niet zijn echte naam

Tags: onderwijs, Duits

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

‘Gendern’: Duitse worsteling met inclusieve taal

‘Gendern’: Duitse worsteling met inclusieve taal

De ene deelstaat verbiedt het, de andere stimuleert het juist: het gepolariseerde debat over inclusieve aanspreekvormen.


Lees meer

Noodsteun met de Gießkanne

Noodsteun met de Gießkanne

De Gießkanne is een populaire metafoor in alle discussies over compensatie voor hoge energieprijzen.


Lees meer

Der Haussegen hängt schief

Der Haussegen hängt schief

Een uitdrukking die deze week opdook in de Duitse media omschrijft de situatie van de coalitie treffend.


Lees meer

Taal der liefde

Taal der liefde

Columnist Merlijn Schoonenboom weet uit eigen ervaring wat jongeren motiveert om Duits te leren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger