Geschiedenis:

Beeldvorming van de politiek
BRD onder Kohl: 1982-1989

In het overwegend progressieve klimaat van de eerste helft van de jaren tachtig had Kohl geen al te beste pers. Hij werd door de overwegend linkse pers gezien als een provinciaals politicus zonder retorisch talent.

Beeldvorming van de politiek
© dpa/picture-alliance
De manier waarop Kohl de Duitse eenheid bespoedigde maakte hem tot één van de belangrijkste Duitse politici.

Journalisten schilderden de bondskanselier af als rechts-reactionair, terwijl hij in zijn eigen partij als gematigd progressief bekend stond. Kohl koos zelf zijn vrienden bij de pers uit, aan wie hij interviews gunde. Hij stond erom bekend de slechte verhouding met journalisten te koesteren die hem niet lagen. Vooral de Hamburgse weekbladen Der Spiegel, Die Zeit en Stern moesten het ontgelden.

Het nieuwe vertrouwen in de politiek dat Kohl met zijn Wende wilde wekken, werd bovendien ondermijnd door talrijke schandalen. Zo had de liberaal Otto Graf von Lambsdorff, voormalig minister van Economische Zaken, met belastingen gesjoemeld om de partijkas te spekken. Het grootste schandaal ontstond in 1987 toen de CDU-premier van Sleeswijk-Holstein, Uwe Barschel, zijn SPD-rivaal Björn Engholm had laten bespioneren. Nadat dit bekend was geworden, werd Barschel onder mysterieuze omstandigheden dood aangetroffen in een Zwitserse hotelkamer.

Later zou blijken - tijdens de Spendenaffäre in 1999-2000 - dat meerdere politieke partijen zich in deze en latere periodes op partijfinancieringsgebied hadden misdragen. Helmut Kohl en CDU-partijvoorzitter Schäuble zouden hiervan de grootste slachtoffers worden.

Had Kohl in de jaren tachtig te kampen met een slecht imago in de pers, in de jaren negentig groeide hij uit tot de kanselier van de Duitse eenheid. Het verraad van de FDP was vergeten, de steeds terugkerende vergelijking met zijn eloquente voorganger Schmidt verdween naar de achtergrond en van een grote links-rechts tegenstelling was geen sprake meer. Door de val van de Muur en door de wijze waarop hij vereniging wist te bespoedigen kon Kohl uitgroeien tot een van de belangrijkste Duitse politici van de twintigste eeuw.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger