Schelden op Europa
Berlijnse burgers kritisch over huidige Unie
Achtergrond - 31 januari 2007
(31 januari 2007) Tot 1 juli bekleedt Duitsland het EU-voorzitterschap. Angela Merkel grijpt deze buitenkans met beide handen aan om de Europese Grondwet nieuw leven in te blazen. Maar wat vinden de gewone burgers er eigenlijk van?
Bartha steekt een sigaret op. De kunsthandelaar is van mening dat de toekomstige toetreding van Turkije tot de EU teveel van het goede is. Europa zou de grenzen van haar opvangcapaciteiten overschreiden.
Maar daar is Musa, kioskhouder aan de U-Bahn-verbinding tussen Kreuzberg en Wedding het niet mee eens. "Wij horen ook bij Europa. We hebben een gekozen parlement, kennen een scheiding tussen kerk en staat", aldus de in Anatolië geboren man.
Onlangs begon Wolfgang Schäuble, CDU-minister van Binnenlandse Zaken, een "dialoog der culturen" tussen overheidsvertegenwoordigers en Duitse moslimorganisaties. "Zo'n dialoog is heel belangrijk en wij spelen daarbij een sleutelrol", vindt Musa (39). "Via mijn Turkije kunnen ze invloed op andere moslimlanden uitoefenen."
De krantenhandelaar stelt echter voorwaarden: "Merkel moet de komende tijd vooral de EU vertegenwoordigen en niet, zoals de CDU graag wil, de Turkse toetreding afwijzen", concludeert de Berlijnse ondernemer.
Boven de grond staat televisiemaker Malte Fischer (28) te wachten bij de fotoautomaat. Hij blaast in zijn verkleumde handen: "Het is goed om de Turken in de Unie te hebben." De Berlijner wijst erop dat er bijna twee miljoen Turken in de Bondsrepubliek wonen.
Onzin
Toch zijn niet alle Duitsers onverdeeld pro Europa. Clubondernemer Micha Krschak zit achter een dampende bak koffie in St. Oberholz, een populair laptopcafé aan Rosenthaler Platz. "Al die onzin kost toch veel te veel. En de politici strooien ons toch zout in de ogen. Die willen toch alleen hun eigen zakken vullen."
Krschak haalt diep adem. "Ze maken steeds meer wetten, verzinnen nieuwe belastingen die geen mens meer begrijpt. Daarbij hebben Duitsland en Frankrijk teveel macht. En kijk eens naar de euro - sinds de invoering zijn de prijzen enorm gestegen."
De 42-jarige Duitser uit Bielefeld vindt het grote onzin steeds maar nieuwe landen op te nemen en een Europese superstaat te ontwerpen. "Hoe moeten we Turkije opnemen als ze de mensenrechten en onze positie van de vrouw niet accepteren? Ach, die politici maken altijd zo'n quatsch ", waarschuwt Krschak met overslaande stem.
Reacties
Geen reacties aanwezig