Duitslandweb logo Duitslandweb

Column: Hoe Super Mario taboes doorbreekt
Econoom Brzeski over één jaar Draghi bij de ECB

Achtergrond - 12 november 2012

Een goede Duitser baalt dezer dagen. De eerste verjaardag van Mario Draghi aan de top van de Europese Centrale Bank (ECB) is voor veel Duitsers namelijk geen feest. In hun ogen heeft de Italiaan, voor wie inflatie even vanzelfsprekend is als tomatensaus bij pasta, de heilige Bundesbank de nek omgedraaid en de basis gelegd voor een nieuw tijdperk van ellende. Maar heeft Mario Draghi het echt zo slecht gedaan?

Column: Hoe Super Mario taboes doorbreekt
© Wikimedia/World Economic Forum/cc

Zeker is dat het eerste jaar van Super Mario de geschiedenisboeken ingaat als het jaar waarin de ECB zich eindelijk van de Duitse Bundesbank kon emanciperen door vrijwel alle taboes te doorbreken.

De eerste taboebreuk was de Duitse afkeer van de zogenaamde tweederonde-effecten. De inflatievrees verleidde de ECB onder Jean-Claude Trichet liefst twee keer tot misplaatste renteverhogingen omdat de ECB zich blindstaarde op de Duitse economie. De renteverhogingen in 2008 en ook weer afgelopen jaar waren verhogingen voor de Bundesbank, verblind door het Duitse herstel. Nog geen vijf weken in dienst, maakte Draghi deze renteverhogingen van 2011 weer ongedaan.

De tweede taboebreuk was de benoeming van Peter Praet als hoofdeconoom van de ECB. Ook dat was een zet van Draghi. Voor het eerst in de geschiedenis geen Duitser op die positie. Het Duitse ECB-bestuurslid Jörg Asmussen kreeg een andere functie, die veel beter bij zijn politieke achtergrond paste.

Hyperinflatie

De derde taboebreuk ligt voor de hand, het OMT-programma. Dat is het nieuwe wondermiddel van de eurozone, waarmee de ECB onbeperkt staatsobligaties wil opkopen van landen die een beroep doen op het Europese noodfonds. Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann stemde als enige tegen het programma en speelde daarmee handig in op het nationale Duitse trauma van staatsfinanciering door de centrale bank en hyperinflatie.

Volgens de meeste Duitsers leggen die drie taboebreuken de basis voor een periode van hoge inflatie. Er zijn inderdaad de eerste tekenen van zeepbellen op de Duitse vastgoedmarkt en bij de Duitse staatsobligaties. Ze zijn niet te wijten aan te veel anticrisisbeleid van de ECB, maar wel aan te weinig anticrisisbeleid in de hele eurozone. Ze zijn de gevolgen van de vlucht naar veilige haven Duitsland en van kapitaal dat (weer) naar Duitsland komt.

Super Mario heeft (h)erkend dat de eurocrisis niet alleen een liquiditeits- en schuldencrisis is, maar ook een vertrouwenscrisis. Door zijn pragmatisch en proactief beleid helpt hij de eurozone te overleven. Als de prijs daarvoor het demythologiseren van de Bundesbank is, betaal ik die prijs graag. Laat het mijn Duitse vrienden niet horen, maar ik zing dezer dagen stiekem voor Mario. Lang zal hij leven in de gloria.

Carsten Brzeski is Senior Economist bij ING in België voor de Eurozone en Duitsland en schrijft regelmatig in Nederlandse en internationale media. Deze column verscheen op 8 november 2012 en is met toestemming overgenomen uit de Belgische krant De Tijd.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger