'Historikerstreit'
BRD onder Kohl: 1982-1989
Een jaar na de rede van president Von Weizsäcker barstte een debat los tussen historici: de Historikerstreit. Aanleiding hiertoe was de publicatie van twee artikelen.
Een artikel van Nolte waarin hij de Holocaust met de Goelag-Archipel vergeleek leidde tot een verhit debat onder historici.
Eén van de artikelen was van de hand van de conservatieve historicus Ernst Nolte. Hij probeerde aan te tonen dat de Holocaust niet als een unieke gebeurtenis kon worden beschouwd, maar als een antwoord moest worden gezien op de Goelag-Archipel (het systeem van werkkampen) van het Sovjet-regime en de massamoord op de Armeniërs door de Turken in 1915.
De filosoof Jürgen Habermas en andere linksgeoriënteerde wetenschappers reageerden fel. Zij vonden dat Noltes standpunt gevaarlijk was: het zou extreemrechtse groepen een argument kunnen bieden om de Holocaust in te passen in de geschiedenis en daarmee te relativeren.
Volgens Habermas en zijn medestanders was de Holocaust onvergelijkbaar. De uniciteit ervan dwong het land om het nationalisme af te zweren en een postnationale staat te worden. De Historikerstreit kwam na enige tijd tot rust toen Nolte steeds radicalere standpunten begon in te nemen en zich zo in een isolement plaatste.