Duitslandweb logo Duitslandweb

Homoehe?
Column: Voor de klas

Columns - 10 december 2018 - Auteur: Iduna Paalman

Tot verrassing van docente Duits Iduna Paalman spreekt een leerling haar aan op Annegret Kramp-Karrenbauer, de opvolgster van Merkel als voorzitter van de CDU. Hij is bezorgd. "Ze schijnt tegen het homohuwelijk te zijn."

Homoehe?
© flickr.com/zaziemo/cc

"Merkel gaat weg", zegt David, een derdeklasser, als hij het klaslokaal inkomt. "Ze gaat echt weg!"
"Vind je dat jammer, jongen?" vraag ik. Ik tref zelden leerlingen die op de hoogte zijn van de Duitse politiek; ze weten op dat gebied vaker alleen de naam van Hitler te noemen dan dat ze weten wat een bondskanselier is.
"Nou, het einde van een tijdperk is het wel", zegt David. "Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe koers van de CDU."

Als de les begonnen is, iedereen rustig zit te werken en ik nog steeds een beetje bij sta te komen van de opmerking van David, steekt hij zijn vinger op.
"Ken jij AKK?" fluistert hij als ik bij zijn tafel ben. Even denk ik dat hij het over de opdracht heeft die hij zit te maken. Ik kijk hem met een vraagteken op mijn gezicht aan.
"Annegret Kramp-Karrenbauer, de opvolgster", sist hij.
"Ik heb wat dingen over haar gelezen, ja", zeg ik. "Wat denk jij van haar?"
"Ze schijnt tegen het homohuwelijk te zijn", zegt David. Hij heeft een diepe, bezorgde frons in zijn voorhoofd.
"Wat?" fluistert zijn buurvrouw. "Wie is er tegen het homohuwelijk?"
Nu roeren ook andere leerlingen zich. "Is juf tegen het homohuwelijk?" hoor ik een leerling achter me zeggen. Ik besluit hier een klassikaal momentje van te maken.

Columnserie 'Voor de klas'
Docenten Duits zijn schaars. Met verschillende initiatieven wordt geprobeerd het vak aantrekkelijker te maken. Duitslandweb volgt beginnend docent Duits Iduna Paalman die over haar leservaringen schrijft.

"Liebe Kinder", zeg ik. Kort vertel ik over het homohuwelijk in Duitsland dat pas vorig jaar werd ingevoerd. Ik vertel over Merkel, dat zij een goede leider is, maar op sommige vlakken dus wel een beetje ouderwets. En over AKK, de nieuwe partijvoorzitster van het CDU.
"Merkel heeft gewoon te weinig Paarse Vrijdag gevierd in haar leven", zegt een leerling. Ze doelt op komende vrijdag, dan zal iedereen in het paars naar school komen om de seksuele diversiteit te vieren.
"En die Annegret al helemaal", zegt David. "Mijn oom is correspondent in Duitsland en zegt dat ze abortus plegen ook niet goed vindt."
"Maar vluchtelingen uit oorlogsgebieden in Europa opnemen vindt ze wel een goed idee", zeg ik. "Dus helemaal slecht is ze niet. Toch?"

Aan het einde van de les schrijf ik een paar woorden op het bord. Homoehe. Abtreibung. Flüchtlinge. "Noteren onderaan je woordenlijst", zeg ik. "Leren voor de volgende les."
David steekt zijn vinger op. Ik twijfel of ik moe van hem begin te worden, of hem een held vind. "Waarom heet het eigenlijk homohuwelijk?" vraagt hij. "We zeggen toch ook niet heterohuwelijk?"
Even is het stil. Dan zet ik een applausje in, de klas volgt. En terwijl er nog geklapt wordt, veeg ik Homoehe uit. Ik glimlach naar David. Ehe, maak ik ervan.

Reacties

Blijfnadenken - 29 december 2018 17:29

Ernstig...Wat een gekleurd artikel... huwelijk is nu eenmaal een woord voor een verbintenis tussen man en vrouw. Homo-huwelijk is dus geen afgeleide. En als AKK daar een mening over heeft, is dit lang niet zo schadelijk als het huidige asielbeleid van Merkel...

Http://xandernieuws.punt.nl/content/2018/12/Angela-Merkel-Landen-moeten-soevereiniteit-opgeven-voor-Nieuwe-Wereld-Orde

Reageer
Trompet. - 18 december 2018 07:26

Annegret Kramp-Karrenbauer tegen het homohuwelijk? Daar heeft ze gelijk in. God schiep de mens als man en vrouw en stelde ook het huwelijk in. Ja, tussen man en vrouw. Bovendien kregen ze de boodschap mee om vruchtbaar te zijn. Dus is abortus niet goed en is moord op ongeboren kinderen.

Reageer
Maxim - 10 december 2018 19:48

Mooi, zoals altijd.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger