Wiebke Pittlik
Hoofdredacteur Duitslandweb

Wiebke Pittlik
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden.
Wiebke Pittlik twittert via @Duitslandweb en @WPittlik.

Grip op mazelen via scholen en crèches

Achtergrond - 15 juli 2013 - Auteur: Wiebke Pittlik Grip op mazelen via scholen en crèches
De discussie over wel of niet inenten tegen mazelen speelt ook in Duitsland. Net als in Nederland wordt daar verplicht prikken niet als haalbare optie gezien. Minister Bahr probeert het nu via scholen te spelen.
Lees meer

Bussemaker gaat studeren in Duitsland stimuleren

Achtergrond - 26 februari 2013 - Auteur: Wiebke Pittlik Bussemaker gaat studeren in Duitsland stimuleren
Tegenover de ongeveer 25.000 Duitse studenten in Nederland staan een schamele 1500 Nederlandse studenten in Duitsland. Op een conferentie in Nijmegen maandag maakte minister Jet Bussemaker van Onderwijs bekend dat een Duitslanddesk en een beurzenprogramma daar verandering in moet brengen.
Lees meer

Race tegen de klok

Columns - 1 januari 2013 - Auteur: Wiebke Pittlik Race tegen de klok
In 2012 heb ik mijn burgemeester beloofd dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden respecteer en mijn burgerplichten getrouw zal vervullen. Ik kreeg van hem een oranje koekblik met het Wilhelmus en het Nederlanderschap. Helaas twee weken te laat.
Lees meer

Column: Datenschutz

Columns - 2 januari 2012 - Auteur: Wiebke Pittlik Column: Datenschutz
Duitsers maken serieus werk van... tsja, van de meeste dingen. Ze bewaken regels en principes veel voortvarender dan Nederlanders. Dat kan irritant zijn, maar een functie heeft het ook. In kwesties waarin Nederlanders onverschillig blijven, kun je van de Duitsers op aan. Zo verzet de Duitse minister van Justitie zich tegen de EU-bepaling dat telecomgegevens minstens zes maanden moeten worden bewaard.
Lees meer

Nur noch auf Deutsch, bitte

Achtergrond - 2 juli 2011 - Auteur: Wiebke Pittlik Nur noch auf Deutsch, bitte
Aus, bei, mit, nach, seit, von, zu...; dertigplussers denken bij het vak Duits vaak direct aan naamvallen en voorzetselrijtjes. Maar Duits draait allang niet meer om de grammatica, zegt Kees van Eunen, bestuurslid van de Vereniging Lerarenopleiders Duits (VLoD).
Lees meer

Kennis van Duitse taal holt achteruit

Achtergrond - 7 februari 2011 - Auteur: Wiebke Pittlik Kennis van Duitse taal holt achteruit
Duits op de middelbare school dreigt te verworden tot een vak als filosofie; een zeer specifieke keuze die niet op alle scholen wordt aangeboden. 
Lees meer

Eltener Butternacht maakte exporteurs rijk

Achtergrond - 31 juli 2010 - Auteur: Wiebke Pittlik Eltener Butternacht maakte exporteurs rijk
Op 31 juli 1963, vandaag 47 jaar geleden gebeurde het: De Eltener Butternacht, een bijzondere anekdote in de Nederlands-Duitse geschiedenis. Het grensdorpje Elten lag 14 jaar aan de Nederlandse kant van de grens. Van de ene op de andere dag werd het dorp weer Duits en Nederlandse exporteurs verdienden miljoenen met een slimme truc.
Lees meer

Marx is weer salonfähig

Achtergrond - 3 mei 2010 - Auteur: Wiebke Pittlik Marx is weer salonfähig
Karl Marx. Wie hem noemde als inspirator viel de afgelopen 20 jaar toch vooral hoon ten deel. Maar toen de financiële crisis de economie op haar grondvesten deed schudden, werd zijn belangrijkste werk 'Het Kapitaal' uit menig boekenkast getrokken en afgestoft. En na 1 mei is het officieel: Marx kan weer.
Lees meer

'In het bruggenhoofd kan misschien een ijscotent'

Achtergrond - 20 april 2010 - Auteur: Wiebke Pittlik 'In het bruggenhoofd kan misschien een ijscotent'
Toen Toni Bienemann uit Arnhem in de catalogus van een Duits vastgoedveilinghuis de Dömitzer spoorbrug zag, moest hij 'm hebben. "Verzamelwoede", zegt hij. Dat hij met zijn 'koopje' in Duitsland zoveel aandacht zou trekken had hij niet gedacht. De brug staat voor veel Duitsers symbool voor de Duitse deling.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger